Video: Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH

03.04.2020 14:22
 

Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu podržala Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa kojim počinje, kako je potvrdio premjer FBiH Fadil Novalić, plan spašavanja ekonomije u Federaciji BiH.

Nakon sjednice Vlade premijer Novalić je pojasnio da će se za realizaciju mjera predviđenih tim zakonskim rješenje uraditi  rebalans budžeta i pažljivo će se analizirati sve njegove stavke.

Zakon predviđa 10 mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa Covid-19, a Novalić je naglasio da je najvažnije sačuvati radna mjesta te će doprinosi na minimalnu platu biti uplaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru, a iz te mjere izuzet je javni i finansijski sektor.

Također, zakonom će se osigurati dodatna sredstva za kantone i općine kroz prenamjenu sredstava za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta i sve ostalo što može koristiti za spas ekonomije.

– Sva ta sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije. U ovom procesu posebno se mora voditi računa o privrednicima kojima je zabranjen ili onemogućen rad. Njima se treba omogućiti privremeno ukidanje parafiskalnih nameta i drugih naknada – dodao je premijer.

Pozvao je kantone i općine da već danas započnu sa izradom programa jer imaju najbolji uvid kome je podrška najpotrebnija te je naglasio da zakon garantira stabilnost svih isplata iz budžeta, prvenstveno penzija, boračkih, socijalnih i drugih naknada jer to ne može i ne smije biti ugroženo.

– Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se zatezne kamate, na javne prihode i dugovanja u privredi. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga – kazao je federalni premijer.

Rebalansom budžeta bit će odvojena sredstva, napominje Novalić, za stabilizaciju privrede kroz Stabilizacijski fond.

– To je budžetska stavka kojom upravlja Vlada, bez uspostave novih pravnih lica i novih zapošljavanja. Osim toga, Razvojnoj banci dajemo depozit od 80 miliona KM za uspostavu Garancijskog fonda, kao mjeru podrške za održavanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća – kazao je.

Kako je pojasnio, ovakav pristup primjenjuju gotovo sve zemlje u regiji i Evropskoj uniji, jer se sredstva Garantnog fonda multipliciraju, pa će za malu i srednju privredu biti na raspolaganju 400 miliona KM.

– Posljednjih dana mnogo se govorilo o moratoriju na kredite. Do kraja dana očekujemo da Agencija za bankarstvo i banke izađu s prijedlogom mjera za mirovanje kredita, tako da sve bude kristalno jasno građanima i kompanijama – kazao je.

Najavio je da će biti spašena sva radna mjesta koja se budu mogla spasiti, a za one koji nažalost, unatoč svemu, ostanu bez posla, Federacija će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa.

– Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, samim tim da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti – zaključio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Zakonom je predviđeno 10 mjera koje prenosimo u cjelosti:

1. Subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja:

– Na nivou FBiH garantujemo uplatu doprinosa na minimalnu plaću radi održavanja zaposlenosti
– Pozivamo i druge nivoe vlasti da svojim mjerama dodatno podrže poslodavce i obrtnike na bazi informacija sa terena

2. Zakonom smo svim nivoima vlasti omogućili da mogu vršiti prenamjenu sredstava, iz različitih fondova. Na primjer, sredstva za javna skloništa, naknada od prenamjene poljoprivrednog zemljišta i drugo. Iz ovih sredstava kantoni i opštine trebaju pripremiti programe i osigurati dodatnu podršku za stanovništvo i privredu. Posebno se to odnosi na podršku za djelatnosti kojima je zabranjen ili onemogućen rad, te na ukidanje parafiskalnih nameta i naknada.

3. Zakonom osiguravamo stabilnost svih isplata iz budžeta, penzija, boračkih, socijalnih i drugih naknada

4. Privrednicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit

5. Obrtnicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak

6. Obustavlja se obračun i plaćanje zatezne kamate na javne prihode tokom trajanja stanja nesreće i 90 dana nakon ukidanja stanja

7. Obustavljaju se svi pravni, parnični, vanparnični i izvršni postupci za vrijeme trajanja nesreće

8. Za sva kašnjenja u plaćanju obaveza između poslovnih subjekata obustavlja se obračun zateznih kamata

9. Prekidaju se rokovi zastare dok traje stanje nesreće i 30 dana nakon prestanka stanja nesreće

10. Uspostavlja se Garantni fond za koji će Vlada izdvojiti depozit od 80 miliona KM, a putem kojih će se garantovati plasmani prema malim i srednjim preduzećima. Uz primjenu multiplikatora, malim i srednjim privrednicima će se staviti na raspolaganje 400 miliona KM za potrebe likvidnosti.

(TIP/Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Video: Usvojen nacrt stabilizacijskog zakona u FBiH

  1. raton

    03. 04. 2020. - 17:38

    Imate vi plan da pobijedite koronu, ali nemate plan kako da zaustavite finansiranje stranaka.. na žalost , svi nivoli vlasti su zapostavili priču o toj temi. Žalosno moj Fadile da se niste dotakli te stavke..

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.