Video/Foto: Grada Tuzle izdvaja 2 miliona KM za borbu protiv pandemije

31.03.2020 18:09
 

Održana je u utorak sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle. Razmatrane su 4 tačke dnevnog reda, između ostalog, i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzle za period 1.1.- 31. 12. 2020. Rebalansom budžeta Grada Tuzla  bi  bilo obezbijeđeno preko 2 miliona KM koja će biti usmjerena za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom kao i za pomoć građanima u svrhu kupovine hrane, dezinfekcijskih sredstva itd.. Također, razmatrana je odluka o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Tuzla.

˝Budžet Grada je usvojen u decembru 2019. godine i tada nismo mogli planirati da će nas zadesiti pandemija i da će nam biti potrebna sredstva za borbu protiv širenja pandemije i za sanaciju ekonomskih, socijalnih i drugih posljedica. Ovo je prvi u nizu rebalansa, kojim smo obezbijedili oko dva miliona KM, kako bi se nastavilo sa realizacijom započetih aktivnosti vezanih za sprječavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije i  uglavnom se odnosi na sredstva civilne zaštite. Naredni rebalans očekujemo uskoro,  ukoliko Parlament Federacije BiH usvoji  našu Inicijativu za izmjenu Zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa i time omogući da se sredstva čija je namjena izgradnja skloništa mogu koristiti za pomoć građanima i privrednim i drugim  subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije. Očekujemo i da ćemo dobiti određena sredstva od Vlade Federacije. I u tom slučaju ćemo morati donositi rebalans Budžeta“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Mjere ublažavanja ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije

Gradonačelnik  Imamović je utvrdio niz prijedloga odluka koje je uputio Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje, a koje se odnose na podršku socijalno ugroženim kategorijama stanovnika, kao i na ublažavanje posljedica na poslovanje poslovnih subjekata. Utvrđen je Prijedlog odluke o privremenom oslobađanju od obaveze plaćanja komunalne naknade za sva fizička i pravna lica, naknade za zauzimanje javnih površina i obaveze plaćanja zakupnine prostora u evidenciji mjesnih zajednica, za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19).

U cilju podrške socijalno ugroženim kategorijama, kojima se iz Budžeta Grada dodjeljuju jednokratne novčane pomoći, Gradskom vijeću je na usvajanje upućen Prijedlog odluke o pojednostavljenju procesa prikupljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne pomoći, za vrijeme trajanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

U cilju ublažavanja ekonomskih posljedica i očuvanja radnih mjesta na području grada Tuzle, gradonačelnik je uputio Gradskom vijeću na usvajanje prijedlog Odluke o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore koji su u vlasništvu Grada. Odlukom je predviđeno oslobađanje 50% od iznosa zakupnine za mart 2020., te oslobađanje u potpunosti zakupnine počev od 1.4.2020. pa do isteka 60 dana od donošenja odluke nadležnih organa o prestanku stanja nesreće prouzrokovane pandemijom. Odluka se odnosi na sve zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji su obuhvaćeni naredbama Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani djelatnosti, kao i na udruženja građana i fondacije koji su zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Tuzle.

Gradonačelnik je Gradskom vijeću uputio i prijedlog da javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla, uputi preporuku da donesu slične odluke koje će se odnositi na zakupce prostora sa kojima sklapaju ugovore o zakupu, a koji su pogođeni zabranama obavljanja djelatnosti uslijed pandemije.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Video/Foto: Grada Tuzle izdvaja 2 miliona KM za borbu protiv pandemije

  1. tuzlak1970

    31. 03. 2020. - 19:49

    GOVORITE O JEDNOKRATNOJ POMOCI I MANJE DOKUMENATA A ZATVORILI STE BORACKU GRADA TUZLE DA NE RADI SA STRANKAMA..ZAJEBAVATE DEMOBILISANE BORCE UMJESTO PDMA DA ISPLATITE PO 100 KM JER IMATE OD SVAKOG ZIRO RACUN

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.