Recept za quesadillu: Brzinski ručak koji će obožavati svi ljubitelji sira

06.03.2020 10:51
 

Kako vam zvuči tortilja s puno sira, povrća i piletine? Nama kao prava meksička quesadilla koju bismo mogli jesti i za ručak, i za večeru, a mogli bismo je ponijeti i na posao. Obožavamo tortilje na sve načine, ali ove punjene sirom (na španjolskom queso) su nam daleko najdraže.

Tortilja je jedan od onih šarenih zalogaja u koje što god stavimo, dobro stavimo. Najčešće se tu nađe i svježih rajčica, krastavaca, luka, graha, kukuruza, ponekad i avokada, piletine, raznih preljeva, ali i sira.

Tortilja punjena sirom, onim finim, rastezljivim, topljenim sirom zove se quesadilla, a kako je možete napraviti kod kuće? Lako, pogledajte recept!

Sastojci:

– 6 tortilja (kupovnih)
– 300 g sira (gouda, podravec, edamer)
– 1 komad pilećih prsa
– 1 crvena paprika
– – 1 žuta paprika
– 1 luk
– 340 g konzerviranog slatkog kukuruza
– 1 žličica sušene majčine dušice
– sol, papar
– maslinovo ulje

Priprema:

1. Pileća prsa narežite na tanke ploške prelijte ih s par žlica maslinovog ulja, dodajte majčinu dušicu i dobro izmiješajte. Neka meso odstoji dok pripremite ostale sastojke.

2. Očistite luk pa ga nasjeckajte na listiće. Očistite paprike pa i njih narežite na tanke trakice.

3. Sir naribajte na grubi dio ribeža, kukuruz ocijedite.

4. Zagrijte tavu pa na njoj kratko ispržite piletinu (trebat će vam oko 5 minuta ako meso narežete tanko). Posolite i popaprite. Izvadite meso van pa na istoj tavi oko 7-8 minuta popržite luk i papriku, također malo posolite. Po potrebi dodajte malo maslinovog ulja. Potom vratite piletinu, dodajte kukuruz, sve dobro promiješajte i nakon minute ugasite vatru. Poklopite da se nadjev ne hladi.

5. Zagrijte drugu širu tavu, malo je premažite maslinovim uljem pa stavite peći tortilju. Čim se tortilja zagrije po njoj rasporedite naribani sir, po siru rasporedite par žlica nadjeva od piletine i povrća pa špatulom preklopite jedan dio tortilje preko drugog (u oblik polumjeseca).

6. Dobro zapecite s obje strane pa izvadite iz tave, narežite i poslužite uz umak od jogurta ili avokada.

(TIP/Izvor: Zadovoljna.hr)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.