Video/Foto: U Tuzli premijerno prikazana peta epizoda igrano-dokumentarne serije ‘Školokrečina’ koja progovora o stanju bh. obrazovanja

23.01.2020 21:29
 

Premijerno prikazivanje pete epizode igrano-dokumentarne serije ‘Školokrečina‘, koja nosi snažne poruke o lošem obrazovnom sistemu u Bosni Hercegovini,  upriličeno je u četvrtak  u dvorani Kaleidoskop u Tuzli. Riječ je o projektu koji govori o manjkavostima obrazovnog sistema u BiH koji je u znatnoj mjeri obojen nacionalizmom. Projekcija je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Tuzla Jasmina Imamovića, a sa posjetiocima su nakon projekcije razgovararali  scenarista – Nenad Veličković, rediteljica Ada Sokolović, glumica Jasna Diklić i izvršna producentica Duda Sokolović.

Veličković: ‘Obrazovni sistem u BiH potrebno  pod hitno mijenjati u smjeru da konačno bude koristan djeci, a ne nacionalnim politikama’

“‘Školokrečina’ ima 75 priča, a svaka je fikcionalna i smještena je u izmišljeni razred u kojem se događa čas književnosti. Na njemu se vodi razgovor o nekom citatu, načinu interpretacije te odlomku iz čitanke koji je, po mom mišljenju, veoma problematičan. Mnogo je takvih primjera, a primjetno je da u čitankama imamo materijalnih grešaka, jezik je neprilagođen djeci, a bave se temama koje im nisu bliske, niti mogu imati nekakve koristi u životu”, kazao je Veličković.

Prema njegovim riječima, obrazovni sistem u BiH potrebno je pod hitno mijenjati u smjeru da konačno bude koristan djeci, a ne nacionalnim politikama koje obrazovanjem upravljaju.”Ranija istraživanja su pokazala da se od 100 lekcija u sedam govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima, u 30 do 40 posto se govori o onome što je naciji važno, a u skoro 60 se govori o nepotrebnim stvarima, popunjavajući prostor bez bilo kakvog smisla. To je možda i veći problem od nacionalizma u našem obrazovanju, a rezultati PISA testa pokazali su da je više od 50 posto djece u BiH nepismeno. To konkretno znači da nakon što pročitaju kratki tekst, oni nisu u stanju odgovoriti na osnovna pitanja vezana za njega”, istakao je Veličković.

Književnost u funkciji jezika mržnje i jasni primjeri fašizma u čitankama za osnovne i srednje škole – serija „ Školokrečina“ nastala je prema istoimenoj zbirki priča  autora Nenada Veličkovića koji je doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom “ Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”, a glavni akteri pored učenika u ovoj seriji su nastavnici – Jasna Diklić, Admir Glamočak i Slaven Knezović, te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.

Školokrečina‘ traži i nudi odgovor na pitanja – u čemu su različiti, a u čemu isti bošnjački, hrvatski i srpski nacionalizmi u odgojno-obrazovnom oblikovanju učenika za vrijednosti vlastite nacije?Isti su u načinu na koji pristupaju nastavi maternjeg jezika, u odlučnosti da učenike indoktriniraju koristeći književnost u formiranju ograničenih i isključivih stavova vezanih za naciju, identitet, prošlost, za stvarnost u kojoj žive. Školokrečina, igrana serija na temu loših udžbenika u tri školstva pod jednim krovom. Ako ste se pitali zašto je preko polovine naše djece funkcionalno nepismeno (rezultati PISA testa, 2018.) nakon deset epizoda i trideset lekcija iz bosanskih, hrvatskih i srpskih čitanki neke stvari će vam sigurno biti jasnije. Dramatizovane primjere iz doktorske disertacije režirala je Ada Sokolović, po scenariju Nenada Veličkovića, u produkciji Mebius Film Sarajevo uz podršku EED-a.

Sokolović: ‘Obrazovni sistem je podijeljen i on školuju male vojnike’

Producentica (Mebius Film Sarajevo)  Duda Sokolović smatra da roditelji u Bosni i Hercegovini  nisu svjesni šta njihova djeca uče u školama. ˝Mi uopće nismo svjesni šta to naša djeca uče. Šta to naša djeca imaju u čitankama. Kada su glumci dobili scenario rekli su da li je ovo moguće, da li se ovo stvarno nalazi u čitankama. Objektivno, obrazovni sistem je podijeljen i on školuju male vojnike. Diskriminacija, razdvojenost, otuđenost i loše priče o drugima je nešto što nije humano, ne pripada 21. vijeku i služi za očuvanje naših nacionalnih partija na vlasti”, kazala je Sokolović.

Diklić: ‘Serija je poruka, stav, poziv, pokret…’

˝Moramo imati svoj stav i biti društveno angažovani. To mora biti jedan od naših prioriteta u svakom segmentu naših života. Pogotovo kada se radi o mladim ljudima. Ovo je jedan mali korak, ali je vrlo značajan. Serija je poruka, stav, poziv, pokret…˝, istakla je glumica  Jasna Diklić.

Imamović: ‘Obrazovanje mora biti neovisno od politike’

Premijerno prikazivanje pete epizode igrano-dokumentarne serije ‘Školokrečina’ je održano pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Tuzla Jasmina Imamovića. “Kod obrazovanja prve se greške osjete za pet, deset ili 15 godina. Zato je veoma važno da se potrudimo oko obrazovanja, ali za početak potrebno je da bude neovisno od politike. Ne mogu se škole zvati po nacijama i strankama i ne mogu se raspoređivati kao za kockarskim stolom. Mora se naći način i barem ustavom kantona, ili Federacije BiH garantirati neovisnost obrazovanja i dati priliku pravim, dobronamjernim ekspertima da kreiraju školske programe. Onda ćemo moći računati na bolju budućnost onih koji će nas sutra voditi i od kojih će naši životi zavisiti”, izjavio je Imamović.

Učenici, roditelji, nastavnici i profesori   su otvoreno govorili o svim problemima koje imaju sa ovakvim školskim sistemom, podržali su inicijativu za nužnost promjena, te su tražili veći angažman šire društvene zajednice oko potrebe radikalne reforme obrazovanja. Roditelji i djeca su navodili razne primjere nelogičnosti s kojima su se susretali tokom školovanja, a svi su se složili da su dominantne nacionalne politike glavna prepreka za sve dalje obrazovne reforme. Istakli su da je ovo hrabar projekat koji će učiniti vidljivim vrlo osjetljive probleme koji u obrazovanju postoje duže od petnaest godina.

Epizode serije ‘Školokrečina‘ dostupne su i na multimedijalnoj platformi You Tube:
(TIP/Autor: Adis Jašarević)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.