Šta će se to tačno dogoditi tijelu ako napokon prestanemo jesti bijeli hljeb?

21.01.2020 09:27
 

Svi smo već čuli i zapamtili kako bismo trebali izbjegavati tri bijele opasnosti – šećer, sol i brašno! Ipak, svi znamo, ponekad je teško odoljeti. Možda vas ovi razlozi “natjeraju” da budete ustrajniji u odluci.

Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok. Rado ga sami pečemo, od njega radimo tost, zapečemo ga u pećnici s češnjakom i maslacem ili maslinovim uljem ili od njega radimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. I, istini na volju, nekad baš prija zagristi tu hrskavu koricu…

Ipak, količina ugljikohidrata često kruh čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom kruhu, onom spravljenim od bijelog brašna – jedne od tri bijele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj bijelog kruha, evo razloga zbog kojih je poželjno izbacite s jelovnika.

Izgubit ćete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Kruh je pun ugljikohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na tijelu se primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kakvih je bijeli kruh pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi, piše Živim.hr.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete ritual konzumiranja cjelovitih žitarica, probava se normalizira.

(TIP/Foto: N1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.