Recept za jednostavan napitak koji spašava kod jake nadutosti

09.01.2020 10:03
 

Mnogi ljudi koji se odluče držati zdravog režima prehrane znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Prevelike količine vlakana mogu uzrokovati zatvor, grčeve, nadutost…

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • 1 prstohvat mljevenog đumbira
  • 1 prstohvat mljevenog kumina
  • 1 prstohvat morske soli
  • pola žličice sjemenki komorača

Priprema:

Ubacite sve sastojke u vruću, proključalu vodu i kuhajte na laganoj temperaturi pet minuta. Ohladite i popijte, prenosi Atma.

TRI SU GLAVNA UZROKA NADUTOSTI

Skriveni šećeri

– Može vam se činiti da jedete nešto zdravo, a zapravo to u sebi sadrži skriveni šećer. Zato je najvažnije pročitati sastav. Ako čitate sastojke i naiđete na nešto što ne možete izgovoriti, možda vam od toga neće biti dobro – kaže nutricionist Rick Hay, prehrambeni fiziolog s dugogodišnjim kliničkim iskustvom u prehrani, naturopatiji, botaničkoj medicini i iridologiji, prenosi 24sata.hr.

– Zapitajte se možete li te sastojke kupiti bez problema u supermarketu ili trgovini zdrave hrane. Ako ne možete, tada se dva puta zapitajte želite li to kupiti ili najprije istražiti što je to – dodao je.

Kaže kako redoslijed popisa sastojaka na ambalaži obično otkriva kojih je najviše pa nije loše provjeriti jesu li oni zdravi na samom vrhu popisa.

– Ljudi često pogrešno vjeruju da su tzv. zdravi kupovni sokovi, smoothiji i žitarice bolja opcija, ali dodaci šećera su jedan od najnepovoljnijih dijelova moderne prehrane. U takvoj hrani i pićima često se nalazi ksilitol, vrsta šećera koji može uzrokovati nelagodu u želucu, proljev i nadutost ako se previše konzumira – objasnio je Rick Hay.

Previše voća, mahunarki i leće

Mnogi ljudi koji se odluče držati zdravog režima prehrane znaju pretjerati u količini pojedenog voća, povrća i mahunarki. Iako su te namirnice doista zdrave i pune su vlakana koja pogoduju dobroj probavi, prevelika količina dovodi do nadutosti.

Prevelike količine vlakana mogu dovesti do preopterećenja u probavnom sustavu, uzrokujući zatvor, grčeve, nadutost i nervozu želuca.

Netolerancija na određenu hranu

Simptomi netolerancije na neku namirnicu ispoljavaju se kao bol u trbuhu, nadutost, pojačano ispuštanje vjetrova, ponekad i proljev. Ozbiljniji oblici mogu dovesti do pojave osipa na koži i svraba. Na primjer, ljudi koji imaju takve simptome nakon konzumiranja mliječnih proizvoda su netolerantni na laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku, jogurtu, mekim sirevima…

Druga varijanta je da imaju negativnu reakciju na protein koji se nalazi u mlijeku – A1. Zato se na tržištu nalazi posebno mlijeko koje u sebi ima samo protein A2.

Ljudi kojima se simptomi netolerancije pojave nakon jedenja kruha su osjetljivi na pšenicu, na sve proizvode koji u sebi sadrže ovu žitaricu. Ili, neki ljudi imaju reakciju na gluten, ljepljivi protein koji se osim u pšenici, nalazi u još nekim žitaricama – ječmu i raži.

Drugi ljudi mogu biti netolerantni na kemikalije ili dodatke hrani kao što su alkohol, kofein, umjetni zaslađivači, mononatrijev glutamat (MSG) ili histamin (pronađen je u gljivama, ukiseljenoj i suhoj hrani), prenosi Daily Mail.

(TIP/Foto: Dreamstime)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.