Video: Rješavanje pravnog statusa UKC-a Tuzla godinama se odgađa

29.12.2019 09:39
 

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla već šest godina nije promijenio pravni status i postao univerzitetsko-klinička bolnica iako su odluke o tome i suosnivačkim pravima 2013. godine donijeli Federalni parlament i Skupština Tuzlanskog kantona. U tom periodu, suprotno zakonu, imenovani su Upravni i Nadzorni odbori UKC-a Tuzla bez predstavnika Federacije, a na snazi su bila dva statuta. Sve je, nezvanično, zaustavila politika koja je godinama odlagala rješavanje ovog problema.

Jedna zdravstvena ustanova, a dva statuta. Prema prvom je UKC, čiji je osnivač Tuzlanski kanton, a prema drugom UKB, čiji su osnivači Federacija i Tuzlanski kanton. Zbog konfuzne pravne situacije, iz skupštinske procedure je povučen prijedlog Kantonalne vlade koja je pokušala da novi statut veže za potpisivanje ugovora kojim će biti regulisana međusobna prava i obaveze osnivača.

– Skupština kao osnivač treba da odredi prema kojem će se statutu raditi, dok se Federacija ne izjasni u vezi s preuzimanjem prava. Sada smo u proceduri da zatečeno stanje dovedemo u zakonske okvire – kaže Dajana Ćolić, ministrica zdravstva TK-a (DF).

– Bez obzira na odluku ko će biti osnivač, odnosno, suosnivač UKC Tuzla, želim važeći statut. Prema ovome sada kako stoji, nijedan od tih statuta nije važeći – ističe Vahid Jusufović, v. d. direktora UKC Tuzla.

Odluku o preuzimanju osnivačkih prava Parlament Federacije i Skupština Tuzlanskog kantona su donijeli 2013. godine. Prema toj odluci ova zdravstvena ustanova trebala je nastaviti funkcionisanje kao Univerzitetsko-klinička bolnica. Međutim, radna grupa koja je trebala izraditi prijedlog ugovora o međusobnim pravima i obavezama nikada nije formirana, a Federacija još nema svoje predstavnike u upravljačkim strukturama UKC-a. Prema tumačenju resornog kantonalnog ministarstva, za imenovanje predstavnika Federacije u organe upravljanja, rukovođenja i nadzora u skladu sa zakonom nije potrebno čekati zaključivanje ugovora između osnivača.

– Smatra se da imenovanje organa upravljanja ne utječe na to kakav će ugovor poslije biti. Međutim, budimo realni: je li logično da neko imenuje u organe upravljanje ljude bez ikakvog udjela – navodi Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (SDBiH).

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, nadležnost Vlade Federacije za imenovanje organa upravljanja i nadzora u UKC Tuzla je pravno nesporna. To, praktično, znači da su svi dosadašnji upravni i nadzorni odbori imenovani nezakonito, bez predstavnika Federacije. A upitne bi mogle biti odluke koje su donosili.

– Ako bismo tako tumačili, onda bi to tako značilo. Pošto je to tako zakon predvidio. Međutim, niko ne spori osnivačka prava. Ali, na osnovu jasno definisanih udjela u učestvovanju u tim pravima – ističe Vujović.

Istovremeno, Federacija je preuzela suosnivačka prava u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkoj bolnici Mostar, a samo u UKC-u Tuzla nema svoje predstavnike u Upravnom i Nadzornom odboru. Kantonalna vlast će zatražiti razgovore s Federalnom vladom, kaže Vujović, da bi taj ugovor konačno potpisali. Bez ugovora nema osnova, tvrdi Vujović, da Federacija učestvuje u upravljanju UKC-om. Također, sporno je i imenovanje aktulenog v. d. direktora UKC-a Vahida Jusuovića, koji prema novom statutu ne ispunjava sve uslove za tu poziciju, odnosno ne posjeduje treći stepen zdravstvenog menadžmenta.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.