Sindikat visokog obrazovanja TK: ‘Vlada TK reformu visokog obrazovanja započela diskriminacijom zaposlenika UNTZ-a’; Vlada TK: ‘Sindikat visokog obrazovanja TK svojom neupućenošću dezinformira građane i članstvo’

27.12.2019 09:19
 

Vlada TK započela je reformu obrazovanja donošenjem izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Iz nekog razloga, predstavnici Sindikata visokog obrazovanja TK nisu bili uključeni u pripremu prijedloga izmjena i dopuna ovog zakona, čime su narušeni osnovni demokratski principi. Po oprobanim uhodanim tehnikama ranijih Vlada, prijedlog izmjena zakona pripremali su dokazani stranački kadrovi sa Univerziteta, koji su vještine stjecali vođenjem izbornih kampanja najveće vladajuće političke partije. Dokazani recept „ako si moj, onda si kompetentan“, ponovo je na djelu. Reforma u visokom obrazovanju je dalje nastavljena sa odvajanjem zaposlenika Univerziteta u Tuzli od ostalih budžetskih korisnika, jer su u isto vrijeme povećane plaće zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju, navodi se u otvorenom pismu Sindikata visokog obrazovanja TK.

˝Ovim činom je Vlada TK još jednom pokazala koliko je stvarno zainteresovana za razvoj Univerziteta u Tuzli. Iako je rektorica najpozvanija i najodgovornija da traži i pregovara sa Vladom TK za povećanje plaća na Univerzitetu, nažalost to se nije dogodilo. Kao što je primijetio i premijer Vlade TK u jednom od svojih javnih nastupa, rektorica – čini se – od  brojnih putovanja nema vremena da se bavi svojim poslom i da rješava probleme na instituciji koju predstavlja i vodi. Sindikat visokog obrazovanja TK osjeća se pozvanim da djeluje i zaštiti prava zaposlenika Univerziteta u Tuzli. Ovim putem javno postavljamo pitanje Vladi TK: „Da li je zaustavljanje rasta plaća i segregacija/diskriminiranje radnika u visokoškolskom obrazovanju put u reformu i oporavak?˝, istakli su.

Sindikat visokog obrazovanja TK traži  od Vlade TK da za isti procenat poveća plate zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli, kako je to učinjeno za osnovno i srednje obrazovanje. Također, SVOTK očekuje od Vlade izmjene Standarda i normativa visokog obrazovanja i donošenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike Univerziteta u Tuzli. Pri tome se stavljamo Vladi TK na raspolaganje kao partner pri donošenju navedenih zakonskih akata. Isto tako najavljujemo da smo spremni iskoristiti sve zakonske mehanizme za postizanje ovih ciljeva, uključujući i one najmanje popularne!

Sindikat visokog obrazovanja TK svojom neupućenošću dezinformira građane i članstvo

Povodom pisma Sindikata visokog obrazovanja TK, a kojeg su objavili brojni web portali, u kojem se Vladu TK proziva za nezainteresiranost i diskriminaciju uposlenika u oblasti Visokog obrazovanja, osjećamo za potrebu da ukažemo na neinformiranost predstavnika Sindikata i tendenciozno dezinformisanje uposlenika u oblasti visokog obrazovanja i građana Tuzlanskog kantona.

U objavljenom pismu Sindikat, koji nema reprezentativnost za nivo Tuzlanskog kantona, navodi da je Vlada izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nekonsultirajući Sindikat, narušila demokratske principe.Više puta do sada je rečeno, a ovim puta i ponavljamo da su nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju minorne i donesene isključivo s ciljem implementacije Odluke Ustavnog suda, odnosno usaglašavanja sa odredbama Okvirnog zakona, te je u njihovu izradu bila uključena i akademska zajednica, odnosno Samostalni sindikat visokog obrazovanja i nauke BiH, KO Tuzla koji ima utvrđenu reprezentativnost na nivou Tuzlanskog kantona. Ovim izmjenama ojačana je autonomija visokoškolske ustanove, na način da Ustanova svojim statutom uredi materiju imenovanja prorektora na način koji odgovara njenim realnim potrebama.

Imajući u vidu da je Vlada najavila obimnije promjene ovog zakona tokom 2020. godine, Vlada je već uputila više javnih poziva predstavnicima akademske zajednice, a time i akademskoj zajednici te Sindikatu koji ima utvrđenu reprezentativnost, da se izvrše neophodne pripreme.S druge strane Sindikat visokog obrazovanja neinformisanost pokazuje i tumačenjem da će uposlenici u oblasti visokog obrazovanja biti zakinuti za najavljeno povećanje plaća tokom 2020.godine.

U nedavno donesenom Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020.godinu jasno je vidljiv rast pozicije za plaće uposlenika u oblasti visokog obrazovanja za iznos od 6,87%, što je jasan pokazatelj planiranog povećanja plaća i ovim uposlenicima, te jednakog tretmana Vlade Tuzlanskog kantona prema svim uposlenicima koji plaću primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Napominjemo da je predstavnik Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke BiH, KO Tuzla, koji posjeduje reprezentativnost na nivou Tuzlanskog kantona, prisustvovao početnim pregovorima, te potpisivanje Sporazuma nije do sada upriličeno isključivo zbog nemogućnosti usaglašavanja termina, a očekuje se da će Sporazum biti potpisan već početkom naredne sedmice.

Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti razumije potrebu Sindikata visokog obrazovanja za samopromocijom, marketingom i animiranjem članstva, ali ovu priliku želimo iskoristiti da, kao i na drugim mjestima gdje smo to imali priliku učiniti (RMU „Đurđevik“, Rudnici „Kreka“ i dr.) pozovemo na jedinstvo, solidarnost, dijeljenje informacija i zajednički angažman sindikalnih organizacija, a sve u cilju ostvarivanja što boljih materijalno – socijalnih prava radnika, saopšteno je iz Vlade TK.

(TIP)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.