Vlada TK: Dokazano državno vlasništvo nad zgradom; Hoće li Vlada TK ponovo u zgradu ‘Sodaso’?

25.12.2019 09:22
 

Zgrada „Soda So” je u cijelosti uknjižena na Tuzlanski kanton, navodi se u prihvaćenoj Informaciji o pravnom statusu zgrade „Soda So” u Tuzli. Naime, kako se u Informaciji navodi, sredinom decembra, Kantonalnom pravobranilaštvu je dostavljeno rješenje kojim je dozvoljena uknjižba Tuzlanskog kantona, kao dvotrećinskog suvlasnika na ovom objektu. Ovim činom potvrđene su i prethodne sudske odluke , te je definitivno potvrđen stav Vlade Kantona i Kantonalnog pravobranilaštva da predmetna nekretnina predstavlja državno vlasništvo i da Solana d.d. Tuzla nije titular vlasničkih prava na njoj. Imajući u vidu Odluku Nadzornog odbora i Skupštine društva Rudnik soli d.d. Tuzla, kojima je prenesen preostala jedna trećina suvlasničkog dijela na ovoj nekretnini sa Rudnika soli na Tuzlanski kanton, može se reći da je u ovom trenutku Tuzlanski kanton u zemljišnoj knjizi upisan faktički kao vlasnik sa dijelom od 1/1 na zgradi zv. Soda So. Imajući u vidu da je zgrada „Soda So” sada u cijelosti uknjižena na Tuzlanski kanton, stječu se uslovi da se razmotri mogućnost rekonstrukcije i adaptacije njene obnove.

Naime, imajući u vidu da Vlada Tuzlanskog kantona za zakup poslovnih prostorija za kantonalne organe uprave izdvaja znatna sredstva, rekonstrukcijom navedene zgrade, obnovila bi se imovina Kantona, a ujedno bi se ostvarile enormne uštede u Budžetu TK-a. Imajući u vidu sve navedeno, Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo za prostornog uređenja i zaštite okolice i Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa da sagledaju mogućnost formiranja posebne stručne radne grupe ili angažovanja odgovarajuće stručne kuće za procjenu trenutnog stanja objekta zgrade „Soda So” u Tuzli, te prijedloga za njenu moguću sanaciju i rekonstrukciju sa okvirnom procjenom potrebnih sredstava za tu namjenu, te o tome na odgovarajući način informišu Vladu Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo privrede je zaduženo da, putem predstavnika državnog kapitala u Skupštini i Nadzornom odboru Rudnika soli dd Tuzla, iniciraju donošenje odgovarajuće odluke o povlačenju tužbenog zahtjeva Rudnika soli dd Tuzla i obustavi postupka koji se vodi pred nadležnim sudom protiv Tuzlanskog kantona u vezi sa suvlasničkim dijelom od 1/3 nad poslovnom zgradom „Soda So” u Tuzli. Na kraju, Vlada je zatražila od Vlade Federacije BiH i Federalnog pravobranilaštva da povuku svoj zahtjev upućen Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Tuzli za upis Federacije BiH sa pravom vlasništva u dijelu 2/3 nad poslovnom zgradom „Soda So” u Tuzli, i odustanu od drugih postupaka u tom smislu, obzirom da je predmetna stvar već riješena u korist Tuzlanskog kantona, čime se ne mijenja karakter državnog vlasništva nad tim objektom koji već duži niz godina koristi, a i u buduće će koristiti za potrebe Vlade i organa uprave Tuzlanskog kantona.

Uskoro otvaranje beskamatne kreditne linije za privredne subjekte

Vlada je danas dala naloga za prijenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o 1 milion KM, planiranih za subvencioniranje kamatne stope/profitne marže za kredite koji će biti plasirani privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona putem Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Spomenuti iznos sredstava biće transferiran na poseban namjenski depozit Vlade Tuzlanskog kantona kod Bosna Bank International d.d. Sarajevo i odobravan periodično u skladu sa Ugovorom. Podsjećamo, realizacijom ovog projekta privrednim subjektima s područja Tuzlanskog kantona će biti na raspolaganju beskamatna kreditna linija ukupne vrijednosti 27.150.000,00 KM, pri čemu će maksimalni iznos pojedinačnog kredita biti do 2.000.000 KM. Obzirom na današnju odluku, za očekivati je da Banka kreditnu liniju otvori već krajem tekuće ili početkom slijedeće sedmice.

315 hiljada KM za projekte od gradskog i općinskog značaja

Shodno Programu ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2019. godini, Vlada je odobrila ukupno 315.039,32 KM za realizaciju projekata od gradskog, odnosno općinskog značaja. Za izgradnju cjevovoda za vodosnabdijevanje Međunarodnog aerodroma Tuzla je odobreno 121.728,05 KM, za izgradnju kanalizacionog kolektora sanitarno-fekalnih voda za naselja Kovačevići, Krstac I, Mahmutovići I i Selimovići na području općine Sapna su odobrene 143.311,27 KM, a za pomoć općini Kladanj u finansiranju dospjelih, a neplaćenih obaveza po osnovu anuiteta za Ugovor o kreditu kojim je finansirana izgradnja vodovoda „Gluha Bukovica” je odobreno 50.000,00.


Ostale odluke

Vlada je, između ostalog,  na sjednici dala saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama za 2019. godinu. Radi se o realizaciji Odluke Skupštine Tuzlanskog kantona. Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju ovim Programom iznosi 3.450.000,00 KM, a radi se o bespovratnim sredstavima koja će se dodijeliti ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona u 2019.godini, a na ime pokrića povećanih tekućih rashoda poslovanja uslijed primjene novog Kolektivnog ugovora na području Tuzlanskog kantona. Cilj Programa je osigurati potrebna sredstva za obezbjeđenje prava na korištenje zdravstvene zaštite osiguranim licima sa područja Tuzlanskog kantona u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada je dala saglasnost Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli za zaključivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja u javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sporazum će se zaključiti između Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Javne ustanove Univerzitet u Tuzli. S tim u vezi Vlada je dala i saglasnost Javnoj ustanovi Univerzitet u Tuzli za prijem najviše 15 asistenata/viših asistenata u radni odnos na određeno vrijeme do godinu dana, po Programu sufinansiranja zapošljavanja u javnim univerzitetima/sveučilištima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(TIP)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.