Foto/Skupština TK usvojila Budžet TK za 2020.Opozicija smatra da je potrošački, pozicija da je razvojni i socijalni; Kako će ga osjetiti građani, možda najbolje ilustruje podatak da će dječiji dodatak biti povećan sa 20 na 25 KM!

23.12.2019 18:13
 

Parlamentarna većina u Skupštini Tuzlanskog kantona (SDA, DF-a, SD-a, SBB-a i SBiH-a te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić) usvojila je u ponedjeljak na sjednici  Budžet TK za 2020. godinu sa 19 glasova ‘za’, dok je 15 zastupnika iz opozicije (SDP, PDA i Naša stranka) bilo suzdržano.

Planirani prihodi u Budžetu TK za 2020. godinu ukupno iznose 432.138.229 KM i za 26.734.892 KM su veći u odnosu na planirane prihode u Budžetu za 2019. Ukupni rashodi u Budžetu za 2020. godini iznose 431.738.525 KM, a planirano je 1,9 miliona KM za pokriće dijela akumuliranog deficita.U strukturi ukupnih rashoda najveće učešće u Budžetu za 2020. godinu imaju korisnici iz oblasti obrazovanja i nauke, 45,09 posto i korisnici u okviru MUP-a sa 14,67 posto.

Najveći rast u odnosu na Budžet 2019. godine, u strukturi ukupnih rashoda, bilježe obrazovanje i nauka s rastom od 8,9 miliona KM, Ministarstvo za boračka pitanja sa 5,8 miliona KM, unutrašnji poslovi s rastom od 5,3 miliona KM, oblast prostornog uređenja i zaštite okolice s 3,5 miliona KM, poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda sa 3,3 miliona KM. Za kategorije socijalne zaštite planirano je 34,5 miliona KM, što je povećanje u odnosu na plan 2019. godine za dva miliona KM. Dio od 850.000 KM se odnosi na povećanje dječijeg doplatka, dok se dio od 1.000.000 KM odnosi na novi program podrške pronatalitetnoj politici TK.

Mustajbašić (SDA):Budžet predložen u granicama realnog i mogućeg’

˝Mi za 2020. godinu imamo Budžet koji je najveći do sada kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Ovaj Budžet karakteriše povećanje na dosta pozicija. Između ostalog, za poljoprivredu smo izdvojili  400 hiljada KM, privredi dodatnih 470 hiljada KM. Imamo povećanje u iznosu od 850 hiljada KM, gdje se povećava dječiji dodatak sa 20 na 25 KM. Postoje kapitalna rezervisanja kao što je doprinos izgradnji osnovne i srednje Muzičke škole u Tuzli. Naše učešće je 750 hiljada KM i 500 hiljada KM za školu u Banovićima˝, istakao je za TIP ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Foto: TIP.ba

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje  opozicije, da se radi o potrošačkom Budžetu, da ne postoji adekvatna politika koja će pratiti Budžet i koja bi  ukazala na konkretne efekte tj. kako će građanima biti bolje, ministar Mustajbašić je odgovorio: ˝Ništa ovo nije novo kako postoji Tuzlanski kanton. Mi u ovom momentu ne znamo ni koje su potrebe gradova i općina kada su u pitanju određena ova namjenska sredstva˝.

TIP: Skupštinska većina i Vlada TK hvali budžet i smatra da se radi o ‘malim koracima’ naprijed, međutim šta ćemo sa ‘velikim koracima’ mladih koji  odlaze iz Tuzlanskog kantona i države svakoga dana?

 Mustajbašić: Budžet je predložen u granicama realnog i mogućeg. Za mlade smo povećali podršku za 180.000 KM. Za sport smo predvidjeli 200 hiljada KM više. To je ono što mi u ovom momentu možemo učiniti. Ja bih volio da sam poslanicima mogao predložiti Budžet kao što je u Kantonu Sarajevo.

‘Ja sam bio optimista, više nisam’

Na novinarsko pitanje da li je optimista da će se u Parlamentu Federacije BiH u 2020. godini prihvatiti izmijene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, SDA-ov ministar nas je pomalo iznenadio svojim odgovom: ˝Iz moje političke stranke (SDA) se možda neće složiti samnom. Ja sam bio optimista, više nisam. Stalno imamo obećanja, a ništa konkretno se ne dešava. Vlada TK će uraditi jednu analizu i sa argumentima pristupiti Vladi FBiH kako bi i građani Tuzlanskog kantona imali nekakve benefite  iz stalnog povećanja prihoda˝, zaključio je Mustajbašić.

Foto: TIP.ba

Hadžić (SDP): ‘Potrošački budžet, bez jasne vizije i očkivanih rezultata’

Iako je Budžet TK za 2020. godinu najveći  do sada, iz opozicije su imali zamjerke da nije realan. ˝U materijalima koji su oni nam dali pred sjednicu, između ostalog, fali saglasnost Federalnog ministarstva finansija za nekih 15 do 20 miliona KM. Postoje neka određena mala povećanja i mi smo pozdravili dio kada je u pitanju povećanje plata budžetskih korisnika. Međutim, sporna su nam ova druga povećanja koja ne prati jasna politika. Da mi znamo zašto su ta povećanja. Šta će ta povećanja u konačnici dati, šta će biti za rezultat. Naprimjer, kada je u pitanju naknada za šume samo piše da je povećana za 3 miliona KM. Mi se pitamo za šta su namjenjena i šta će na kraju godine da proizvedu ta tri miliona KM? Toga nema, niti nam želi ko to da objasni. Nemamo jasnu viziju i očekivane rezultate Budžeta. Ovo je potrošački Budžet u kome je pokušano da se zadovolji što više zahtjeva korisnika i da se ispune nečije želje˝, izjavio je za TIP  predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštii TK Dževad Hasdžić.

Čaušević (SDA): ‘Budžet će voditi ka daljnjoj stabilizaciji TK u ekonomskom smislu’

Poslanik SDA Midhat Čaušević (SDA) smatra da Budžet u sebi ima razvojnu i socijalnu komponentu. ˝Budžet održava kontinuitet stabilizacije ekonomskih prilika u Tuzlanskom kantonu. U odnosu na prethodni budžet imamo povećanje kada je u pitanju odnos prema mladima, rješavanja problematike prema porodici, kada su u pitanju sport, kultura i mladi. Po prvi put u Budžetu TK imamo sredstva koja garantuju određenu vrstu  dodatnih prava demobilisanim borcima ispod 57 godina. Povećana su sredstva kada je u pitanu privreda. Budžet će imati razvojnu komponentu kroz kapitalna ulaganja koja su predviđena u većem iznosu nego što je bilo godinu ranije. Ovo je iskorak i prepoznate su kategorije koje nisu bile prepoznate i uvrštene u Budžetu ranije. Siguran sam da će ovaj Budžet voditi ka daljnjoj stabilizaciji Tuzlanskog kantona u ekonomskom smislu˝, istako je Čaušević i dodao: ˝Po prvi put je izvojen million KM za pronatalitetnu politiku. Za pomoć porodici, kada je u pitanju treće, četvrto i svako naredno dijete će jednokratno biti nagrađeno sa oko 1.000 KM. U isto vrijeme dječiji dodatk je povećan u iznosu za 850 hiljada KM u odnosu na prethodnu godinu˝.

TIP: Šta konkretno znači za pojedinca to povećanje od dodatnih 850 hiljada KM za socijalna davanja?  

Čaušević: Dječiji dodatak je konkretno povećan sa 20 na 25 KM. Koliko god učinili povećanje to u konačnici ne znači mnogo, ali znači povećanje.

Foto: TIP.ba

Krešić (DF): ‘Budžet razvojni, sa jednom dozom socijalnih davanja’

Sa kolegom Čauševićem  iz parlamentrne većine se slaže i potpredsjednik Skupštine TK Boris Krešić  iz DF-a . ˝Možemo kazati da je Budžet razvojni sa jednom dozom socijalnih davanja. Imamo povećanje od oko 5,5 miliona KM za boračku populaciju, million KM za pronatalitetnu politiku, u obrazovanju povećanje za nekih 9 miliona KM. U privredi za nekih 3,3 miliona KM. Smatram da ovaj Budžet jeste razvojni u onom dijelu koliko se moglo raspolagati sa novcem˝, rekao ja za TIP Krešić.

Suljkanović (PDA): ‘Bilo je više prostora za programe podrške privredi, poljoprivredi, mladima…’

S njima se ne slaže bivši premijer i ministar finansija, a sada zastupnika PDA, Jakub Suljkanović. Prema njegovim riječima, u situaciji kada je prihodovna strana povećana za 26 miliona KM, i uz 62 posto potrošnje za plaće i naknade, bilo je više prostora za programe podrške privredi, poljoprivredi, mladima.

˝Postojalo je prostora da se više pažnje posveti realnom sektoru, mladima, međutim, vidimo da je najveći iznos otišao na plaće budžetskih korisnika s obzirom da je iduća godina izborna godina. Dobro je kada je potrošački Budžet, ali ako je struktura u Budžetu takva da potrošnja ide na investicionu potrošnju, na nešto što stvara novu vrijednost. Međutim, kada vi imate potrošnju koja ide u ličnu potrošnju dugoročno takav Budžet ne donosi pozitivne efekte˝, zaključio je Suljkanović.

Zanimljivo je da je Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, tokom 15 dana javne rasprave, od Nacrta do Prijedloga, uvećan za 15,5 miliona maraka. Najveći dio tog povećanja, oko 9,5 miliona KM, ide na povećanje plaća zaposlenih u sektoru obrazovanja, pravosuđa i uprave, koje će na snagu stupiti 1. aprila neredne godine.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.