Video: U TK nezadovoljni Nacrtom zakona o ugostiteljstvu FBiH

13.12.2019 19:53
 

Nacrt zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine dva doma Federalnog parlamenta usvojila su u aprilu 2018. i septembru 2019. godine. U toku je javna rasprava u koju su se uključila nadležna ministarstva, lokalne zajednice, organizacije i privredni subjekti koji su direktno ili indirektno povezani sa sektorom ugostiteljstva. Predlagač, Federalno ministarstvo okoliša i turizma navodi da su se pri njegovoj izradi oslanjali na pozitivnu evropsku praksu.

– Kada je Federalno ministarstvo okoliša i turizma analiziralo važeći zakon uočilo se da ima nekih nedostataka, koji bi se trebali prilagoditi prije svega ugostiteljima i privrednicima. Prišlo se izradi novog zakona iz razloga što je potrebno harmonizirati propise na području BiH tako da smo trebali da uskladimo naš zakon sa zakonom RS-a, ali i da se prilagodimo direktivama Evropske unije, kao što je jedna uredba o sigurnosti hrane i o prometu usluga – izjavila je Farida Cikotić, pomoćnik za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH. U Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni predloženim Nacrtom. Napominju da su tekst prednacrta dobili još 2016. godine kada su proslijedili svoje prijedloge i sugestije. U Nacrtu se vidi da oni nisu uvaženi. To se ne odnosi samo na Tuzlanski, već i na druge kantone koji su dostavili svoje prijedloge, navode iz kantonalnog ministarstva.

– Nadležnosti nisu dovoljno jasno izdefinisane, ponovo nam se javlja problem iznajmljivača – fizičkih lica, gdje nije tačno definisano šta to podrazumijeva. Već u drugom članu imamo da se kaže da iznajmljivač – fizičko lice treba da pribavi rješenje o odobrenju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, znači odobrenje za rad. U zakonu iz 2009. imali smo tumačenje da je dovoljno samo da pribavi rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta, znači ne odobrenje za rad. On se samo prijavljuje Poreskoj upravi gdje plaća određeni paušal na broj kreveta – ističe Dželmina Huremović, pomoćnik za trgovinu i turizam u Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Hasan Sejdinović, stručni saradnik za turizam u Ministarstvu za trgovinu, turizam i saobraćaj TK, dodaje da su stavovi tog ministarstva, ali i većine lokalnih zajednica s područja TK je da se ovaj Nacrt povuče iz parlamentarne procedure i da Federalno ministarstvo formira radno tijelo koje će sačinjavati ljudi iz kantonalnih resornih ministarstava, lokalnih zajednica, inspekcijskih službi… – Mislimo da imamo kvalitetan kadar da napravimo zakon koji će riješiti problem ugostiteljske djelatnosti u FBiH – kazao je. Poslije Tuzlanskog, predviđeno je slične stručne skupove održati u još dva kantona. Nakon toga slijedi sublimacija postojećeg Nacrta zakona, kao i svih primjedbi i prijedloga iznesenih u toku javne rasprave, navodi predlagač. Biće to osnov za stvaranje kvalitetnog prijedloga Zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Herecgovine.

(TIP/Fena)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.