Džindić: ‘Nikakve sankcije Energetske zajednice neće spriječiti gradnju bloka 7 Termoelektrane Tuzla’

13.12.2019 10:19
 

Evropska energetska zajednica prekinula je pregovore s Vladom Federacije BiH i najavila postupak protiv naše zemlje zbog kreditiranja izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Spor je nastao nakon što je Vlada FBiH dala garanciju za kredit kod kineske banke. Naime, Vijeće za državnu pomoć 23. jula ove godine ocijenilo je da saglasnost Vlade ne sadrži državnu pomoć, sa čim se nisu složili u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Iz Energetske zajednice saopštili su kako su pregovori s predstavnicima FBiH o izgradnji bloka 7 prekinuti bez dogovora.

“Pregovori su postali uzaludni, nakon što je federalna ministrica finansija 19. novembra potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja o poštivanju pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći”, naveli su iz Sekretarijata.

Završena stvar

“Po mišljenju obje strane, dodijeljena pomoć jeste državna, ali nije bila procijenjena kao državna pomoć. Iza leđa je Vlada FBiH potpisala garancijski ugovor, tako da nemamo više ništa procjenjivati, Komisija za državnu pomoć nema šta da radi, jer je to izvršeno dejstvo”, kazao je direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač.

Dodao je da će nakon pokretanja postupka protiv BiH obavijestiti sve komercijalne banke koje bi imale interes za finansiranje izgradnje bloka 7 u Tuzli.

“Nije pošteno to što su s nama razgovarali, a iza leđa napravili sve da se ovaj proces završi bez bilo kakvih dodatnih procjena. Kakva je šteta u ovom trenutku ne znam, ali vjerovatno će FBiH imati probleme s finansiranjem te investicije”, rekao je Kopač.

Naveo je da ne zna šta će napraviti kineska strana u postupku, ali je sigurno, tvrdi Kopač, da će sve evropske ili zapadne banke koje bi eventualno bile zainteresovane za finansiranje, imati problema s tim, jer otvoreni prekršajni postupak znači da je investicija problematična.

​Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, za Oslobođenje kaže da Energetska zajednica može u ovom trenutku putem Vijeća ministara Energetske zajednice zatražiti raspravu za prvu narednu sjednicu i na osnovu te rasprave će se donijeti odgovarajući zaključci.

– U toj raspravi aktivno učešće će uzeti i naše državno resorno ministarstvo te vjerovatno i dva entitetska ministra. Mi ćemo aktivno učestvovati i argumentima pokazati šta smo mi učinili do sada na tom projektu i da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Ono što je bio zahtjev na zadnjoj medijaciji koja se telefonski održala, jeste to da Energetska zajednica traži da se do okončanja postupka medijacije sve aktivnosti obustave. To bi, prevedeno, značilo da federalna Vlada i Parlament trebaju povući sve svoje odluke, da Agencija za državnu pomoć također poništi svoje rješenje, ali za takvo nešto nema zakonskog uporišta niti mi imamo argument koji bi nas vratio nazad, pojašnjava Džindić.

Dodaje kako su Elektroprivreda BiH i tim Vlade na zadnjoj medijaciji predložili da se angažuje međunarodni ekspert ili konsultant koji bi uradio analizu čitavog slučaja i koji bi potvrdio da li je urađeno sve u skladu sa zakonom.

– Na osnovu tog nalaza mi bismo sebi pravili smjer kuda dalje. Međutim, pošto nije prihvaćen prijedlog Elektroprivrede, Vlada FBiH, ministarstvo koje vodim, Ministarstvo finansija i Vijeće za državnu pomoć nemaju zakonsko uporište da to sve ponište i vrate korak unazad. Mi idemo dalje, projekat je već počeo da se gradi, to je prilično završena stvar, podvlači ministar.

Kada je riječ o garanciji koja je izdata, odnosno o tome da li ona sadrži elemente državne pomoći, Džindić tvrdi da je urađeno sve u skladu sa zakonskom procedurom.

​- Jasno je rečeno, i kroz rješenje koje je izdato, da tu nema elemenata državne pomoći. Ne bih sada ulazio u meritum i raspravljao da li je Agencija trebala odlučiti drugačije, ali vjerujem da su postupili u skladu sa zakonom, isto kao što su i federalna ministarstva uradila svoj dio posla. Neću da nagađam da li se nešto krije iza odluke Sekretarijata Energetske zajednice, ali ovo je jedna vrsta blagog udara na Federaciju, da ona bude energetski zavisna od zemalja regiona. Mi u svakom slučaju gradimo blok 7 sa 450 MW, kao zamjenski za tri bloka koja će u narednih pet godina izaći iz proizvodnje. Dakle, radi se o potpuno modernom, ekološki i ekonomski prihvatljivom projektu i ne vidim niti jedan zdrav i razuman razlog da ne pravimo nešto što je savremeno i moderno i u skladu sa svim mogućim direktivama, zaključio je Džindić.

Nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da će spor sa evropskom Energetskom zajednicom našoj zemlji stvoriti probleme na putu ka Evropskoj uniji.

Švedski sto

– Evropska unija nije švedski sto, pa da uzmeš šta ti odgovara, a da odbaciš šta ti ne odgovara. Ako smo imali ovakve preporuke i sugestije iz Energetske zajednice, da se ne ide u ovaj projekat, da to može biti štetno po Bosnu i Hercegovinu, ja se bojim nekih negativnih konotacija, prije svega, na evropskom putu BiH, a manje za samu izgradnju bloka 7. Ovdje su sredstva odobrena od kineske EXIM banke, tako da će Kinezi ovo graditi.

Ono čega se bojim je da li će ovaj projekat u konačnici ugledati svjetlo dana, odnosno da li će, ako Bosna i Hercegovina bude u Evropskoj uniji, uopšte taj projekat ikada proraditi. Sličnu situaciju je doživjela jedna termoelektrana u Bugarskoj, gdje su također bila prisutna upozorenja iz Evropske unije da se to ne radi. Ta termoelektrana, i kada se izgradila, nikada nije puštena pod napon, kazao nam je Jerlagić.

Kada je riječ o elementima državne pomoći, naš sagovornik napominje da nije ekspert za tu oblast te da ne želi tvrditi je li validna ili nije.

– Ali, vrlo dobro znam da je nekada odbijen projekat švicarske kompanije koja je bila jedina, a sada je naša politika prihvatila kinesku kompaniju koja je, također, bila jedina. Tada je Švicarska nudila 600 miliona eura svojih garancija, bez garancija BiH i državne pomoći, a danas je 1,5 milijardi KM garancija BiH. Neka neko čita između redova šta znači takva poruka od Evropske energetske zajednice prema Bosni i Hercegovini, dodao je Jerlagić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Adem Džaferović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.