Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2020. iznosi 75.076.612,11 KM; Izgradnja Centralnog gradskog groblja; Tuzla dobija ‘Muzej Kapija’ i ‘Kuću bosanskog jezika’, park na Sjenjaku…TIP saznaje koje će se saobraćajnice rekonstruisati!

12.12.2019 17:00
 

Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2020. godinu iznose 75.076.612,11 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 13.323.399,11 KM, ili 21,57 posto. U ukupno povećanje sredstava u Prijedlogu Budžeta za 2020. uključena su prenesena sredstva za nerealizovane rezervacije u Budžetu za 2019. u iznosu od 10.676.635, 94 KM, a razlika sredstava u iznosu od 2.646.763,17 KM predstavlja povećanje sredstava Budžeta za 2020., koja su raspoređena za finansiranje novih ili dodatnih izdataka u odnosu na one koji su već planinarni Nacrtom Budžeta, istaknuto je u četvrtak na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle.

Foto: TIP.ba

Isaković: ‘Razvojni i socijalni Budžet’

˝Prijedlog budžeta za 2020. godinu je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta veći za nešto više od 13 miliona KM. Tu imamo nešto više od 10 miliona KM prenesenih nezavršenih projekata iz prethodne godine za koje su potpisani ugovori,  a projekti su u fazi su izvođenja ili su u toku javne nabavke. Sredstva koja su obezbjeđena u 2019., prenose se u narednu godinu za plaćanje izvršenih radova po navedenim projektima. Ono što karakteriše Budžet za 2020. godinu je da on ima dobru razvojnu komponentu. U ukupnom Budžetu kapitalni projekti učestvuju sa 27,8 miliona KM, što je 36,77 posto u odnosu na ukupan Budžet˝, kazala je pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije Suada Isaković i dodala: ˝Tu je i socijalna komponenta koja je usmjerena na pomoć određenim kategorijama građana, kao što su: građani u stanju socijalne potrebe, korisnici boračko-invalidske zaštite. Pomažemo  razna kulturna i sportska udruženja. Naša politika je da se dodatna prava iz oblasti socijalne zaštite, koja nisu naša izvorna nadležnost, stalno proširuju u smislu pružanja različitih oblika pomoći, kao što je tuđa njega, pomoć u kući starijim osobama. Imamo različite projekte iz oblasti socijalnih prava. Pomažemo i institucije koje su u nadležnosti Kantona˝.

Foto: TIP.ba

Važni infastrukturalni projekti

Odlukom o kreditnom zaduženju Grada Tuzla od 28.11.2019. Gradsko vijeće Tuzla je odobrilo kreditno zaduženje Grada Tuzla kod Razvojen banke FBiH u iznosu od 7 miliona KM. Kreditna sredstva koristiti će se za finasiranje infrastrukturalnih projekata: Izgradnja Centralnog gradskog groblja faza A-I, sanacija putne infrastrukture za 15 putnih pravaca, uključujući semaforizaciju i sanaciju raskrsnica Solana i Paša Bunar, projekat gradnje, rekonstrukcije, odnosno sanacije parkova.

Foto: TIP.ba

˝Budžet je ambiciozan. Tome je doprinjeo i kredit od 7 miliona KM.  Mi smo ojačali komunalna preduzeća i stvorili nova javna preduzeća u prošloj godini. Sada idemo u gradnju savremenog Centralnog gradskog groblja po najvišim evropskim standardima. Cijena ukopa treba da bude višestruko manja nego što je danas. To je oblast na kojoj se ne smije zarađivati. Osim groblja, radit ćemo 15 važnih pravaca, saobraćajnica u gradu. Nastavit ćemo sa toplifikacijom i našim  planom energetske efikasnosti i davanja poticaja za utopljavanje objekata i toplotne pumpe. Planirali smo kupovinu obdaništa jer nam je potrebno više prostora zbog broja djece, tu mislim na istočni dio grada. Usluga u našim obdaništima (JU Obdanište ‘Naša dijete’) je bolja, a cijena daleko niža nego u privatnim. Povećat ćemo broj kvadrata u obdaništima kako bi smo mladim roditeljima izašli u susret˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Gradnja velikog parka na Sjenjaku

Prema njegovim riječima, ulagat će se i u parkove. ˝Park na Sjenjaku ćemo praviti na drugoj polovici prostora prema ‘Japanskoj školi’ (OŠ Sjenjak). Tu ćemo napraviti jedan udoban park za građane istočnog djela grada. Radimo dosta u Kompleksu Slane banje gdje je najveće okupljalište građana. Mi ćemo svaki od projekata  posebno prezentirati˝, kazao je Imamović.

Spomenička kultura: Tuzla dobija ‘Muzej Kapija’ i ‘Kuću bosanskog jezika’

˝Idemo sa gradnjom ‘Muzeja Kapija’ koji će biti posvećen tragediji, masakru kojeg je agresor izvršio na Kapiji i kojeg negira. Radit ćemo ‘Kuću bosanskog jezika’, da pokažemo sve o Bosasno-turskom riječniku Muhammeda Hevaia Uskufia. Da kažemo sve o bosanskom jeziku, da pokažemo šta su rekli svi veliki mislioci i autoriteti u svijetu o značaju najstarijeg rječnika štokavskog narječja u Evropi˝, naglasio je Imamović.

‘Na pomolu veliki broj investicija u Tuzli’

Kako je istakao gradonačelnik Tuzle, na pomolu je veliki broj investicija u Tuzli.˝Trenutno smo grad koji ima najveći broj poslovnih subjekata u BiH. Sedamnaestog decembra se zatvara konkurs za lokacije za 10 fabrika u Poslovnoj zoni Kreka-Sjever.Za sada sve ide dobro vezano za orgomnu investiciju ‘Crystalico’. Mi jedva čekamo da to krene, ali ne možemo se unaprijed radovati. Kada su veliki projekti u pitanju, a zavise od nekog drugog stranog investitora, moramo biti strpljivi. Za sada sve ide po planu˝, kazao je Imamović.

Foto: TIP.ba

Sanacija, rekonstrukcija i izgradnja putne infrastrukture

Pomoćnica gradonačelnika Tuzle u Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Mirela Uljić, govorila je o sanaciji putne infrastrukture.˝Kada je u pitanju putna infrastruktura u 2020. godini tu imamo preko 20 pojedinačnih projekata rekonstrukcije, sanacije i izgradnje dionica ili cijelih puteva. Između ostalog, istakla bih sanaciju transferzale kod BKC-a Tuzla, između sjeverne i južne saobraćajnice. Zatim imamo semaforizaciju raskrsnica u Solani i na skretanju za Paša Bunar. Za projekat raskrsnice kod  ‘Livnice’ smo obezbijedili sredstva u Budžetu i u toku je ponovljena javna nabavka. Naredna dionica koja će se raditi je Krečanska ulica u cijeloj dužini. Značajna sanacija će se raditi i u ulici Meše Selimovića, od raskrsnice na sjevernoj saobraćajnici kod studentskog doma do raskrsnice sa ulicom VI bosanske brigade, tj. kod džamije u Tušnju˝, izjavila je Uljić i dodala: ˝Radit ćemo i dio glavne saobraćajnice u Dragodolu, od Pašaginog parka, pored OŠ Tušanj, do raskrsnice kod  džamije u Tušnju. Radit ćemo kompletnu ulicu od Skvera pored Komemorativnog centra Tuzla  prema Kojšinu do raskrsnice sa ulicom Hamdije Pozderca. Radit ćemo završetak kompletne sanacije ulice Mirze Delibašića do raskrsnice na južnoj saobraćajnici. Važan projekat je i sanacija ulice Džemala Bijedića, odnosno ulice na Bulevaru. Jedan od prioriteta u narednoj godini je sanacija dijela ulice Šabana Zahirovića, kao i put za naselje Grabovica. Radit ćemo Fočansku ulicu u naselju Slavinovići. Značajni će biti radovi i na putnom pravcu Husino-Kiseljak. Radit ćemo i put za naselje Mandići u mjesnoj zajednici Tušanj˝.

Video: RTV7

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.