Vlada TK dala saglasnost UKC-u Tuzla za prijem 62 uposlenika u radni odnos

03.12.2019 16:09
 

VladaTuzlanskog kantona  je dala saglasnost  Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski Klinički Centar Tuzla za prijem ukupno 62 uposlenika u radni odnos putem javnog oglašavanja. Od ovog broja po 5 se odnosi na doktore medicine – specijaliste koji će biti primljeni na neodređeno vrijeme i doktore medicine, na određeno vrijeme do godinu dana. Na neodređeno vrijeme će biti primljeni i dva diplomirana inženjera medicinske radiologije, 30 medicinskih sestara-tehničara sa srednjom stručnom spremom i 20 nekvalifikovanih nemedicinskih ranika.

Vlada TK osigurala beskamatne kredite za privredne subjekte

Privrednicima na području Tuzlanskog kantona na raspolaganje biti stavljeno ukupno nešto više od 27 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava. Na  sjednici Vlada je dala saglasnost na Odluku Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Ovim je, kao najpovoljnija banku za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog Kantona izabrana Bosna Bank International dd Sarajevo. Za subvencioniranje dijela kamatne stope u visini od 3%, Vlada Tuzlanskog kantona je u Kantonalnom budžetu za 2019. godinu planirala 1 milion KM. U proteklim danima Ministarstvo privrede je provelo proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke.Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000,00 KM, visinu kamatne stope od 2,86%, visinu troškova obrade kredita od 0.39 %, te rok otplate kredita 72 mjeseca uz grace period od 12 mjeseci.

135 novih lijekova na Esencijalnoj listi

Vlada je donijela Odluku kojom se utvrđuje Pozitivna lista lijekova Tuzlanskog kantona, a koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. U odnosu na prethodnu listu, na novu listu je uvršteno 135 novih lijekova, sa kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu.

Nova lista sadrži ukupno 1.165 lijekova, što je najveći broj lijekova koji su se do sada nalazili na listi. Na A listi se nalazi 1.127 lijekova i to su lijekovi čiju nabavku finansira Zavod zdravstvenog osiguranja, odnosno mogu se dobiti samo „na recept“, dok se na B listi nalazi 38 lijekova i to su lijekovi za koje građani moraju plaćati određeno učešće.

Više sredstava za razvojne i projekte zaštite okoliša u 2020.godini

Na  sjednici Vlada je, Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o rokovima izmirenja internih obaveza transakcijskog računa Budžeta Tuzlanskog kantona prema posebnim podračunima u okviru Jedinstvenog računa trezora (JRT) Tuzlanskog kantona, rasporedila dodatna 2.000.000,00 KM prema podračunu za zaštitu okolice. Naime, radi se o namjenskim sredstvima koja su ranijih godina posuđena, i koja se ovim vraćaju i stavljaju u funkciju. Prvobitno je blo planirano da Vlada tokom ove godine na ovaj podračun vrati 2 miliona KM, ali je shodno ostvarenom pozitivnom poslovnom rezultatu i projekcijama Ministarstva finansija TK za preostali dio fiskalne godine, odlučeno da se na namjenski podračun vrati i dodatnih 2 miliona KM, što uz prethodno već odobreno povećanje znači da je Vlada na podračune vratila ukupno 6 miliona KM umjesto prvobitno planiranih 2 miliona KM. Ovaj potez rezultirat će uvećanjem raspoloživih sredstava za realizaciju razvojnih i projekata zaštite okoliša tokom iduće godine.

Kadrovska pitanja

U okviru kadrovskih pitanja  Vlada je  privremeno imenovala Upravni odbor Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Također, razriješeni su i   privremeno imenovani novi predsjednici školskih odbora JU Osnovna škola „Mehmed – beg  Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje, Gradačac i JU Mješovita srednja škola Kalesija. Vlada je dala i prethodnu saglasnost za imenovanje Nataše Perić na poziciju vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Muzej istočne Bosne Tuzla, te privremeno imenovala Upravni odbor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.