Sinan Alić: Moj profesor Ekmek

03.12.2019 08:20
 

Prođem neki dan kraj Galerije i na zidu vidim veliki baner sa likom Mevludina Ekmečića, najavljuju njegovu izložbu povodom 90 godina života i sedam decenija umjetničkog djelovanja. I odlutah u šezdesete godine prošlog vijeka.

Bio sam učenik Učiteljske škole u Tuzli kada sam u drugom razredu dobio novog profesora likovnog vaspitanja. Bio je to Mevludin Ekmečić, ali svi smo ga zvali Ekmek. S tim nadimkom došao je u Učiteljsku školu iz Osnovne škole Centar. Pamtim ga upravo iz tih dana jer je odudarao od profesorskog šablona uobičajenog za to vrijeme. Bio je to jedini profesor koga sam mogao sresti u večernjim satima u nekadašnjem ŠUP-u, Školi učenika u privredi. U jednoj od sala u kojoj su vježbali folkloraši Uče priređivane su igranke, a ja sam bio bubnjar u Snježnim kristalima. Ekmek bi samo provirio kroz vrata da vidi šta se događa unutra. Onako visokom, njemu nije bio problem da se svojim likom pojavi ispod prečke dovratka. Ako bi nam se pogledi sreli, on bi samo mahnuo i nestao. U susjedstvu Učine sale privremeno utočište pronašla je tek uspostavljena Galerija poznatih ličnosti, a Ekmek je, kao njen utemeljivač, gotovo svaki slobodan trenutak provodio u toj prostoriji često okružen ljudima svoje branše, među kojima je najčešće bio Memo Dervišević.

Zajedno sa profesorom filozofije Josipom Matićem, Ekmek je odskakao od školskog sivila. Stalno su naglašavali potrebu kako budući učitelj mora biti kompletna ličnosti kako se sve o parameciumu i vrstama ovaca na Novom Zelandu može nabubati, ali društvu treba izgrađen Čovjek. – To se ne može nabubati, ponavljao bi Ekmek. Obojica su bili zagrebački studenti i obojica su imali liberalne poglede na život, pa i na obrazovanje. Od njih dvojice sam pokupio liberalni virus. Uvijek su se suprotstavljali željeznoj disciplini koju je furala većina profesora. Nama učenicima je gotovo bilo nezamislivo u restoranu, u večernjim satima, sa profama popiti neko piće. Meni se to dogodilo. Završili smo svirku na stadionu Jedinstva, prekoputa Ekspres-restorana, i dok sam iznosio instrumente, nabasam na Matića i Ekmeka. Matić je dobro svirao klavir, volio je muziku i kada su me vidjeli sa bubnjevima u naramku, pozvali su me na piće. Ostavio sam bubnjeve kod domara Marijana koji je stanovao u podrumu obližnje zgrade i pridružio se svojim profesorima u restoranu Artemida.

– Šta piješ, pitao me je Ekmek.

– Musolini, odgovorio sam kao iz topa.

– Šta ti je to, uključi se profesor Matić.

Umjesto mene, Matiću se obraća Ekmek: – Očigledno samo ti i ja matori. Hajde da vidimo šta mladi piju.

Nikad sa većim guštom nisam ispio ni jedno piće kao što je bio taj musolini – koktel koji je u to vrijeme bio popularan kod mlađe raj, a ja sam bio u društvu dvojice profesora koje sam izuzetno cijenio.

Nisam bio neki crtač. U dnevniku se nalazila neka trica, a jednom prilikom i čista petica. Kabinet likovnog nalazio se u prvoj učionici u prizemlju Ekonomske škole. Na nastavu sam došao nespreman. Nisam čak ni znao koji su časovi po rasporedu. Kad smo se prebacivali iz Učiteljske u zgradu Ekonomske škole, znajući da je pred nama čas likovnog, ja izjurim napolje i na kiosku, ispred škole, kupim Oslobođenje. Bilo je tada duplo većeg A2 formata, kao i Borba. Ne mogu novine izrasle u antifašističkoj borbi imati mali format. Dakle, nisam imao ni blok, ni boje, ni četkicu, ni tuš. Ništa!

I dok je Ekmek upisivao odsutne u dnevnik, ja nekako obezbijedim crni tuš sa četkicom koja je bila pričvršćena na njegov čep. Kad je završio sa dnevničkim formalnostima, Ekmek se izmiče od katedre, uzima svoju stolicu i podiže je na sto, a na nju je poredao neke ćupove i kaže: – Danas slikamo mrtvu prirodu.

Ja presavijem Oslobođenje i dohvatim se jedinog što sam imao – crnog tuša. Uobičajeno Ekmek šeta između redova i prati naš rad. Čujem kako se obraća jednom učeniku: – Pa nije ćup samo crven, malo zažmiri, gledaj kroz trepavice pa ćeš vidjeti brojne nijanse.

Razmišljam, šta li će tek kazati meni. Ćup je crvenkast, a ja koristim crni tuš. Osjetio sam da je za trenutak zastao iznad mene i produžio. Pred kraj časa uobičajena procedura: Ekmek uzme dnevnik i proziva učenike, mi ustajemo i podignemo ono što smo tokom časa uradili. Ja sam bio prvi u dnevniku. Sinan Alić, proziva Ekmek, a ja se počnem izvlačiti iz klupe, nisam uspio ni podići Oslobođenje u vazduh, a on će samo kratko:

– Sjedi! Petica!

Sav se razred okrenu prema meni, a ja, i sam začuđen, sliježem ramenima. Kad su svi učenici prošli Ekmekov ocjenjivački trijaž, on me ponovo prozva: – Aliću, ustani i pokaži drugima svoj rad. Ja kolutam očima i pokazujem Oslobođenje, a on nastavlja: – Interesuje vas otkud njemu petica. Pogledajte dobro, ideja, ideja je važna. On je imao originalnu ideju.

Dok sam živ, pamtiću tu peticu. Živ mi bio, profesore!

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Sinan Alić)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.