‘Milioner na budžetu’ Enver Bijedić iznio teške optužbe na račun tužioca Serhatlića i gradonačelnika Imamovića: ‘Tužilac pincetom izvadio samo mene’; Imamović: ‘Bijedić se u medijima neistinama brani’; Šabović: ‘Glavni krivac je Bijedić’

03.12.2019 18:10
 

Nakon što je nedavno u  istražnom postupku u vezi s izgradnjom SPO ‘15. maj’ u Tuzlu ispitan u svojstvu osumnjčenog za nenamjensko trošenje sredstava, vidno sve nervozniji predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić iznio je u utorak  na konferenciji za novinare teške optužbe na račun tužioca Tužilaštva  Tuzlanskog kantona Ćazima Serhatlića i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

‘Predmet aktiviran baš sada, nakon toliko godina, kada smo osnovali novu političku stranku’

˝U istražnom postupku u vezi s izgradnjom SPO ‘15. maj’ sam ispitan u svojstvu osumnjčenog za nenamjensko trošenje sredstava. Interesantno je da se ovaj predmet aktivira baš sada, nakon toliko godina, kada smo osnovali novu političku stranku. Ja ne sporim istragu, ali kao građanin tražim fer i pošten postupak˝, izjavio je Bijedić.

Prema njegovim riječima, u ugovoru o građenju između Direkcije za izgradnju i kompanije Giprom, navedeno je šta su čije obaveze, kao i to da je Giprom ugovorom dobio 77 posto površine objekta, a Direkcije samo 23 posto.˝U ugovoru stoji da su obaveze Giproma organizovanje i finansiranje izvođenja svih građavinsko-zanatskih i drugih radova, uključujući i naknadne radove na izgradnji kompletnog objekta, kao i radovi na uređenju građevinskog zemljišta oko objekta. Rok je 20 mjeseci ili 600 optimalnih dana˝, istakao je Bijedić.

Foto: TIP.ba

Kazao je da po Zakonu o finansijskom poslovanju pravnih subjekata ne postoji izričita odredba, kojim se pravni subjekt oba vezuje da novčana sredstva dobijena od kupaca nekretnina, mora pohranjivati na poseban račun i koristiti za finansiranje izgradnje objekta.˝Do sada su u ovom slučaju bile dvije krivične prijave u Tužilaštvu TK. Anonimna prijava je bila 2014. godine protiv Jasmina Imamovića, direktora Giproma Saliha Šabovića, mene i drugih. Drugu prijavu je podnijelo Udruženje građana ‘15. maj’, 3. oktobra 2017. godine, protiv 11 lica i organizacija, kao što su Salih Šabović, Giprom, Direkcija, bivši i sadašnji direktor Direkcije, članovi NO i UO Direkcije od 2003. do 2017. godine koje je imenovala Općina Tuzla, Jasmina Imamovića i  mene. Tužilac Ćazim Serhatlić je pincetom izvadio samo mene i pozvao me u svojstvu osumnjičenog˝, navodi Bijedić, koji smatra da iza ovoga svega stoji patološka mržnja Jasmina Imamovića prema njemu.

‘Direkcija je natjerana da uzme kredit od 1,2 miliona maraka i da izgradi Panonsko jezero’

Prema tvrdnjama Bijedića, tužilac Serhatlić u razmatranje nije uzeo izvještaj Finansijske policije od 29. augusta 2016. godine gdje se na strani 12 kaže da je postojala očigledna namjera Općine Tuzla da do nedostajućih sredstava u budžetu, dođe na štetu Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla.˝Direkcija je natjerana da uzme kredit od 1,2 miliona maraka i da izgradi Panonsko jezero. Kredit je Direkcija vratila dok sam ja bio direktor, u iznosu od 1,8 miliona KM, a Jasmin Imamović to jezero preknjižio na Općinu Tuzla˝, kaže Bijedić.

Uputio zahtjev za izuzeće tužioca Serhatlića

Bijedić je istakao da je 28. novembra podnio Tužilaštvu TK i glavnom tužiocu Tomislavu Ljubiću zahtjev za izuzeće Ćazima Serhatlića iz ovoga predmeta. ˝Zahtijevam od zamjenika glavnog tužioca Jezdimira Spasojevića da prouči ovaj predmet, posebno nalaz vještaka finansijske struke jer ga Serhatlić krije i drži kod sebe. Pozivam VSTV i disciplinskog tužioca da provjere sve moje navode, ako nešto nije tačno, spreman sam da odgovaram. Pozivam SIPA-u da ispita cijeli slučaj˝, zaključio je Bijedić.

Foto: RSE/Arhiva

Imamović: ‘Odgovor na laži Envera Bijedića’

Gradonačelnik Tuzle Jasmin  Imamović odgovorio je na Bijedićeve optužbe i najavio mu tužbu za klevetu.˝Enver Bijedić, koji je u imovinskom kartonu prijavio imovinu od 1,4 miliona KM i kredit od milion maraka, iako oko dvadeset godina radi državne poslove, u Upravi carina, Direkciji za izgradnju, Vladi Federacije itd…, iznio je niz neistina na račun ljudi iz uprave i pravosuđa, koji žive od svoje plate.  Mene optužuje za uticaj na pravosuđe. To je laž, i o tome mogu posvjedočiti sve bivše i sadašnje sudije i tužioci. U svemu je najgore to, što o navodnom političkom uticaju govori on, a njegova stranka, putem njegovog ministra, upravo nastoji izmijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima TK i pored protivljenja SAD i EU, samo da bi neovisnu policiju pretvorili u policiju koja će biti pod njihovom političkom kontrolom˝, izjavio je Imamović.

Gdje su pare kupaca?

Prema njegovim riječima, Bijedić pokušava obmanuti javnost nizom neistina, kako bi prikrio svoju odgovornost za nedovršavanje zgrade 15. maj. ˝Kao direktor je sklopio ugovore, preuzeo obaveze, unaprijed naplatio stanove i poslovne prostore, a obaveze nije izvršio i to posebno one koje se odnose na priključak objekta na vodu, struju i grijanje. GDJE SU PARE KUPACA? – pitaju građani i kupci godinama.Zbog niza neistina koje je Enver Bijedić iznio, bit ću prinuđen da ga tužim za klevetu. On će lako platiti naknadu štete, jer je u imovinskom kartonu naveo da je milioner. Meni će naknada dobro doći jer imam imovinu u vrijednosti stana od 80 kvadrata u Tuzli. I živim od plate˝, navodi Imamović.

Foto: TIP.ba

 

‘Posebno zadovoljstvo će mi biti da ga tužim za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera’

Kako je istakao, posebno zadovoljstvo će mu biti da ga tuži za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera. ˝Prvo slano jezero građeno je iz Budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekat Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu Direkcije, kako to, spominjući nekakvo ‘preknjiženje’, Bijedić neistinito tvrdi˝, kaže  Imamović i dodaje:˝On čak, za problem gradnje sporne zgrade pokušava vezati i svojevremeno preuzimanje dobiti od Direkcije, 2003.godine.U to doba Općina je bila osnivač i stopostotni vlasnik Direkcije. Na osnovu Zakona o javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima, kao i na osnovu Odluke o osnivanju Direkcije, i člana 15. Ugovora o osnivanju Direkcije, od 13.6.1995. godine, Direkcija je svoju dobit koju je ostvarila gradnjom dva poslovna objekta, bila dužna uplatiti svom Osnivaču, što je i učinila. Uostalom, primijenjujući iste zakone Vlada Federacije BiH je novembra 2019. godine, donijela odluku o preuzimanju u budžet Federacije dijela dobiti Elektroprivrede BiH u iznosu od 46 miliona KM˝.

‘Bijedić se u medijima neistinama brani’

Prema riječima Imamovića, preuzimanje dobiti od Direkcije 2003. godine nema nikakve uzročno posljedične veze sa zgradom SPO 15. maj. Time nije ugroženo poslovanje Direkcije, jer ona je nastavila raditi.˝U izvještaju direktora Bijedića za 2008. godinu on ne spominje probleme, nego tvrdi da je Direkcija od zgrade na Sjenjaku koju je započeo njegov prethodik, naplatila preko 12 miliona maraka.  Dakle, nakon što su zaradili 12 miliona maraka, oni plaćaju dva nova placa 3,8 miliona KM, naplaćuju od kupaca dviju zgrada (od kojih je jedna sporna zgrada), stanove i poslovne prostore. Iako su imali sasvim dovoljno novca, oni ne plaćaju sve što su prema ugovorima morali platiti, a što je potrebno za dovršetak zgrade. Bijedić se u medijima neistinama brani, njegovo je pravo da se brani, ali nema pravo lagati i klevetati druge˝, zaključio je Imamović.

Foto: TIP.ba

Šabović (Giprom): ‘Glavni krivac je Enver Bijedić’

Vlasnik firme Girpom Salih Šabović u ekskluzivnom intervjuu za TIP 20.01.2018. kao glavnog krivca koji  je izvarao kupce SPO ‘15 maj’ u Tuzli imenovao menadžment  Direkcije za izgradnju Tuzla i tadašnjeg direktora Envera Bijedića.

TIP: Ko je izvarao kupce SPO ‘15 maj’ u Tuzli?

Šabović: Odgovorno tvrdim da je glavni krivac Direkcija za izgradnju Tuzla, tadašnje rukovodstvo i njen bivši direktor Enver Bijedić. Oni su bili dužni da obezbijede sva prava, uplatu taksi, rente, građevinsku dozvolu, da bi se moglo nesmetano graditi. Objekat je na tenderu bio dobijen u omjeru 75 posto, dok je njihovo bilo 25 posto. Na insistiranje njihovog direktora, odrekli smo se 25 posto dobiti objekata i objekat smo podijelili po 50 posto. Pristao sam tada da priznam dva puta skuplji projekat i vođenje nadzora, nego što je to na tržištu bilo u zamjenu da izvodimo radove po tržišnim, najmanje jednakim uslovima najniže ponude stambeno poslovnog objekta kod stadiona Tušanj. Napravili smo protokol gdje je Direkcija za izgradnju bila dužna da izradi projektno-tehničku dokumentaciju, da vodi nadzor, plati takse, radi kontakte sa javnim preduzećima, Općinom, tj. da radi kompletnu administraciju nad SPO ‘15 maj’. Da predlaže raspodjelu stanova, poslovnih prostora, garaža. To je vrlo kratko trajalo i ni jednu od ovih stavki koje sam pomenuo nisu ispoštovali. Sve su započeli, a ništa nisu završili. Mi smo vrlo brzo sami ostali na objektu. Niti su vodili nadzor, niti su završili projektno-tehničku dokumentaciju, niti je završen projekat vanjskog uređenja. Ja nisam znao da oni u tom momentu nisu bili u mogućnosti da u potpunosti vode nadzor i projektovanje, zato što nisu bili osposobljeni sa kadrovima.

TIP: Kako su onda bili ‘sposobni’ prodati stanove i poslovne prostore i uzeti novac?

Šabović: Za to su bili sposobni… Vrlo brzo su prodali sve stanove, poslovne prostore, garaže i uzeli su novac.

TIP: Tvrdite da su prodali i kvadrate stanova koji su trebali pripasti Gipromu?

Šabović: Oni su tada prodali kvadrate stanova koji su po protokolu pripali Gipromu i za to su se obavezali da će platiti nama 428.000 KM. Naknadno smo utvrdili da su na 7 i 8 etaža u raspodjeli stanova trebali Gipromu dati 1024 kvadrata, a oni su dali 875 kvadrata. Jedan dvosoban i trosoban stan su prodali koji je trebao pripasti Gipromu˝, rekao je Šabović za TIP.

TIP: Koliko je Direkcija za izgradnju naplatila novaca?

Šabović: Po mojoj procjeni između 5 i 6 miliona KM.

TIP: Gdje su te pare? Zašto objekat nija završen i zašto kupci nisu već odavno uselili u svoje stanove, nego su prinuđeni protestovati na ulici kako bi se izborili za svoja prava?

Šabović: Ja stvarno ne znam gdje su te pare. To treba pitati bivšeg direktora Direkcije za izgradnju.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.