Imamović najavio velike investicije, među kojima i gradnju 10 do 12 fabrika

19.11.2019 16:46
 

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle u utorak  su, između ostalog, razmatrali  prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa o davanju u zakup poslovnih prostorija pod povoljnijim uslovima. S tim u vezi privrednim subjektima na  raspolaganju je osam novih poslovnih prostora, čije korištenje će biti na raspolaganju nakon njenog usvajanja na sjednici Gradskog vijeća  Tuzla, odnosno završene pravne procedure. Razmatrani su  prijedlozi i sugestije nacrta Zakona o zaštiti kulturne baštine TK. Kako je rečeno ovom prilikom, Vlada TK ne može biti jedino pravno tijelo koje će odlučivati o tome šta je kulturna baština na području TK, zato je važno stvoriti uslove transparentnog odlučivanja i donošenja odluka vezanih za ovu oblast.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio je značajne projekte i velike investicije u narednom periodu u Tuzli, među kojima i gradnju 10 do 12 fabrika. Istakao je dobru saradnju sa inostranim subjektima što je dovelo do realizacije niza značajnih projekata, a u pripremi je projekat uređenja Ilinčice. ˝Proječna plata je veća samo u Sarajevu nego u Tuzli. Nagovješteni su vrlo značajni ekonomski projekti, velike invesiticije. Nastavljamo našu priču sa poslovnom zonom ‘Kreka Sjever’ gdje idemo sa čak 10 novih lokacija za proizvodnju i preradu. Imamo izražen interes poduzetnika i tu će biti novih 10 do 12 fabrika. Imamo dobre realizovane projekte gdje smo dobili evropske pare, ali imamo i projekte u toku gdje smo vrlo optimistični, kada je u pitanju Ilinčica˝, kazao je Imamović.

Poticaj budućim investitorima

O Poslovnoj zoni ‘Kreka Sjever’ govorila je pomoćnica gradonačelnika Tuzle za geodetsko-imovinsko-pravne poslove Jasmina Hasanefendić–Šimleša. ˝Ovo predstavlja svojevrstan poticaj budućim investitorima s obzirom da u startu neće imati veliki trošak kupovine samog zemljišta, nego će putem ostvarenog prava građenja kroz plaćanje naknade koja je simbolčična moći realizovati svoje prozvodno-prerađivačke pogone na 40 godina uz mogućnost produženja ovog roka za još dodatnih 40 godina˝, kazala je Hasanefendić–Šimleša i dodala:˝Nakon što se usvoji Odluka na Gradskom vijeću bit će raspisan javni oglas o nadmetanju, licitaciji putem kojeg će se moći ostvarivati pravo građenja u ovoj poslovnoj zoni o ćemu će investitori biti blagovremeno obavješteni.

Skandalozan Nacrt Zakona o zaštiti kulturne baštine TK

Prema riječima gradonačelnika, Tuzla ima veliki problem sa  Nacrtom Zakona o zaštiti kulturne baštine koji je pripremila Vlada TK, odnosno Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK. Na Kolegiju gradonačelnika, pripremljeno je 19 primjedbi, prijedloga i sugestija za koje se nadaju da će biti uvažene. Imamović je rekao da je Nacrt Zakona udar na državu, te da zahtijeva od Vlade TK da ga odmah povuče.

˝To je udar na državu. Vi znate da je vezano za našu državnost kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni ugovor u Aneksu 8 predviđa Državnu komisiju za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa. Sve separatisti rade da obore tu Komisiju. Uglavnom su to bili udari iz Republike Srpske. Ali Dejtonski ugovor štiti nacionalno blago BiH, samim time i  BiH. Sada kantonalnim zakonom delogiraju tu Komisiju. Nevjertovatno, ali istinito. Zahtjevam od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče taj nacrt. To je prestrašno šta su napisali˝, istakao je Imamović.

Rečeno je da se zanemaruje činjenica da o sticanju statusa kulturnog dobra u svakoj situaciji ne može odlučivati samo Vlada TK i resorno ministarstvo, imajući u vidu da je potrebno prethodno proslijediti peticiju Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika. ˝Mi smo dali prijedloge na 19 tačaka šta treba da se uradi.Najozbiljnije je što se krše pojedine odredbe zakona i u suprotnosti su sa članom 4 i 5 Aneksa 8 Dejtosnkog mirovnog sporazuma. Mi u galeriji imamo dvije zbirke koje su proglašene nacionalnim dobrom Bosne i Hercegovine. Ne može ni jedan zakon ili institucija doći u tu instituciju i bez saglasnosti Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da obilježava to. Niz je još nepravilnosti. Svakoj osobi koja je patriota je važno ne dirati Ustav BiH˝, kazao je direktor JU Centar za kulturu Tuzla Dženan Jusufović.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.