Tuzla: Evo koje kategorije stanovništva će ostvariti pravo na subvenciju komunalne naknade u punom iznosu

23.10.2019 15:10
 

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle u srijedu  utvrđen je prijedlog Odluke u subvencijama komunalnih naknada, po kojoj će penzioneri, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, porodice umrlih ratnih vojnih invalida, nezaposleni demobilisani borci, kao i korisnici stalne novčane socijalne pomoći, ostvariti pravo na subvenciju komunalne naknade u punom iznosu. Za ove namjene u Budžetu je predviđeno oko 200 hiljada maraka.

Subvencije

Utvrđen je  prijedlog izmjene Odluke o taksama, po kojoj će za ostvarenje ove subvencije korisnici biti oslobođeni plaćanja takse. Gradonačelnik Tuzle je utvrdio i Inicijativu za izmjenu Zakona o komunalnim taksama Tuzlanskog kantona. Naime, po sadašnjem kantonalnom zakonu, komunalne naknade su oslobođeni samo budžetski korisnici i objekti vjerskih zajednica. Gradonačelnikov prijedlog sadrži oslobađanje svih kategorija koje će prema Odluci Grada Tuzle, ostvariti pravo na subvenciju u punom iznosu.

˝Kantonalni zakon nas je obavezao da naplatimo komunalnu naknadu. Kantonalni zakon je predvidio samo oslobađanje za budžetske korisnike objekte vjerskih zajednica. Nije predvidio oslobađanje za naše sugrađane koji predstavljaju ranjivu kategoriju zbog svom imovnog stanja. Nije bilo mogućnosti da se to riješi Odlukom o komunalnim taksama, ali nam nije zabranjeno da donesemo drugu Odluku o subvencijama. Tražimo da Kanton taj nametnuti zakon izmjeni, a dok ga ne izmjeni naša Odluka će biti na snazi, a ako ga izmijeni onda će naša Odluka o subvencijama postati suvišna.  Pravo na subvenciju u cjelokupnom iznosu imat će penzioneri, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, porodice umrlih ratnih vojnih invalida, nezaposleni demobilisani borci, kao i korisnici stalne novčane socijalne pomoći˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i dodao: ˝Dakle građani će dobiti odluku o visini komunalne naknade i pismo u kojem stoji: Ukoliko spadate u jednu od kategorija u prilogu je dostavljen obrazac koji trebate popuniti i dostaviti. Onda oni neće platiti taksu jer se naplaćuje taksa jer smo sada donijeli i prijedlog da se ove kategorije oslobode takse˝.

Utvrđen  Nacrt Budžeta za 2020. u iznosu od 61.758.413 KM

Na sjednici je, između ostalog, utvrđen Prijedlog rebalansa Budžeta za 2019. godinu, kao i Nacrt Budžeta za 2020. godinu u iznosu od 61.758.413 KM. ˝Utvrđeni prijedlog rebalansa Budžeta za 2019. godinu, kao i Nacrt Budžeta za 2020. godinu upućuje se Gradskom vijeću na usvajanje, a nakon toga na javnu raspravu u trajanju do 30 dana. Nacrt Budžeta za 2020. godinu je utvrđen u skladu sa elementima poznatim koji mi do sada imamo, projekcijama prihoda koji se planiraju ostvariti po osnovu poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost koja se jedinicama lokalne samouprave dostavlja od viših nivoa vlasti. Visina sredstava u Nacrtu Budžeta za 2020. godinu je  predviđena u iznosu od  61.758.413 KM˝,  kazala je pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije Suada Isaković.

‘Deset novih lokacija ponuditi privrednicima’

Kolegij je razmatrao i Informaciju o realizovanim aktivnostima u Poslovnoj zoni Kreka- sjever. ˝Do sada su realizirane dvije lokacije, objekat na jednoj lokaciji radi, a drugi objekat se gradi. Do ovog momenta je obezbjeđeno uz svu komunalnu infrastrukturu osam novih lokacija koje se mogu ponuditi i dvije su u pripremi. Planiramo na novembarskoj sjednici Vijeća izaći sa deset novih lokacija koje ćemo ponuditi privrednicima gdje Vijeće treba da donese Odluku o davanju u dugoročni zakup zamljišta po uslovma kakvi su sadržani u našoj Odluci˝, izjavio je Imamović.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.