Video/Foto: U Gradskoj upravi Tuzla održan sastanak o upravljanju migrantskom krizom

22.10.2019 16:58
 

Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), boravila je u utorak  Tuzli, sa ciljem sagledavanja stanja vezano za upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, posebno u Tuzlanskom kantonu.Tim povodom, upriličen je sastanak sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i saradnicima u Gradskoj upravi.

“Imali smo ozbiljan razgovor o najozbiljnijoj mogućoj situaciji u Bosni i Hercegovini koje je izazvala migrantska kriza. Oko većine stvari smo se složili, dakle ova zemlja nije skrivila pomjeranje iz mnogoljudnih kontinenata kao što su Azija i Afrika. Migranti dolaze iz zemlje Evropske unije, izlaze iz Grčke u zemlje koje su van Evropske unije, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i završavaju u BiH. Ono što sam ja predložio, prvo je da izmjestimo kancelarije Službe za strance u kojoj se registruju migranti na lokaciju izvan centra grada i  ja se nadam do kraja idućeg mjeseca da će biti gotove te prostorije koje su za to namijenjene i to radi Grad, to je prostor u vlasništvu Grada. Planiramo da na jednoj lokaciji bude centar za registraciju, kuhinja i ambulanta˝, kazao je Imamović.

Kako je istakao,  treba organizovati međunarodnu konferenciju, jer se radi o regionalnom i globalnom problemu, te da je neophodno da se ojačaju granice Makedonije prema Srbiji, Srbije prema Bosni i Hercegovini, te da se obezbjedi sinergija. Predlaže da se migrantski centri ne smještaju u velikim centrima  poput Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Zenice, nego da se grade negdje na periferiji. ˝Ako ljudi treba da negdje prespavaju na svom putu ka zemljama Evropske unije. Ekonomski centri, centri razvoja u Bosni i Hercegovini su centri gdje se događa konkretna realizacija konkretnih projekata  i ne bi ih trebalo zagušiti. Spremni smo participirati u svim potrebnim troškovima, a da ova migrantska kriza prođe što bezbolnije. Orhabrila me  i ponuda federalnog premijera da je i Federacija finansijski spremna za participaciju, dakle očekujemo jednu međunarodnu konferenciju, očekujemo ojačavanje granica, očekujemo migrantske centre van velikih urbanih, privrednih, ekonomskih centara, pa prema tome i van Tuzle, a kako ne bi ni jedan centar doživio sudbinu Bihaća. Pošto migrante provode krijumčari po cijeni i do 3000 eura, očekujem da organi pravosuđa i policije te krijumčare razotkriju, optuže i osude kao što su razotkriveni u Sloveniji”, istakao je  Imamović.

“Nas nekolicina parlamentaraca koja djeluje u okviru Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, stavili smo sebi fokus između ostalog i na migrantsku krizu, obzirom da vidimo da je to trenutno jedan od najtežih problema u Bosni i Hercegovini. Na žalost i Tuzla je postala grad gdje je itekako primjetno prisustvo migranata, ali se na svu sreću još uvijek ovdje ne zadržavaju predugo, međutim vidimo da je to već postao problem i zbog toga smo danas ovdje da razgovaramo sa lokalnim organima, ali i kantonalnim organima i pronađemo moguća rješenja. Ono što smo danas čuli ovdje, u posjeti gradonačelniku, je nešto što nas ohrabruje. Dakle, da se ovdje u lokalnoj zajednici na koju je spalo rješavanje problema, jer državni organi ne rade svoj posao, obzirom da je Parlament blokiran, je da je da se o ovoj temi itekako razmišlja i da se predviđa ono što mislim da je zaista nephodno u Tuzli. To je da se predviđa izmještanje ureda za strance  i obezbjeđenje određenih uslova da se i prema migrantima postupa humano, ali i da građani Tuzle trpe što manje posljedica”, kazala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.


Pored Mirjane Marinković-Lepić, delegaciju zastupnika Parlamentarne skupštine BiH okupljenih oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH koja je boravila u posjeti Tuzli, činili su zastupnici Šemsudin Mehmedović, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Lazar Prodanović i Aida Baručija, a pridružili su im se i predstavnici Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.