Foto: Rekonstruisani Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Tuzli dobit će dodatni mobilijar i prostor za edukaciju

21.10.2019 09:35
 

Na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli u ponedjeljak je obilježen početak radova na rekonstrukciji parka.Radovi će se izvoditi u okviru projekta ‘Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE’ čija je ukupna vrijednost oko 600.000 eura, gdje 75 posto vrijednosti projekta finansira Evropska unija, dok partneri na projektu učestvuju sa oko 25 pposto vrijednosti projekta. Sredstva projekta namijenjena aktivnostima Grada Tuzla iznose oko 195.000 eura, od čega je vrijednost radova koji će se izvoditi na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u Tuzli oko 85.000 eura.

Imamović: ‘Naši najvažniji faktori razvoja su prirodno i kulturno naslijeđe i ljudi’

˝Svi partneri u projektu osvojili su 600.000 eura, od toga Tuzla 200.000 eura. Naši najvažniji faktori razvoja su prirodno i kulturno naslijeđe i ljudi. Kada je u pitanju imidž, sve više turističkog grada, tu moramo pokazati šta sve ima Tuzla, a nema niko drugi.Imamo jedina slava jezera u Evropi, imamo najstariju proizvodnju soli u Evropi i pronađene su najstariji ostaci sojenica u Evropi. Ovaj arheološki park upravo to pokazuje. Radi se o neolitskom sojeničkom parku, najvećem na jugu Evrope, kojeg su do sada vidjeli milioni ljudi. Ovaj park njegov kvalitet i misiju je prepoznala Evropska unija kao važan punkt ne samo promoviranja kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle, već i za širenje misije i edukacije drugima širom regije˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i dodao: ˝Osim rekonstrukcije dodat ćemo neke elemnte koji su potrebni, više mobilijara unutra, jedan prostor za edukacije, školske i studentske  časove˝.

Projekat ‘Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE’ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Kakeš: ‘Dalji razvoj kulturnog turizma’

˝Grad Tuzla veoma aktivan na apliciranju na sve fondove Europske unije, ali i druge fondove,  kako bi smo dobili dodatna sredstva za realizaciju nekih od nama najvažnijih projekata. Jedan od takvih je projekat ‘NeoLIFE’ za koji smo aplicirali u okviru prekogranične saradnje BiH-Srbija. Aplicirali smo zajedno sa gradom Užice i sa još nekoliko partnera iz BiH i Srbije.  Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru ovog projekta je rekonstrukcija Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. U budućnosti planiramo obuku za turističke djelatnike iz gradova Tuzle i Užica. Uvidjeli smo da u tom segmentu treba da poboljšamo našu turističku ponudu kako bi smo bili što spremniji za dalji razvoj turizma, pogotovo kulutrnog turizma˝, izjavila je projekt menadžerica projekta Svetlana Kakaeš.

Podsjećamo, u Tuzli je 2006. godine izgrađen i otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Arheološki park predstavlja rekonstrukciju dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli, te predstavlja muzej na otvorenom koji ima za cilj da posjetiocima predstavi dio arheološke i historijske prošlosti grada Tuzle, kao i način života, kako materijalnog tako i duhovnog, a posebno prvu proizvodnju soli u neolitskom dobu.

Porobić: ‘Posebna turistička atrakcija’

Već niz godina ovaj park služi kao posebna turistička atrakcija u sklopu kompleksa ‘Pannonica’ i u narednih 6 mjeseci će se raditi na njegovoj sanaciji i neophodnim popravkama, kako bi već za narednu turističku sezonu otvorio svoja vrata u osvježenom ruhu. Arheološki park bilježi značajan broj posjetilaca, a sa unapređenjima koja se sprovode kroz ‘NeoLIFE projekat’, očekuje se privlačenje većeg broja posjetilaca, sa fokusom na najmlađu populaciju.

˝Između 500 i 1.000 posjetilaca posjećuje park van sezone, a cilj nam je da  povećamo posjetu upravo u tom periodu. On je sa našom geološkom postavkom  bitan segment naše kulturne ponude  jer je otvoren za obilazak našim gostima, kojih je u ovoj sezoni bilo oko 450.000.  Oni su tu upoznavaju sa pričom o kontinuitetu života u Tuzli i spektakulrnoj arheološkoj prošlosti našeg grada. O svemu onome što je kulturno-historijsko naslijeđe našeg grada˝, kazao je direktor JKP ‘Pannonica’ Tuzla Maid Porobić i dodao: ˝Mi dakle radimo potpunu rekonstrukciju arheološkog parka, mijenjanje nosivih stubova, platforme, ograda, unutrašnjih sadržaja koji će biti u jednoj boljoj izvedbi, od samih lutkaka i prezentacije života. Sve će biti urađeno na jedan bolji način´.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.