Foto/Parlamentarna većina na mišiće ‘oborila’ 19 izvještaja, slijedi smjena upravih odbora i direktora!

18.10.2019 20:47
 

Burno je bilo u petak na  sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Izrevoltirana opozicija je napustila sjednicu, dok parlamentarna većina  očekivano nije prihvatila  izvještaje 19 javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu, koje ranije nije usvojila ni Vlada TK, te će ubrzo uslijediti smjena upravnih odbora i direktora, a najavljen je i ulazak finansijske policije.

Foto: TIP.ba

Između opozicije (SDP, PDA, Naša stranka) i parlamentarne većine (SDA, DF, SBB, SD BiH, Stranka za BiH) zaiskrilo je na samom početku sjednice.

Hadžić (SDP):’Trgovačkoj većini se žuri’

˝Trgovačka Vlada se ponaša baš trgovački. Imali smo situaciju da na početku sjednice suprotno Poslovniku o radu  zabranili da postavljamo pitanja što se do sada nikada nije desilo. Prebacili su to na zadnju tačku. Kod rasprave o izvještajima preduzeća i ustanova zaključkom su nam osporili da saslušamo razloge Vlade zašto su protiv izvještaja. Imali smo situaciju da nam predsjedavajući Skupštine TK nije zabranio još samo da diskutujemo. U takvoj situaciji mi nemamo razloga da budemo na sjednici. U ovakvim uslovima je nemoguće raditi˝, izjavio je za TIP predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadić.

Foto: TIP.ba

Na pitanje novinara TIP-a šta je pozadina takvih postupaka parlamentarne većine, Hadžić je odgovorio: ˝Vidite da se njima žuri. Ovdje se radi o trgovačkoj većini. Oni da bi zadržali ovu većinu žele što prije promijeniti direktore i upravne odbore. Oni javno objavljuju da su podijelili škole. Imamo situaciju da jedan od partnera javno govori kako je dobio Univerzitet u Tuzli, a premijer TK govori kako će depolitizirati obrazovanje u TK. Radi se o ucjeni ljudi koji čine parlamentrnu većinu i da što prije ostvare to što su dobili u trgovačkom pregovaranju. Njih ne zanimaju nikakve demokratske procedure. Oni po svaku cijenu žele da stave svoje direktore i upravne odobore˝.

Foto: TIP.ba

Iz opozicije navode da je na političkoj  sceni u Tuzlanskom kantonu došlo do rušenja demokratije uz nepoštivanje Poslovnika o radu, istaknuvši da je neprihvatanje izvještaja uvod u smjenu direktora, suprotno procedurama, zbog čega se mogu očekivati brojne  tužbe koje će donijeti štetu kantonalnom budžetu.

Bešlagić (Naša stranka):‘Terorisanje demokratije’

Predsjednik Kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić je kazao da u svom političkom životu ovo nije doživio. ˝Ja nisam doživio veće terorisanje demokratije od ove skupštinske većine. Ako imate izvještaje javnih preduzeća i ustanova i u njima izvještaje revizorske komisije u kome kažu da je sve uredu, a Vlada TK to odbija, onda se postavlja pitanje zbog čega? Razlog je samo da se smjene direktori. To je svima jasna stvar. Ja sam postavio pitanje da li ćemo čuti razloge zašto se ne usvajaju izvještaji? Niste bili u mogućnosti da postavite pitanja? Pretpostavljam da će se svi ovi direktori žaliti i tužiti.  Ja se pitam ko će to sve platiti? Mislim da ovakav način rada nije dobar za Tuzlanski kanton. Ovo ima samo tendenciju smjene direktora po svaku cijenu i mimo zakona. To je razlog zašto smo napustili sjednicu˝, istakao je za TIP Bešlagić.

Foto: TIP.ba

Alić (PDA): ‘Silovanje demokratije’

Predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini TK Senad Alić, smatra da je ovo ‘silovanje demokratije’. ˝Ako smo svi pročitali izvještaje, a vjerujem da jesmo, onda znamo da su ovi direktori u 98 posto slučajeva imali uspješan finansijski rezultat i da nema nikakvog razloga da se na ovaj način vrši smjena. Nema nikakvog opravdanja da se na ovaj način, nasiljem, vrši smjena direktora bez ikakvog obrazloženja. Razumijemo skupštinsku većinu i Vladu TK da žele da dovedu svoje kadrove na pozicije, ali to se radi na jedan korektan i normalan način. Po isteku mandata ili da im zaista nađu razloge zašto trebaju biti smijenjeni. Niko ne vodi računa da će svaki direktor podnijeti tužbu. Imamo u praksi presude od 105 do 120 hiljada KM za nelegalne smjene direktora, a to sve budžetom nije planirano. Mislim da bi preko 17 direktora dobilo presude u svoju korist i to bi bio direktan udar na budžet Tuzlanskog kantona˝, kazao je Alić i dodao: ˝Na način da se svi izvještaji raspravljaju u paketu i da se onda glasa o izvještajima pojedinačno, a da direktori odgovoraju samo na postavljena pitanja, to je zaista silovanje demokratije˝.

Direktor UKC-a Tuzla dr Nešad Hotić  za TIP je kratko izjavio: ˝Šta da vam kažem. Sve ste vidjeli. Nemam šta komentarisati. Mislim nije mi svejedno, ali šta da vam kažem˝.

Foto: TIP.ba

Vujović (SD BiH): ‘Neću dozvoliti da se na račun nečijih hirova destruira rad Skupštine TK’

Na pitanje novinara TIP-a predsjedavajućem Skupštine TK Žarku Vujoviću da prokomentariše teške optužbe opozicije da je ‘silovatelj demokratije’, on je odgovorio: ˝Ja sam ovdje da poštujem institucije Tuzlanskog kantona. Dok ja predsjedavam neću dozvoliti da se na račun nečijih hirova destruira rad Skupštine TK. Ja dobro znam šta je opstrukcija i ja je neću trpiti. Ovdje nije ostao ni jedan jedini direktor javnih preduzeća i ustanova. Otišli su sa opozicijom. Je li vam to dovoljno govori? Doduše nisu svi vi direktori otišli. Nije otišao direktor UKC-a Tuzla, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, direktor Šuma TK…,Skupština TK je ovdje završila svoj rad, sada je sve na Vladi TK¨.

TIP:Recite nam  vi šta to govori?

Vujović: Meni je savim dovoljno jasno… Kome nije jasno, neka izvede svoj  zaključak. Ja dobro znam šta je opstrukcija i kako se ona provodi.

Foto: TIP.ba

Umihanić (SDA): ‘Dokaz političke nezrelosti opozicije’

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić  je mišljenja da je ovo dokaz političke nezrelosti opozicije.˝Ovo je dokaz političke nezrelosti opozicije za koje ne vidim nikakvo opravdanje. Sve što se radi, vjerujte, radi se po zakonu i po skupštinskim procedurama. Ide se u pravcu smjene upravnih odbora, nakon toga dolazi postavljanje novih, koji će da odlučuju o postavljanju novih direktora˝, izjavio je Umihanić za TIP.

Na naše pitanje zašto Vlada TK nije obrazožila razloge smjene direktora, Umihanić je odgovorio: ˝Izvještaji su finansijski uredni, osim bolnice u Gračanici.  Ali to je samo jedan segment. Postoji narušeni međuljudski odnosi u javnim preduzećima i ustanovama. Imamo problem sa nekim zacrtanim planovima koji nisu ispoštovani˝.

TIP: Da li postoji mogućnost da neko od ovih direktora zadrži svoju poziciju?

Umihanić: Teoretski da…

Zastupnici su sa 19 glasova ‘za’ usvoliji i zaključak koji su predložili Mahir Mešalić (DF) i Bego Gutić (SDA) kojim Skupština TK traži da se u sva preduzeća i ustanove kojima su osnivač uputi budžetska inspekcija i finansijska policija.

Foto: TIP.ba

Mešalić (DF):’Opomena budućim direktorima’

Kako je istakao predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić, ovo je veliki korak i vraćanje javnih  preduzeća, ustanova i agencija  građanima Tuzlanskog kantona. ˝Usvojen je moj prijedlog zaključka u Skupštini TK da smjena upravnih i nadzornih odbora, te direktora javnih preduzeća i ustanova sama po sebi nije dovoljna, te da se u javne institucije i preduzeća hitno uputi finansijska policija i  budžetska inspekcija. Cilj je da se revidiraju sve eventualne malverzacije unutar institucija na području Tuzlanskog kantona, te da to bude opomena svim budućim direktorima javnih ustanova i preduzeća čije je osnivač Tuzlanski kanton Ne smije se ostaviti preduzeće ili ustanova kao što su Opća bolnica Gračanica ili UKC Tuzla koje su vlasništvu građana u minusu, jadnom i urušenom stanju, a da niko nije kriv˝, naglasio je Mešalić.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.