Još lakše do posla u Njemačkoj od 2020.godine

10.10.2019 08:27
 

Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će primjenjivati od 1. marta 2020. godine, olakšaće građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji. To znači da će i stanovnici BiH moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i građani Njemačke, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

Građani BiH već sada imaju prednost privilegovanog pristupa njemačkom tržištu rada, kao državljani zemlje potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Međutim, novi Zakon uvodi nekoliko novina koje će olakšati zaposlenje naših ljudi u toj zemlji, a jedna od njih je da će zahtjevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće biti obrađivani po ubrzanom postupku.

Prema ranijim iskustvima na termin u ambasadi se čekalo oko šest nedjelja, dok se na odluku o odobrenju vize čeka između sedam i devet nedelja. Ovim Zakonom, kako poznavaoci tvrde, trebalo bi da ambasade dodjeljuju termine najduže u roku od 14 radnih dana od podnošenja zahtjeva za termin, dok bi odluka o odobrenju vize trebalo da se donese u roku od tri nedjelje nakon termina.

Ukida se ispit prednosti

Takođe, kako navode, jedna od novina koju donosi jeste ukidanje ispita prednosti, što podrazumjeva da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. Time će već za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj.

S obzirom na nisku stopu nezaposlenosti, rezidencijalni test rada više neće biti potreban za kvalifikovana zanimanja, ali će se i dalje primjenjivati za pristup profesionalnoj obuci.

Useljavanje kvalifikovane stručne radne snage

Između ostalog, ovim Zakonom biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Šta to znači – kvalifikovani profesionalci obuhvataće univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom.

Kao kvalifikovan stručnjak, moći ćete zapravo da obavljate zanimanje za koje ste kvalifikovani.

Prvi korak

Kako ističu iz njemačke ambasade, najvažniji preduslov da zahtjev za izdavanje vize bude razmatran u ubrzanom postupku je nostrifikacija diploma i sertifikata o stručnom obrazovanju u Njemačkoj. Dodaju da se postupak nostrifikacije može već sada pokrenuti.

Bez obzira da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine.

Da bi se olakšala procedura, najavljuju osnivanje centralnog servisnog centra za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savjetovati i pomagati podnosioce zahtjeva u postupku priznavanja.

Ono što je neophodno jeste sertifikat o znanju nemačkog jezika najmanje na nivou A 2, za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od planiranog zaposlenja. Znanje njemačkog jezika na nivou A2 podrazumijeva svakodnevnu konverzaciju, dok B2 omogućava da se osoba jasno i smisleno izrazi, kao i da razumije glavne sadržaje u vezi sa poslom.

Novi Zakon ne nudi nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima

Novi zakon ne nudi nikakve nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima da dobiju pristup tržištu rada u Njemačkoj. Međutim, pod određenim uslovima, IT stručnjaci mogu dobiti pristup tržištu rada bez formalne kvalifikacije, ukoliko recimo imaju pet godina radnog iskustva, kao i kandidati koji su regrutovani uz pomoć Savezne agencije za zapošljavanje.

Međutim, samo priznavanje vaših profesionalnih kvalifikacija nije dovoljno ako želite da radite u Njemačkoj. Da biste dobili dozvolu boravka sa dozvolom za rad, moraćete da ispunite niz dodatnih kriterijuma. Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji.

Takođe, svi stranci koji podnesu zahtev za vizu da bi tražili ili se uključili u posao ili obuku u Njemačkoj, moraće da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice, ako je primjenljivo, bez pristupa javnim sredstvima, prenosi Yep.ba.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.