Foto/Obilježen Dan mentalnog zdravlja u Tuzli: ‘1 od 5 adolescenata ima narušeno mentalno zdravlje’

10.10.2019 21:05
 

Udruženje Amica Educa u sklopu obilježavanja Dana mentalnog zdravlja i realizacije projekta ”Prevencija bolesti ovisnosti kroz unapređenje ličnih komptencija srednjoškolaca” organizovalo je predavanje na temu ”Mentalno zdravlje adolescenata” u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla. Predavanju je prisustvovalo 80 učenika/ca i uposlenika/ca škole.

Interaktivno i nadasve zanimljivo predavanje je održala predstavnica Centra za mentalno zdravlje Tuzla, Jasmina Šabović Mujabašić, pedagoginja-psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja.  Tokom predavanja učenici su istakli da im je važno da budu podržani u izazovima sa kojima se susreću a koji utiču na njihovo mentalno zdravlje. Podrška u prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja im je potrebna u porodici, u  školskom sistemu,  javnim zdravstvenim ustanovama i široj društvenoj zajednici ali i od njihovih vršnjaka. Zaključak je da programi očuvanja mentalnog zdravlja trebaju biti dostupni u školama, posebno u osnovnim školama. Većina učesnika/ca se složila da se u tom periodu kod njih javila potreba za psihološkom podrškom i informisanjem, ali je nisu imali dostupnu.

”Na predavanju održanom od strane CMZ Tuzla i Udruženja Amica Educa naučili smo mnogo toga o mentalnom zdravlju u periodu adolescencije. Na naše mentalno zdravlje djeluju mnogi štetni faktori poput stresa, obaveza, utjecaja društva itd. Naučili smo sa kojim poremećajima se susrećemo u ovom periodu, te kako da se nosimo sa štetnim faktorima koji na njih utječu. Saznali smo da se uvijek možemo obratiti Udruženju Amica Educa i Centru za mentalno zdravlje Tuzla, ukoliko u životu osjetimo stigmu i stres kojeg ne možemo sami prebroditi.” izjava učenice, Aela Delić.

1 od 5 adolescenata ima narušeno mentalno zdravlje

Polovica slučajeva mentalnih poremećaja se javlja do 14 godine života. Danas, 1 od 5 adolescenata ima narušeno mentalno zdravlje, te se bilježi alarmantan porast stope sucida ili pokušaja suicida adolescenata i razvoja bolesti ovisnosti. Kao odgovor na ovaj značajan problem, Amica Educa je razvila projekat jačanja mentalnog zdravlja adolescenata i prevencije bolesti ovisnosti koji previđa intersektoralnu saradnju glavnih aktera iz zdravstvenog i obrazovnog sektora; Udruženja Amica Educa, JU Srednja medicinska škola i Centra za mentalno zdravlje Tuzla. Ovakav pristup osigurava sveobuhvatan pristup prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja adolescenata. Projekat je značajan jer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) samoubistva su treći vodeći uzročnik smrti u dobi između 15 i 19 godina, te posljedice narušenog mentalnog zdravlja se protežu u odraslu dob, utičući na fizičko i mentalno zdravlje i ograničavajući mogućnosti da vode ispunjene živote kao odrasli. Promocija i rad na mentalnom zdravlju su ključne za podršku adolescentima da dosegnu svoj potencijal.

Amica Educa obrazuje vršnjačke edukatore/ice

Projektnim aktivnostima Amica Educa edukuje 15 učenika/ca Srednje medicinske škole u Tuzli u oblasti razvijanja samopouzdanja, vještina komunikacije i drugih ličnih i socijalnih vještina. Oni će kao vršnjački edukatori/ce, kroz interaktivne radionice, prenositi stečena znanja vršnjacima/kinjama u školi sa ciljem prevencije i pružanja podrške u očuvanju mentalnog zdravlja. Jedna od projektnih aktivnosti, sa ciljem promocije značaja očuvanja mentalnog zdravlja, podizanja svijesti i informisanja adolescenata i javnosti, je obilježavanje Dana mentalnog zdravlja  realizacijom predavanja na temu ”Mentalno zdravlje adolescenata”.

Projekat i edukaciju vršnjačkih edukatora sprovodi Amica Educa koja preko 20 godina radi na unapređenju mentalnog i socijalnog zdravlja djece, mladih i odraslih. Amica Educa već duži niz godina sarađuje sa Centrom za mentalno zdravlje Tuzla u polju promocije i prevencije mentalnog zdravlja, pružanja tretmana i podrške građanima u stanju potrebe.  Amica Educa također ima ostvarene saradnje sa osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu na polju educiranja uposlenika i učenika u bitnim temama.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.