Vlada TK: Tuzlanski kanton lider u provedbi strateških aktivnosti?!

08.10.2019 13:41
 

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj o razvoju sa pregledom implementacije Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016.- 2020. godina za 2018. godinu. Izvještaj je dokument kojim se sagledavaju rezultati u ostvarivanju razvojnih ciljeva i implementaciji strateških dokumenata, sa ciljem je da prezentira cjelovit pregled situacije i napretka Tuzlanskog kantona u 2018. godini, te da posluži Vladi Tuzlanskog kantona kao putokaz u budućim razvojnim procesima. U Akcionom planu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2018.–2020. godinu planirano je provođenje ukupno 48 mjera sa 113 razvojnih projekata, od čega u 17 mjera nisu planirane pojedinačne aktivnosti, te ih možemo nazvati opšte ili „samostalne“ što je u ukupnom iznosu 130 razvojnih projekata. Kontinuirano se provodi 82 projekta (63,08%), završena su za 2018. godinu 52 projekta (40,00%), odgođeno je 22 (16,92%), i nijedan projekat nije zamijenjen ili otkazan. Većina aktivnosti se provodi kontinuirano u skladu sa raspoloživim sredstvima, a odgođeni projekti i oni koji nisu započeti su isključivo vezani za obezbjeđenje finansijskih sredstava. Ukupno planirana sredstva za realizaciju Strategije razvoja Tuzlanskog kantona su na nivou od 346.971.980 KM za ukupno 45 mjera u svim sektorima, dok je Akcionim/operativnim planom za 2018. godinu planiran iznos od 82.437.488 KM. Uvidom u prikupljene izvještaje o implementaciji strateških dokumenata, u kojima su sadržani i godišnji izvještaji o radu resornih ministarstava, utvrđeno je da suukupno planirana sredstva veća i iznose 82.895.204 KM, dok vrijednost uloženih sredstava po svim osnovama iznosi 64.893.099 KM ili 78,28% od planiranih sredstva.

Analizirajući makroekonomske podatke u Izvještaju, utvrđeno je da je broj poslovnih subjekata u 2018. godini u Tuzlanskom kantonu iznosio 26.937, što čini 19,2% poslovnih subjekata u FBiH, i veći je u odnosu na prethodnu godinu za 499 poslovna subjekta, što pokazuje kontinuirani trend rasta broja novih poslovnih subjekata u Tuzlanskom kantonu. Ostvareni izvoz u Kantonu iznosi 1.729,5 miliona KM, a uvoz 1.942,3 miliona KM, te pokrivenost uvoza izvozom iznosi 89,0%, što je znatno više u odnosu na pokrivenost uvoza izvozom u FBiH, gdje pokrivenost iznosi 59,6%. Važno je napomenuti da je jedan od ključnih razloga rasta izvoza u nekoliko proteklih godina u Tuzlanskom Kantonu, kontinuirani rast i razvoj prerađivačke industrije kao pokretačkog sektora privrede Tuzlanskog kantona, na koju posljednjih par godina u prosjeku otpada polovina realizovanog izvoza Tuzlanskog kantona. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Tuzlanskom kantonu je zabilježen prosječan broj od 96.548 zaposlenih osoba, što je za 3,3% više nego u 2017. godini, a što se može dovesti u korelaciju sa povećanjem broja poslovnih subjekata na području Tuzlanskog kantona. Na području Tuzlanskog kantona je u 2018. godini evidentiran prosječan broj od 80.989 nezaposlenih osoba, što je za 3,8% manje u odnosu na prethodnu godinu, te je već drugu godinu za redom zabilježen veći broj zaposlenih od nezaposlenih. Ključni razlozi za spomenuto se prvenstveno odnosi na povećanje privrednih aktivnosti u kontekstu otvaranja novih privrednih subjekata i rasta ukupnih prihoda privrednih subjekata. Prosječna neto plata isplaćena u Tuzlanskom kantonu u 2018. godini iznosila je 797 KM i veća je od prosječne neto plate u 2017. godini, koja je iznosila 767 KM, te je manja u odnosu na iznos prosječne mjesečne neto plate u FBiH, koja iznosi 889 KM.

Podršku Vladi Tuzlanskog kantona u izradi Izvještaja o razvoju, kao i ukupnim procesima izrade i provedbe Strategije razvoja, pruža zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP). U dosadašnjoj zajedničkoj saradnji ILDP-a sa Tuzlanskim kantonom u provedbi svih planiranih strateških aktivnosti je više puta naglašena liderska pozicija koju drži Tuzlanski kanton. U saradnji sa Projektom ILDP,se na godišnjem nivou realizuje i procjena kapaciteta kantona za planiranje i upravljanje razvojem, te je u skladu sa rezultatima ILDP procjene u 2018. godini, prvu nagradu za najbolji sistem za planiranje i upravljanje razvojem u FBiH u 2018. godini dobio Tuzlanski kanton (97% indeksa).

U proteklih 10 godina Tuzlanski kanton bilježi negativan priraštaj

Na  sjednici Vlada je prihvatila Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja u 2018. godini. Kako se u Analizi navodi kretanje vitalnih demografskih parametara u periodu od 2008. do 2018. godine pokazuje negativne trendove. Analizirajući odnos nataliteta i mortaliteta na području našeg kantona, registrovane stope vitalnih pokazatelja ukazuju na negativni prirodni priraštaj od (-1,4 ‰). Vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja, dok su vodeći uzroci obolijevanja akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, dorzopatije, te akutni bromhitisi i bronhiolitisi. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u 2018. godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog sistema. Stopa incidence malignih oboljenja za područje Tuzlanskog kantona iznosila je 227/100.000 stanovnika, a kao najčešća lokacija malignoma registrovani su: dojka, pluća i bronh, te debelo crijevo. Također, interesanotno za istaknuti je i da tokom 2018. godine nije dostignuta zadovoljavajuća pokrivenost većim brojem vakcina iz obaveznog Programa imunizacije, kako kod ciljne grupe planiranih obveznika tako i kod djece starijih/nevakcinisanih dobnih skupina. U cilju sprečavanja epidemijske pojave oboljenja mora se postići primovakcinacijski i revakcinacijski obuhvat obveznika preko 95% za MRP vakcinu, odnosno 90% za ostale vakcine.

Također, značajno je za istaknuti i da je u odnosu na 2017. godinu u 2018. godini na području Tuzlanskog kantona registrovano povećanje broja doktora medicine i smanjenje broja doktora medicine specijalista, povećanje ukupnog broja doktora stomatologije a smanjenje specijalista, povećavanje magistara farmacije i zdravstvenih tehničara visoke stručne spreme. S druge strane, registruje se smanjenje broja, zdravstvenih tehničara više i srednje stručne spreme, između ostalog se navodi u Analizi.

Više od 125.000 KM za projekte održivog povratka

S ciljem realizacije Programa o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu „Podrška povratku prognanih osoba“ Vlada je  dala saglasnosti na odobravanje sredstava Gradu Tuzla i općinama Sapna, Bratunac, Lopare, Modriča i Osmaci. Gradu Tuzla je kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, za realizaciju projekta dovršetka Doma kulture u MZ Dragunja odobreno 11.556,00 KM. Za rekonstrukciju seoskog puta Kobilići – Međeđa, Općini Sapna je odobreno 20.000,00 KM. Opštini Bratunac u entitetu Republika Srpska je za asfaltiranje puta kroz naselje Redžići u MZ Mihaljevići odobreno 15.924,56 KM, a Opštini Lopare je za sanaciju i uređenje ambulante u MZ Koraj odobreno 49.907,98 KM. Opštini Modriča je odobreno 20.000,00 KM za mjesnu zajednicu Tarevci, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u realizaciji projekta završetka adaptacije kupljenog devastiranog objekta u Agrobiznis centru Tarevci za smještaj proizvodne infrastrukture radi stavljanja u optimalnu funkciju izgrađenih proizvodnih kapaciteta I faze Agro-biznis centra Tarevci. Za završetak izgradnje rasvjete kroz naseljeno mjesto Mahala u Mjesnoj zajednici Caparde, Opštini Osmaci je odobreno 7.999,87 KM.

Projekti unaprjeđenja lovišta

Vlada je dala saglasnost na Program Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za korištenje sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportskoprivrednih lovišta za 2019. godinu. Ukupan iznos sredstava planiran Programom iznosi 27.747,00 KM i raspoređen je za realizaciju finansiranja i sufinansiranja projekata u 13 lovišta na području našeg kantona i to: Sportsko-privredno lovište „Zelemboj“, Sportsko-privredno lovište „Vjetrenik“, Sportskoprivredno lovište „Klokotnica“, Sportsko-privredno lovište „Šamunica“, Sportsko-privredno lovište „Gradašnica“, Sportsko-privredno lovište „Spreča“, Sportsko-privredno lovište „Sokolina“, Sportsko-privredno lovište „Svatovac“, Sportsko-privredno lovište „Munjača“, Sportsko-privredno loviste „Gradina“, Sportsko-privredno lovište „Sniježnica“, Sportsko-privredno lovište „Majevica“ i Sportsko-privredno lovište „Toplica“.

Podsjećamo Zakonom o lovstvu je između ostalog propisano da se godišnja zakupnina za korištenje sportsko-privrednih lovišta uplaćuje u omjeru 60% u korist Budžeta kantona, a po 20% u korist Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine i Budžeta općine na čijem području se ostvaruje prihod, a koristi se za unaprjeđenje lovstva, kao i druge obaveze propisane ovim Zakonom.

Kadrovska pitanja

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je imenovala Upravni odbor Javne ustanove  Arhiv Tuzlanskog kantona, na period najduže do 60 dana i Upravni odbor JU Direkcija  regionalnih cesta Tuzlanskog kantona do okončanja konkursne procedure imenovanja novog Upravnog odbora u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.