Štrajk radnika RMU Banovići: ‘Ne želimo u Koncern EPBiH’; Novalić: ‘Niko od banovićkih rudara neće ostati bez posla’

08.10.2019 10:43
 

Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići donijela je Odluku da danas održi jednosatni štrajk upozorenja u svakoj organizacionoj jedinici u svakoj smjeni prvog radnog sata. Osnovni razlog štrajka upozorenja je Odluka Vlade FBiH o restrukturiranju rudnika, što je kako tvrde u Sindikatu rudnika nedopustivo.

RMU Banovići ne želi u koncern EPBiH, oni hoće da se nastave aktivnosti na izgradnji Termoelektrane i žele očuvati radna mjesta u rudniku. No, s druge strane Vlada FBiH odlukom o restrukturiranju od RMU Banovići traži ulazak u koncern, smanjenje cijene uglja i broja radnika, navodi Federalna.ba.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Banovići određeni zaključci su upućeni Vladi i Parlamentu Federacije od kojih se traži da Odluku o prestrukturiranju rudnika u FBiH ne usvoje ili vrate na doradu, budući da bi Odluka, ako bude usvojena mogla imati posljedice na Općinu Banovići i njene građane. Program Federalne Vlade podrazumijeva da svi rudnici u FBiH koji u vlasničkoj strukturi imaju većinski državni kapital uđu u koncern EPBiH i već u srijedu će se naći pred parlamentarcima.

Općina Banovići i sindikalisti podržavaju trenutnu Upravu sa Muneverom Čergićem i traže očuvanje radnih mjesta, sprečavanje ulaska u koncern i početak izgradnje Termoelektrane Banovići. Kako navode u Sindikatu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uprkos Zaključcima Parlamenta nije obezbijedila garanciju i odredila rok početka izgradnje Termoelektrane, iako je sve potrebne procedure i akte Rudnik Banovići već obezbijedio.

Federalni ministar rudarstva Nermin Džindić ranije je demantovao navode da Vlada nije za gradnju Termoelektrane i istakao da je sve što rade u cilju koristi ovom rudniku. Dodao je da je rudnik u većinskom vlasništvu Vlade Federacije i da Vlada kao vlasnik želi da ima uvid u sve aktivnosti, piše Federalna.ba.

Novalić: Niko od banovićkih rudara neće ostati bez posla

Federalni premijer Fadil Novalić poručio je rudarima Banovića da niko od njih neće ostati bez posla. Novalić u izjavi za Fenu navodi da od jučer poslijepodne dobiva informacije da su rudari u Banovićima isprepadani jer im se svakodnevno govori da će biti otpušteno čak 1.500 rudara.

Foto: Fena

– Očigledno je da u pozadini politička igra u kojoj Vlada FBiH ne želi i neće da učestvuje. Žao mi je što pojedinci koji su se dobro okoristili o Rudniku Banovići plaše rudare, koji rade jedan odnajtežih i najčasnijih poslova. Poručujem svim rudarima da niti jedan od njih neće ostati bez posla, a u prilog tome kao dokaz mojih tvrdnji je i odluka sa zadnje sjednice Vlade FBiH od 3. oktobra gdje smo dali saglasnost za prijem 141 radnika i zadužili Upravu Rudnika Banovići da nastavi konkursnu proceduru za prijem radnika u radni odnos koji trenutno rade na određeno radno vrijeme od kojih su 52 radnika površinske eksploatacije, 50 podzemne eksploatacija, 21 radnik separacija i 18 radnika željezničkog transporta – rekao je Novalić za Fenu.

Podsjeća da je Vlada FBiH krajem septembra upoznata sa Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji kolektivnog ugovora za područje djelatnosti rudarstva u FBiH uz koju je usvojeno nekoliko zaključaka. Tada je prihvaćena inicijativa reprezentativnih sindikata rudarstva u FBiH da se produži primjena kolektivnog ugovora od 15.12. 2017. godine, koji je prestao da važi 11. 9. 2019. sve dok ne bude postignuta saglasnost za zaključenja novog, a Uprava JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo je zadužena da ubrza realizaciju Zaključka Vlade FBiH od 22.8.2019. godine kojim je zadužena da zajedno sa Upravom Privrednog društva RMU “Banovići” d.d. Banovići formira zajednički tim kojim će otpočeti i voditi konsultacije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u cilju pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna vazećeg kolektivog ugovora.

– Molim rudare da ne nasjedaju na bilo kakve političke provokacije, a Vlada FBiH će nastaviti raditi na poboljšanju uslova rada i većih primanja rudara – poručio je premijer Novalić.

(TIP/Foto: Dino Durmić/FTV)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.