Eldar Dizdarević: Zašto granica nije 1.185 KM?

03.10.2019 10:13
 

Prije nekoliko dana Vlada FBiH utvrdila je i poslala u redovnu parlamentarnu proceduru nekoliko važnih zakona i izmjena zakona, među kojima su i prijedlozi zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak. Prema tim prijedlozima, kako prenose mediji, svi uposlenici čija su mjesečna primanja manja od 800 KM bit će oslobođeni plaćanja poreza na dohodak. Ova mjera bi se počela primjenjivati od 1. januara 2020. godine i kada se posmatra ovako kako je prezentirana, zaista se čini kao dobar potez federalne Vlade. Međutim, čim su u javnost procurile prve informacije o nakanama federalne Vlade, prvi su reagirali poslodavci u većem bh. entitetu koji su doslovno “pokopali” Vladine prijedloge. Poslodavci su energično istakli da ne podržavaju prijedloge zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak, koje je predložila Vlada FBiH te su pozvali zastupnike i delegate u Federalnom parlamentu da ne podrže navedene zakone u predloženom obliku.

U čemu je problem? Poslodavci su u svom saopštenju naveli da se plata do 800 KM zaista neće oporezovati prema novom prijedlogu Vlade, ali da će ostatak plate biti oporezovan po stopi od 13 posto. Dodali su i da novine u prijedlog predstavlja oporezivanje dividende dioničkih društava po stopi od 10 posto, a da je iz prijedloga zakona izostao prijedlog Udruženja poslodavaca o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja. Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH također insistira na hitnom sastanku s premijerom i ministricom finansija FBiH kako bi se u prijedlog Zakona o doprinosima ugradila i zakonska odredba koja podrazumijeva da se uz predloženu stopu doprinosa od 32,5 posto osigura da se u narednim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu s rastom prihoda.

I zaista, ta inicijativa Udruženja poslodavaca ima smisla jer, na kraju, naplata javnih prihoda kod nas raste po prosječnoj stopi od 7 posto godišnje. Sjetite se svih onih vijesti kod nas u stilu “naplata javnih prihoda porasla…”. Čemu onda ideja da pomenuta mjera ide zajedno u paketu sa povećanjem osnovice za obračun doprinosa i povećanjem poreza na plate preko 800 KM, koji bi iznosio 13 posto? Vlada FBiH očigledno želi se predstaviti kao reformatorska i Vlada koja smanjuje dažbine, pri čemu s druge strane itekako opterećuje “one koji imaju više” trudeći se pri tome da zadrži politiku uravnoteženog budžeta. A s obzirom na to da prikupljanje javnih prihoda raste, zar ne bi bilo logično da se smanjuju porezi i prihodi bez povećanja na drugoj strani? Ovako Vlada ispada reformatorska, a pri tome se nije odrekla bukvalno ničega – samo je preraspodijelila opterećenje.

Osim toga, zaista ostaje otvoreno i pitanje zašto je Vlada FBiH odredila 800 KM kao neku imaginarnu granicu? Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata isplaćena u avgustu u FBiH za juni 2019. iznosila je 911 KM i za 27 KM je niža od prosječne plate isplaćene u maju 2019. godine. S tom se prosječnom platom (dakle 911 KM) može pokriti tek 38 posto prosječne sindikalne potrošačke korpe (2.370,81 KM) tako da je Vlada FBiH, ako joj je zaista namjera da pomogne pomenutom mjerom najugroženijim, trebala onda granicu oporezivanja staviti bar na 1.185 KM, odnosno na polovinu prosječne potrošačke korpe, s nadom da u jednoj prosječnoj porodici imaju toliko sreće da dvije osobe rade i primaju prosječnu platu.

Ali ne, Vlada FBiH nije to ni htjela uraditi. Oni su samo preraspodijelili opterećenje tako da se budžet ne ošteti niti za jedan jedini fening, a da pri tome mogu strancima da se beskrajno hvale kako su oni reformatori, kako su pravi vjerodostojni nosioci ideja Reformske agende, kako već godinama smanjuju i ukidaju dažbine i slično… a u suštini se radi samo o tome da je sjahao Kurto da uzjaše Murto. Ništa više. I naravno, nema tu nikakve reforme niti rasterećenja privrede. Niti namjere da se to uradi. Niti pak namjere da se uči na tuđim primjerima. S tim u vezi evo još jednog detalja. Naime, kako je objavljeno, novine u prijedlozima Vlade FBiH predstavlja i namjera oporezivanja dividende po stopi od 10 posto. Razmatrala se, doduše, i stopa od 17 posto, ali su u Vladi FBiH shvatili da bi ta stopa – iako bi im navodno u budžet donijela više novca – ipak bila kontraproduktivna za nekog ko se samostalno naziva reformatorom. No, i ideja o oporezivanju dividende i po stopi od 10 posto nije baš pretjerano pametna. Zašto?

Pa imali smo priliku prije nekoliko godina vidjeti u RS-u kako sve to skupa funkcionira u praksi. Naime, Vlada RS-a je početkom januara 2011. pompezno usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak kojim je uvedeno i oporezivanje dividende. “Šef” manjeg bh. entiteta tada je naširoko i nadugačko hvalio taj novi porez u stilu kako će on preporoditi ekonomiju RS-a. I šta se desilo? Ništa. Samo dvije godine nakon uvođenja oporezivanja dividende opet je “šef” manjeg bh. entiteta javnosti poručio da je “došlo vrijeme za ukidanje poreza na dividendu, slažući se sa ocjenama stručnjaka da je taj namet doveo do negativnih efekata po privredu Srpske”. Naime, oporezivanje dividende je tada dovelo do pojave brojnih preregistracija firmi iz RS-a u FBiH. Ali nije samo to bio problem. Čim je uvedeno oporezivanje dividende, dionička društva u RS-u su, sasvim očekivano, smanjila ili u potpunosti prekinula isplatu dividende, ali su, paralelno s tim, računovodstveno znatno smanjila i prikazivanje ostvarene dobiti (o tome smo opširnije pisali u kolumnama u Oslobođenju 2013. i 2017. godine).

A isto će se desiti i u FBiH, naravno ako se usvoje posljednji “reformatorski zahvati” federalne Vlade. Hoće nekoliko dioničkih društava u kojima je većinski vlasnik Vlada FBiH biti pritisnuto da obračunaju porez na dividendu, ali će zato sva druga društva pronaći način da knjigovodstveno smanje dobit i dividendu kako bi samim tim smanjili sebi dodatni “trošak” od 10 posto. To zaista nije teško predvidjeti, jer naprosto imamo primjer iz RS-a, a i šire regije. I šta na kraju reći na nove “reformatorske mjere” federalne Vlade? Ništa novo osim onoga što već evo nekoliko godina ponavljamo. Nema tu nikakvih stvarnih reformi. Sve se to u našoj makroekonomskoj politici svodi na prebacivanje tereta s jedne strane na drugu, pri čemu se ta preraspodjela pokušava prikazati kao navodno neka reforma ili pak kao rasterećenje privrede. A u suštini, od svega toga nema ništa.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Eldar Dizdarević/Foto: Ilustracija)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.