Prezentirane aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove u TK

01.10.2019 15:44
 

Aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, a koje se provode na području Tuzlanskog kantona, bile su tema  sastanka u utorak delegacije Uprave, koju je predvodio direktor Anis Ajdinović sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem.

Fokus razgovora bio je usmjeren na djelovanje federalnih inspektora u oblasti zaštite okoliša i utjecaja kojeg na okoliš imaju veliki industrijski kompleksi GIKIL, Soda Sisecam, Termoelektrana Tuzla, rudnici, ali i deponije za odlaganje otpada od kojih neke posluju i na granici dobivanja zabrane obavljanja djelatnosti. Osim zaštite okoliša razgovaralo se i o drugim aktivnostima Uprave usmjerenim ka rješavanju problema u oblasti privrede.

„Tuzlanski kanton je po mnogim pokazateljima veoma bitan za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine. Samo u ekonomsko privrednom smislu Tuzlanski kanton je vodeći u Federaciji i  Federalna uprava za inspekcijske poslove posebnu pažnju, ali i poseban senzibilitet posvećuje ovom području. U svom djelovanju inspektori Federalne uprave će pokazati dobru volju i fleksibilnost, ali se stanje mora mijenjati ka boljem“, rekao je direktor Ajdinović.

Obzirom na medijske napise koji su prisutni u posljednjih nekoliko dana direktor Ajdinović je premijera Tulumovića informisao da su aktivnosti FUZIP-a koje se provode u Rudniku mrkog uglja „Banovići“ samo dio redovnih kontrola koje FUZIP provodi u svim rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„RMU Banovići je samo jedan od naših predmeta nadzora. Do sada smo već vršili redovne kontrole u rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH, i do kraja ove godine, osim kontrole u Banovićima u planu nam je vršenje sveobuhvatnih kontrola u još dva rudnika iz Konecerna“ rekao je Ajdinović i dodao da je činjenica da je RMU Banovići jedan od većih zagađivača u ovom kraju i da su tokom kontrola federalni inspektori detektovali brojne nedostatke u različitim oblastima poslovanja.

Premijer Tulumović se zahvalio na današnjoj posjeti i informacijama koje su predočene, kao i prezentaciji plana budućeg djelovanja.

„Nakon svega što smo čuli, želim se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaliti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na dolasku, dobroj volji i senzibilitetu kojeg pokazuju prema Tuzlanskom kantonu. Smatram da smo svi na istom zadatku, a to je da zaštitimo ono što se može zaštititi, te da utičemo na ispravljanje propusta u poslovanju privrednih subjekata“, kazao je premijer Tulumović, te istaknuo i da je Vlada u već pokrenula određene aktivnosti u oblasti zaštite okoliša, ali i uopće rješavanju problema u privredi.

„Pokrenuli smo određene inicijative prema lokalnim samoupravama u smjeru rješavanja pitanja odlagališta otpada i smatram da se krećemo u dobrom smjeru. Stava smo da se svi problemi moraju izvući i staviti „na sto“ kako bi smo o njima razgovarali i zajednički tražili rješenja“, riječi su premijera Tulumovića.

Na kraju sastanka istaknuto je i očekivanje da će kvalitet i obim saradnje Kantonalne sa Federalnom uprave za inspekcijske poslove  u narednom periodu biti znatno intenziviran.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.