U DZ Tuzla u 2018. realizovano 3.544.000 pregleda i usluga; Imamović:’ Najveći i najefikasniji u BiH’

19.09.2019 07:43
 

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle u srijedu je razmatran  izvještaj o poslovanju  JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla. Prema riječima gradonačelnika Jasmina Imamovića,  radi se o najvećem i najefikasnijem domu zdravlja u Bosni i Hercegovini koji je poslovao pozitivno u 2018. godini.

˝Radi se o najvećem i najefikasnijem Domu zdravlja u BiH, o tome govore brojevi. Ova javna ustanova poslovala je pozitivno. U 2018. godini, na koju se odnosi izvještaj, realizovano je  3. 544 000. pregleda i usluga. Imamo dvadeset i tri porodične ambulante, a sada pripremamo i dvadeset četvrtu, a ona treba da bude u Kreki u sklopu novih zgrada koje gradimo u Miladijama, kako bi usluga bila decentralizirana i što bolja˝, izjavio je za TIP Imamović.

Foto: TIP.ba

‘Svi smo mi pacijenti’

Svaki dan se u Domu zdravlja Tuzla uradi oko 4.000 pregleda i usluga. ˝Normalno je da na takav broj pregleda i usluga bude određen broj nezadovoljnih, jer svi smo mi pacijenti. Bolesnog čovjeka je jednostavno liječiti, jer on samo traži zdravlje, dok je kod onoga koji je ‘bolestan’ vrlo je komplikovano i teško riješiti˝, istakao je  za TIP direktor JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla, prim.dr. Suad Bijedić.

Nedostatak kadra

Na naše pitanje da nam uporedi kadrovske kapacitete u Domu zdravlja Tuzla u odnosu na druge domove zdravlja u BiH i regionu, Bijedić je kazao: ˝Po evropskim standardima imamo upola manje kadra nego što nam je potrebno. Problem su finansije. Mi sa ovim novcem kojim raspolažemo sigurno nećemo moći u nekoj budućnosti odgovoriti na zdravstvene potrebe stanovništva. Nećemo moći pružiti vrhunsku medicinu pacijentima. Kadra kvalitetnog imamo, ali nemamo ga dovoljno. Opremu, uređaje i prostor zahvaljujući gradonačelniku Imamoviću i Gradskoj upravi Tuzla obkavljamo. Imamo Hitnu pomoć siguran sam najbolju u Bosni i Hercegovini. Sanitete kupujemo zahvaljući gradu. Ove godine bi nam još jedno vozilo trebao da kupi grad˝.

Problem sa nabavkom lijekova

Na pitanje, zašto u Domu zdravlja nema nekih osnovnih lijekova, Bijedić je odgovorio: ˝Nabavka lijekova podliježe javnim nabavkama. Nedavno je bio problem sa pencilinom. Imali smo problem sa vakcinama jer ga nismo mogli nabaviti. To je problem cijele Bosne i Hercegovine. Redovna vakcinacija djece do 18 godina nije ugrožena. To je problem do Agencije za lijekove BiH i javne nabavke. Potrebno je u ravnopravan položaj staviti privatni i javni sektor kada su u pitanju nabavke lijekova. Mi ništa drugo ne tražimo, a sve da se ne bi krivica svalila na uposlenike Doma zdravlja Tuzla, da oni nešto kriju. Mi jednostavno ne možemo to da na legalan način nabavimo˝.

Podsjećamo, JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla ove godine obilježavamo 96 godina postojanja i rada.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.