Imamović o vodovodnoj mreži: ‘95 posto  stanovništva Tuzle pokriveno vodovodnom mrežom, naš je cilj da gubitke svedemo na 20 posto i da to bude kao u Njemačkoj’

19.09.2019 09:03
 

Povodom pripreme materijala za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća Tuzle, u prostorijama Gradske uprave u sriejdu je održana  sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle. Na sjednici je razmatran i izvještaj  JKP “Vodovod i kanalizacija” koji je poslovao pozitivno u prošloj godini.

Odgovornost prema budućim generacijama

Kako je istakao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, radi se o  finansijski stabilnoj firmi koja je u neprekidnom radu na reorganizaciji, unapređenju poslovanja i kadrovskog jačanja. ˝Važno je da građani znaju da je 95 posto  stanovništva Tuzle pokriveno vodovodnom mrežom. To je prosjek najrazvijenijih evropskih zemalja. Gubici na vodovodnoj mreži su svedeni na ispod 37 posto, znate da su negdje gubitci i do 80 posto, na primjer u Danskoj se kreću do 50 posto. U projektu Dugoročnog vodosnadbijevanja Tuzle naš je cilj da gubitke svedemo na 20 posto i da to bude kao u Njemačkoj i taj procenat mora biti jer tako je pokazala praksa upravljanja evropskih vodovoda˝, kazao je Imamović i dodao: ˝Mi, osim Tuzle, snadbijevamo Živinice i dio Kalesije, a ono što je najvažnije, dok drugi trpe redukcije vode, mi smo sada u toku realizacije Projekta dugoročnog vodosnabdijevanja Tuzle do 2035. godine. Moramo imati odgovornost prema budućim generacijama  i radimo ovaj projekat da buduće generacije ne moraju raditi to što smo mi morali raditi 2006. godine, kada smo nakon 70 godina ukinuli redukcije vode. Rade se i bunari na Sprečkom polju, ali zamjenje cjevovoda, čiji su pojedini dijelovi stariji od stotinu godina, ugrađuju se savremene cijevi koje će drastično smanjiti troškove, a poboljšati kvalitet. Rade se i zamjene membrana na postrojenju za interventno vodonabdijevanje na Modracu, kao i zamjene cijevi širom Tuzle, a to radimo temeljito˝.

Foto: TIP.ba

‘Građni Tuzle piju apsolutno ispravnu i zdravu vodu’

Prema riječima direktora JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla, Aida Berbića, preduzeće pozitivno posluje i konstantno se razvija. ˝Permanentno ulažemo u postojeću infrastrukturu. Radimo na smanjenju gubitaka i rekonstrukciji postojeće mreže. Novina je da je grad sada podijeljen u 29 zona  gdje ćemo imati stalno mjerenje utroška količine vode u dnevnim i noćnim satima. Trenutno smo u fazi izrade 10 prvih šahtova za uspostavljanje konstatnog mjerenja. Radimo na novim softverkim rješenjima. Sve je digitalizirano, prilagođavamo se novom digitalnom dobu. Naš osnovni cilj je da  građani budu zadovoljni našom uslugom. Veoma važan segment je ulaganje u komunalnu infrastrukturu koju vršimo kroz zanavljanje uređaja i postrojenja.Ostaje nam da u narednih 4 ili 5 godina riješimo vodosnadbiijevanje visinskih zona grada˝, istako je Bijedić.

Tvrdi  da građni Tuzle piju apsolutno ispravnu i zdravu vodu. ˝Građani nemaju razloga da idu u trgovinu i kupuju vodu za piće. Mnogi građani pitaju koju vodu piju u odnosu na dio grada? Da li iz jezera ili iz Stupara? Odgovorno tvrdim da od 530 litara sekundnih vode, samo 40 litara ide iz postrojenja na Ceriku koje se miješa i odgovorno tretira. Svi građani Tuzle piju vodu iz izvorišta Toplice,  Stupari, ili bunara sa Sprečkog polja, tj. postojećih izvorišta koje imamo. Zabluda je da je grad podijeljen na dvije zone. Naša najveća odgovornost je da damo našim korisnicima hemijsko-fiziološki i fizički ispravnu vodu. Mi dnevno uzimamo preko 20 uzoraka, kako na izvorištima, tako i u distributivnim cjevovodima i krajnjim lokacijama u samom gradu˝, zaključio je Berbić.

U skladu sa propisanom procedurom, razmatrani materijal se dostavlja Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.