Video: Vlada TK-a osigurala sufinansiranje stambenhi kredita za mlade, ali šta je sa onima koji nisu na budžetu?

15.09.2019 06:43
 

Mladi između 18 i 35 godina koji su podigli namjenske stambene kredite i uredno ih otplaćuju moći će kod Vlade Tuzlanskog kantona aplicirati za refundaciju kamata na taj kredit u iznosu do 3.000 KM. Vlada TK-a na raspolaganju ima 100 hiljada KM, a iznos će pokriti kamate u toku jedne godine na već podignuti kredit. Iako na ovaj način Vlada simbolično pokazuje volju da podrži mlade koji rješavaju stambeno pitanje, da je problem daleko kompleksniji, potvrđuje i Adnan Krdžalić, koji već četiri i po godine živi kao podstanar i koji neće moći koristiti ova sredstva.

Do 30 godina

– Vrlo rado bih ja podigao stambeni kredit i riješio svoje stambeno pitanje, ali nisam zaposlen u javnom sektoru, nemam budžetska primanja, nemam ugovor na neodređeno i to je za mene neizvodljivo. Isto je i sa suprugom, a da dođemo do nekih sredstava i da kupim stan, to je nemoguće. Vladi TK-a hvala, slično je i uradila i Gradska uprava Tuzla, ali ja ne mogu da dobijem stambeni kredit, jer sam, kako se to popularno kaže, kreditno nesposoban, kazao nam je Krdžalić.

image
MIREN ALJIĆ/ KRDŽALIĆ: RJEŠENJE SU NASELJA ZA MLADE

Upravo je ovo pitanje koje ostaje nerazjašnjeno – za koga je pravljen ovakav program Vlade TK-a ukoliko se kao činjenica uzme da je veliki broj mlađeg stanovništva daleko od kreditne sposobnosti. Ministar za mlade TK-a Srđan Mićanović je kazao kako je ovo pokušaj Vlade da pomogne mladima, ali i da zakonske odredbe onemogućavaju da se dobna granica pomjeri.

– Po Zakonu o mladima, mladi su svi do 30 godina, s tim da je lokalnim zajednicama i kantonima omogućeno da ovakve programe prošire do 35 godina. Tako je i s ovim programom, iako će prednost imati mladi do 30 godina, pogotovo mlade porodice, istakao je Mićanović.

image
MIREN ALJIĆ/

Za ove potrebe Vlada TK-a je izdvojila 100 hiljada KM, a da se izbjegne pomoć bolje situiranima, koji su češće kreditno sposobni, osiguran je sistem bodovanja, te će prilikom rangiranja aplikanata biti primijenjeni i socijalni pokazatelji, kao i broj članova porodice.

– Bitno je da nemaju riješeno stambeno pitanje, da posjeduju ugovor sa bankom o stambenom kreditu za stambeno zbrinjavanje, da do momenta podnošenja prijave imaju urednu otplatu kredita, te da u prethodnim godinama nisu bili korisnici sredstava za stambeno zbrinjavanje, s tim da se u slučaju nedovoljnog broja potpunih prijava koje ispunjavaju ove uslove, sredstva mogu dodijeliti i podnosiocima prijave koji su ranije bili korisnici sličnih programa, dodao je Mićanović.

Kamata koja će biti finansirana ili sufinansirana uzimat će se od 30. juna prošle do 31. maja ove godine, kamate će se sabrati za ovih 12 mjeseci i ukoliko budu manje od 3.000 KM bit će isplaćene u potpunosti, dok će, ukoliko budu veće, biti sufinansirane u iznosu od 3.000 KM.

Kirija kao rata

image
MIREN ALJIĆ/

Krdžalić, iako smatra da su slični programi dobrodošli, napominje da se istinska briga prema mladima može dokazati kroz programe koji bi za rezultat imali trajno stambeno zbrinjavanje porodica.

– Mi smo za četiri i po godine na stanovanje potrošili mnogo novca, a nemamo nijednog vlastitog kvadrata stana. Mislim da država ima mnogo modaliteta po kojima bi mogla riješiti ovaj problem. Država treba da pravi naselja za mlade parove, gdje će stanovi biti po simboličnoj cijeni, s tim da kirija ulazi u otplatu stana, što nije nepoznata praksa u svijetu, dodaje Krdžalić.

Iako je onima koji rješavaju stambeno pitanje svaka pomoć dobrodošla, činjenica da se kamate sufinansiraju sa 3.000 KM je zaista simbolična, jer u odnosu na ukupan iznos stambenog kredita i konačne kamate taj iznos se gotovo i ne osjeti. Ono što dodatno obesmišljava ovakav program je činjenica da novac ponovo neće otići u ruke onih kojima je najpotrebniji.

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.