Video: Blok 7 donosi neovisnost dugu 50 godina

11.09.2019 07:31
 

Priča o izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla traje više od 12 godina. Međutim, ideja nikada nije provedena u djelo, a prije nekoliko mjeseci činilo se da smo najbliže početku ovog projekta. Vrijednost investicije Blok 7 TE Tuzla je 722 miliona eura i predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Bosni i Hercegovini, koja se realizuje po principu ključ u ruke. Projekat će se finansirati na način da JP Elektroprivreda BiH obezbijedi 15 procenata cijene EPC ugovora, dok je za preostalih 85 procenata predviđen kredit Export – Import Bank of China (EXIM Bank).

Dodatna garancija

Garanciju za uredno vraćanje kredita, kineska EXIM banka zatražila je od Federacije BiH. Shodno tome, saglasnost su dali i federalna Vlada, ali i oba doma federalnog Parlamenta koji su podržali pomenuti projekat. No, od sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je data saglasnost, prošlo je pet mjeseci. Kako za Oslobođenje kaže generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević, kineska banka je odlučila zatražiti nešto što do sada nije zabilježeno u praksi, a to je pismo namjere Vijeća ministara BiH.

– U cijelosti je ispoštovana procedura pripreme i ugovaranja izgradnje bloka 7 TE Tuzla. Saglasnosti Vlade Federacije i oba doma parlamenta bi, uobičajeno, bile sasvim dovoljne da se krene u izgradnju bloka. Ali, kineski partneri su zbog svojih određenih potreba insistirali na tome da se dobije i pismo podrške Vijeća ministara. To je jedini uslov koji je ostao da bi se moglo kazati da je ugovor stupio na snagu i da može krenuti izgradnja bloka. Nema nijednog drugog otvorenog pitanja, ističe Jašarević.

Pismo podrške Vijeća se još čeka. Kako nezvanično saznajemo, ono je usvojeno na prošloj sjednici ovog tijela, ali zbog procedure koja nalaže da se zapisnik usvaja tek na narednoj, na validnost pisma će se sačekati do sljedeće sjednice.

Nakon što kineska strana dobije pismo Vijeća, trebali bi početi pripremni radovi.

– Trenutno smo u fazi ugovaranja pripremnih radova za blok 7. Procedura traje neuobičajeno dugo, 10 mjeseci je taj tender aktivan i sad se ponovo nalazi na razmatranju kod Ureda za žalbe. Očekujemo da u zakonskom roku Ured odgovori na podnesenu žalbu, a mislimo da postoje uslovi da se to desi u narednim nedjeljama i onda bismo mogli ugovoriti pripremne radove koji su preduslov za početak projektovanja bloka 7, a poslije i njegove izgradnje, navodi direktor EPBiH.

Pojašnjava da se pripremni radovi obavljaju kao priprema terena za blok 7, da su oni obaveza investitora te da nisu vezani za veliki ugovor s kineskom bankom.

image
BAJAZIT JAŠAREVIĆ: DIZALE SU SE NEPOTREBNE TENZIJE / MIREN ALJIĆ

– To su pripremni radovi kojima se teren ravna da bi se reperne tačke utvrdile, od kojih počinje projektovanje bloka. Ti pripremni radovi su vrijedni 15-17 miliona i rade ga domaće kompanije, tako da je to aktivnost u koju smo krenuli prije 20 mjeseci, računajući da ćemo ovu aktivnost dovesti do kraja, ali ona se, nažalost, malo odužila, riječi su Jašarevića.

Još se ne zna koja će firma raditi pripremne radove, jer, kako kaže naš sagovornik, na svaku izabranu firmu uslijedila je žalba.

– Trenutno je ponovo žalba, tako da nemamo izabranu firmu dok postupak ne bude pravno valjan, pa ćemo se suzdržati prognoza o firmi koja će dobiti posao, dodaje on.

Kada stigne pismo namjere, EPBiH će morati da obezbijedi vlastito učešće u projektu, a Jašarević kaže da je institucija na čijem je čelu trenutno u poslovima pronalaženja novca za ono što je vlastito učešće Elektroprivrede.

– Projekat bloka 7 je jedan od najvažnijih projekata koje smo do sada radili, jer omogućava proizvodnju jednake količine energije i manju potrošnju uglja, odnosno manje zagađenje po svakom osnovu. Blok je najsavremenije tehnologije, evropske, i ispunjava sve uslove Energetske zajednice o emisiji štetnih materija iz velikih ložišta. Omogućava nesmetan rad rudnika i energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine za narednih 50 godina. Zbog toga je veoma važan, naglašava Jašarević, konstatirajući da se takvi blokovi danas grade diljem Evrope, te da su se oko same gradnje dizale nepotrebne tenzije.

Državna pomoć

A tenzije zbog izgradnje bloka 7 dizala je i Energetska zajednica, koja se protivila ovom projektu. Jašarević sada vidi i njihovo “popuštanje” u ovoj priči.

– Mi trebamo još određeni broj pitanja usaglasiti sa Energetskom zajednicom. Nadamo se da će u zakazanoj arbitraži tokom ovog mjeseca i ta pitanja biti razriješena. Stav Vijeća za državnu pomoć BiH jeste da ovaj projekat sadrži elemente dozvoljene državne pomoći i mi se nadamo da će takav stav biti odbranjen na toj arbitraži. Dobro je da se u zadnje vrijeme i Energetska zajednica na određeni način stišala i da razumije potrebe BiH. Ali, i mi u našoj zemlji moramo razumijevati da je vrijeme povećanja električne energije iz uglja prošlo vrijeme. Svi zajedno se moramo truditi i investirati u obnovljive izvore i povećavati učešće energije iz obnovljivih izvora, a umanjivati količinu energije iz uglja. Mi smo u svojoj strategiji do 2035. godine jasno naznačili kojom dinamikom trebamo investirati u izgradnju hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih elektrana, zaključio je Jašarević.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka, kaže da je značaj izgradnje bloka 7 nemjerljiv kako za rudare Kreke, tako i za građanstvo Tuzlanskog kantona.

– Ako znamo da rudnici Kreka proizvode oko dva miliona tona uglja i ako znamo da se od te količine uglja oko 90 procenata plasira u TU Tuzla, onda možete zamisliti koji je značaj za rudare, njihov opstanak, ali i opstanak čitavog kantona zato što je neposredno ili posredno vezano za rudnike još najmanje 10.000 radnih mjesta, kako u procesu opsluživanja rudnika, tako i u nabavci i ostalim djelatnostima, ističe Tokić.

On ne vjeruje da bi se bilo ko ozbiljan u ovoj zemlji poslije svega mogao i usuditi da posumnja u izgradnju bloka 7.

– Ona je za nas neupitna i mi već vršimo pripreme na kopovima, da mogu odgovoriti i jami rudnika Mramor, da mogu odgovoriti zadatku, a to je sigurna i kontinuirana snabdjevenost TE, odnosno bloka 7 ugljem iz Rudnika Kreka, podvlači Tokić.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Adem Džaferović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.