Da li je Kantonalna privredna komora Tuzla u službi privrednika ili politike?!

06.09.2019 09:11
 

Pojedini privrednici nisu zadovoljni poslovnim okruženjem, radom Kantonalne privredne komore Tuzla i dugogodišnjeg predsjednika Nedreta Kikanovića. Ne podržavaju ovakav način rada, ističu nepravilnosti u radu. Smatraju da Komora može i mora bolje i više za privredu. Sukus je ovo razgovora sa nekoliko privrednika sa područja Tuzlanskog kantona, ali  i informacija do kojih je došao TiP od dobro obavještenih izvora.

Politika

˝Već dugo u ovoj ustanovi koja treba da zastupa interese privrednika, više pažnje posvećuje udovoljavanju želja aktuelnih vlasti, ma kako se oni brzo i često mijenjali i smjenjivali. Privrednici se već dugo pitaju da li Komora postoji zbog njih ili zbog vlasti a sve kako bi se sigurnom učinila jako udobna i dobro plaćena pozicija predsjednika Komore.Kikanoviću osnovnu zadaću pričinjava produžetak predsjedničkog mandata pa se, sukladno tome, sada već tradicionalno i veoma uspješno, dodvorava predstavnicima vlasti, bez obzira da li oni temelje imali u SDA, PDA ili nekoj trećoj stranci˝, navodi izvor TIP-a, koji je pristao govoriti za naš portal uz uslov da mu neokrijemo identitet.

Kako saznajemo, na nepravilnosti su ukazivali i pojedini članovi Skupštine Komore, na rijetko održavanim sjednicama. ˝Sve bez konkretnog rezultata, uglavnom nadglasani izlobiranim članovima Skupštine, već unaprijed pripremljeni za ekspresno dizanje dva prsta i podršku izboru predsjednika kako 2014. tako i 2018. godine. Kad, kako, gdje i ko je pripremao materijale za ove sjednice, nisu znali ni mnogi uposlenici Komore. Mnoge ne iznenađuje podrška Pokretu demokratske akcije nakon dugogodišnjeg ljubovanja sa Strankom demokratske akcije. Razlog je jasan, dugogodišnji predsjednik UO Komore je Mirsad Kukić. Nije predsjedniku Kikanoviću bilo strano ni iftariti sa članovima PDA˝, navodi naš izvor.

Foto: Iftar u Tuzli u organizaciji PDA

Zapošljavanje

˝Pored pojedinaca u PDA i pojedinci iz SDA slove za zaštitnika Kikanovića. Upravo njimtreba zahvaliti prijemom njihovih kadrova u Komoru, bez potrebe i finansijske osnove. Primljene su po direktivi dvije, ni krive ni dužne, djevojke bez CV-a koji upućuje na kvalitetne, za Komoru potrebne radnice. Ali, jednu treba smjestiti u računovodstvo jer to traži pojedinac iz jednog velikog preduzeća iz Banovića (PDA), a drugu sa srednjom školom na poziciju tajnice predsjednika, zahtjev je jedne osobe iz također velikog javnog preduzeća u Tuzli (SDA)!?˝, kaže izvor TIP-a i dodaje: ˝U isto vrijeme, u Komori se olako odriču usluga provjerenih kadrova, priznatih stručnjaka, persona sa referncama, učinkovitim karijerama i neospornim znanjem. Šalje ih se u mirovinu, ne koriste se njihova bogata iskustva zarad oslobađanja mjesta. Za podobne se čak svojevremeno moglo i produžiti ostajanje u Komori bez obzira na uslove za penzionisanje, a za neke nema sredstava, iako se nađu sredstva za prijem novih radnica˝.

Kredit za isplatu naknada članovima UO

Kako saznajemo,  finansijska kriza nije bila smetnja predsjedniku Komore da u punom iznosu isplati naknade članovima UO. ˝Iako  se sjednice UO Komore održe 2-3 puta godišnje, a ne svaki mjesec, kada nema para, ima kredit, pa se podižu krediti i do 60 hiljada KM da se članovima UO isplate naknade po 5-6 hiljada KM, dok se radnicima smanjuju plate… Nije smetnja pomenuta kriza u isplati ličnih dohodaka, ni da se izgubi na sudu slučaj sa firmom “Witsoft” doo Gračanica u vlasništvu Hazima Vikala. Za poslove koji navodno nisu obavljeni, a za koje je potpisan Ugovor, neko stavio svoj ptopist, nakon tužbe i potraživanja sredstava, Komora je isplatila oko 20 hiljada KM sa svim  kamatama i troškovima!? I, nikom ništa…˝, priča nam sagovornik.

Foto: Presuda

˝I sredstva Vlade TK za koja poslanici dižu ‘dva prsta’  planiraju se  za isplatu naknada članovima Skupštine, UO i Nadzornog odbora Komore. Nije smetnja što u odluci izrijekom stoji: Vlada je odobrila 30.000 KM Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. U cilju podrške realizaciji projekta promocije i prezentacija zajedničkih postavki privrede Tuzlanskog kantona na sajmovima u zemlji i inozemstvu za 2019. godinu odobreno je 20.000 KM, a za kontinuiranu edukaciju za privredne subjekte s ciljem povećanja konkurentnosti privrede Tuzlanskog kantona 10.000 KM˝, zaključio je izvor TIP-a.

Kikanović sve negira

Zatražili smo  stav druge strane. Iako smo uredno došli na zakazani intervju, na zahtjev predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla Nedreta Kikanovića, kako bi se dodatno pripremio, pristali smo da nam naknadno odgovori na pitanja u pismenoj formi.

TIP: Šta je to što Komora radi za privredu?

Kikanović: Kantonalna privredna komora Tuzla je samostalna, nevladina, neprofitna, javno-pravna asocijacija pravnih lica Tuzlanskog kantona koja se dobrovoljno udružuju radi ostvarenja zajedničkih interesa.

Naša misija je unapređenje privrede i poduzetništva u Tuzlanskom kantonu kroz zastupanje interesa privrede, obrazovanje, informisanje, promovisanje i poslovno povezivanje.

Vizija nam je postati vodeća institucija u Tuzlanskom kantonu na polju zastupanja interesa privrede Tuzlanskog kantona, poslovnog obrazovanja, informisanja i pružanja savjetodavnih usluga, te promovisanja i povezivanja privrede Tuzlanskog kantona sa svjetskom privredom.

Naši zadaci:

  • Zastupanje interesa članova i razvijanje partnerstva sa Kantonalnom vladom i drugim organima u donošenju privrednih propisa, mjera i programa za područje Kantona i općina, te zastupanje interesa svojih članova na nivou F BiH i BiH kao države;
  • Praćenje stanja i predlaganje mjera za unapredjenje kantonalne privredne strukture, malih i srednjih preduzeća sa težištem aktivnosti u privatnom sektoru;
  • Razvijanje ekonomske saradnje Kantona sa partnerima iz regije kroz organizovanje poslovnih susreta, prezentacija i poslovnog povezivanja privrednika;
  • Edukacija kadrova iz privrede i za privredu, naročito prekvalifikacija i stalno inoviranje znanja radnika i menadžmenta u preduzećima;
  • Promocija privrede Tuzlanskog kantona kroz nastupe na sajmovima u Bosni i Hercegovini i regiji;
  • Pružanju različitih servisa i konsaltinga zainteresiranim članovima;
  • Vršenje javnih ovlaštenja za članove sa prostora Kantona.

TIP: U čemu leži nezadovoljstvo pojedinih privrednika radom Komore?

Kikanović: Komora je asocijacija privrednika koji se dobrovoljno učlanjuju i pronalaze svoj interes u poslovnom povezivanju i uslugama koje im Komora pruža. S obzirom na dobrovoljnost članstva, koje je odlika samo komorskog sistema u Federaciji BiH, finansijska sredstva kojima raspolažemo nisu dovoljna za zadovoljenje svih potreba koje privrednici iskažu.  Rješenje ovog problema vidimo u donošenju novog Zakona  o komorama u Federaciji BiH, čime bi se komore ojačale i mogle pružati mnogo više usluga firmama.

TIP: Koliko politika ima uticaja na rad i uopšte ustrojstvo Komore?

Kikanović: Komora je samostalna, nevladina  asocijacija i mi poslujemo u skladu sa tim načelima.

TIP: Kako odgovarate na navode da ste određene kadrove uposlili po direktivi pojedinaca iz SDA i PDA?

Kikanović: Komora zadnjih nekoliko godina zapošljava isključivo koristeći  javne pozive Federalnog zavoda za zapošljavanje, Programe za zapošljavanje žena i Prilika za sve.  Realno imamo potrebu za angažmanom dodatnih kadrova s obzirom na obim posla, ali nismo u finansijskoj mogućnosti vršiti ikakva zapošljavanja.

TIP: Koliko je tačno da i finansijski Komora podržava određene vjerske obrede pojedinih političkih subjekata iako bi Komora trebala biti apolitična i nestranačka?

Kikanović: Komora je privredna asocijacija i naš budžet niti program rada ne pokriva bilo kakve vjerske aktivnosti u ime Komore,  bez obzira na religiju, stoga su ti navodi netačni.

TIP: Da li su tačne tvrdnje da se više Komora posvećuje Vladi TK nego privrednim subjektima od kojih ubire članarinu, iako je nevladina organizacija?

Kikanović: Komora je asocijacija privrednika i kao takva predstavlja sponu između privrednika (svojih članica) i različitih nivoa vlasti, a posebno Vladom TK s obzirom na regionalni karakter Komore.  S tim u vezi, sva saradnja koju Komora ima sa Vladom TK /ili nekim drugim nivoom vlasti/ isključivo je u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta i olakšanje poslovanja privrednih subjekata Tuzlanskog kantona čije interese zastupamo.

TIP: Da li se se Komora olako rješava kvalitetnih kadrova, ne koristi njihove usluge, ne zadržava stručnjake?

Kikanović: Svi kadrovi koji su u proteklih  godina otišli iz Komore, otišli su ili svojevoljno, zbog boljih poslovnih prilika koje su im se ukazale, ili zbog ispunjenosti zakonskih uslova za puno penzionisanje. Nije bilo otpuštanja ili „rješavanja“  kadrova na bilo koji drugi način.

TIP: Ima li menadžment Komore viziju kako prevazići probleme unutar Komore, prije svega, vezano za finansijsku konsolidaciju (smanjene plate uposlenicima)?

Kikanović: Unutar Komore nema problema, uredno izmirujemo svoje obaveze prema radnicima i državi po pitanju poreza i doprinosa, te nastojimo i sve obaveze prema dobavljačima izmirivati u zakonom predviđenim rokovima. Donošenje Zakona o komorama Federacije BiH, znatno bi finansijski pomoglo rad, omogućilo angažovanje dodatnih kadrova, obavljanje većeg broja aktivnosti i pružanje nekih novih usluga privredi Tuzlanskog kantona.

TIP: Šta je u Planu i programu rada Komore za naredni period, a što će biti od koristi privredi?

Kikanović: Organi Komore, Upravni odbor i Skupština koji su sačinjeni od najistaknutijih privrednih subjekata našeg Kantona, svake godine usvajaju program rada Komore u kojem su jasno definisane planirane aktivnosti za naredni period. Prema Programo rada, Komora će i u narednom periodu raditi na jačanju i povezivanju privrednih sektora kroz rad granskih udruženja, boljem povezivanju privrede i vladinog sektora radi stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta kroz uključivanje u izradu što kvalitetnijih zakonskih rješenja koja se odnose na obavljanje privredne djelatnosti, raditi na promociji domaće privrede na sajmovima, raditi na poslovnom povezivanju kroz B2B susrete, organizovati studijske posjete , edukacije i informativne sesije  a sve u cilju jačanja domaće privrede i podizanja kvaliteta života u Tuzlanskom kantonu.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.