Foto/Skupština TK: Pauza na pauzu, politička prepucavanja i optužbe; Amir Kulaglić novi ministar za boračka pitanja u TK

05.09.2019 18:14
 

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera koja je održana u četvrtak, nakon više pauza i žustrih rasprava poslanika, Amir Kulaglić (DF) imenovan je za novog ministra za boračka pitanja u Tuzlanskom kantonu. Podsjećamo, mjesto ministra je ostalo upražnjeno, nakon što je Elvir Mujkanović podnio ostavku, zbog nemogućnosti zasnivanja radnog odnosa jer nije posjedovao odgovarajuću stručnu spremu za ovu poziciju.

Hadžić (SDP): ‘Postoji moralna, politička i krivična odogovornost premijera TK’

˝Naš stav je vrlo jasan. Ovdje postoji moralna, politička i krivična odogovornost premijera TK. Vrlo svjesno znajući da predloženi kandidat za ministra ne posjeduje nostrificiranu diplomu, koji je to vrlo jasno rekao kada je trebalo,  premijer i Komisija za izbor i imenovanje prećutali su to na Skupštini TK i doveli sve nas u zabludu da glasamo za prijedlog ministra, koji formalno i pravno nije ispunjavao uslove. Time se nanijela velika šteta Vladi, Skupštini, ali i samom kandidatu˝, rekao je za TIP predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Foto: TIP.ba

Gutić (SDA): ‘Onaj ko radi, taj i griješi’

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić,  priznao je da je napravljen propust prilikom imenovanja ministra za boračka pitanja TK. ˝Evidentno je da je napravljen propust u proceduri. Ja sam pozdravio odluku Mujkanovića koji je podnio dobrovoljno ostavku nakon što je utvrđen propust. Onaj ko radi, taj i griješi. Treba utvrditi u lancu nadležnih ko je napravio propust i ukoliko postoji odgovornost sankcionirati ga˝, kazao je Gutić za TIP.

Alić (PDA): ‘Najveći krivac je DF’

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika PDA u Skupštini TK Senada Alića, najveći krivac je Demokratska fronta, a onda i premijer TK Denijal Tulumović. ˝Najveći krivac za sve ovo je DF koja je izvršila prijedlog ministra, a nije pratila proceduru. Naredni krivac je predlagač premijer TK Denijal Tulumović (SDA) koji je imao svu dostupnu dokumentaciju, a da na kraju Ured za zajedničke poslove otkrije tu proceduralnu grešku i da se spriječi nastavak rada Mujkanovića u narednom periodu. Krivicom drugih morao je podnijeti ostavku da sačuva svoj ugled˝, istakao je Alić i dodao da su u PDA iz principijelnih razloga bili suzdržani kod glasanja za izbor novog ministra.

Mešalić (DF): ‘Mi nismo napravili proceduralnu grešku’

˝Gospodin Alić ima pravo na svoj stav, ali ako misli da oficir Armije RBiH koji je proveo čitav rat braneći državu od agresije ne može da bude ministar trebao je to obrazložiti na Skupštini, a ne novinarima po hodnicima. Mi nismo napravili proceduralnu grešku. Radi se o tome da je država poslala čovjeka na vojnu akademiju, nakon završetka rata, kao oficira u Tursku na školovanje. Tamo je završio školovanje, ali  diploma nije nostrificirana, što je još jedna od niza diskriminacija prema boračkoj populaciji˝, istakao je predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahire Mešalić za TIP.

Foto: TIP.ba

Kulaglić: ‘Problematika boračke populacije vrlo složena i ne bi trebala biti predmet politikanstva’

Novoizabrani ministar Kulaglić smatra da nije vrijeme za politikanstvo i velika obećanja. ˝Nije vrijeme za velike govore i velika obećanja. Trebamo svi preuzeti odgovornost i da Zakon o dopunskim pravima boraca uskladimo sa federalnim zakonom, ali  i da sve druge obaveze radimo timski. Mislim da je problematika boračke populacije vrlo složena i ne bi trebala biti predmet politikanstva˝, izjavio je za TIP  ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić.

Bešlagić (NS): ‘Ovo je tragedija’…

Treba kazati da je i ova sjednica Skupštine TK, kao i sve prethodne, protekla uz veliki broj bespotrebnih pauza i  političkih prepucavanja. ˝Ja sam dao prijedlog da sazovemo jednu sjednicu koja će se odnositi samo na pauze. Mi ništa drugo ne radimo. Imamo samo  neke hitne sjednice na kojima se donosi dnevni red, pa se skida dnevni red. Da mi je doživjeti da krenemo jednom sa redovnom sjednicom Skupštine TK. Ona naša zakletva bi se trebala promijeniti u to da nećemo ništa poštovati˝, izjavio je za TIP predsjednik Kluba  poslanika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić.

Foto: TIP.ba

Na naše pitanje, kakvu poruku poslanici šalju građanima Tuzlanskog kantona, Bešlagić je odgovorio: ˝Eh, kakvu poruku, nikakvu….Ovo je skroz neozbiljno. Ja apelujem na sve da krenemo ozbiljno da se radi. Ja sam opozicija i znam da je najlakše ‘udarati’, ali  građani nemaju ništa od toga. Da je meni da se krene produktivno raditi u interesu građana. Mi do danas nismo imali redovne sjednice. Ovo je tragedija˝.

Na prijedlog poslanika Smaje Mandžića, Tuzlanski kanton je prvi u Federaciji BiH  čija je Skupština jednoglasno usvojila Rezoluciju povodom presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju-Međunarodnog rezidualnog mehanizma na inicijativu ‘Stop negiranju genocida’.Ovu rezoluciju je prethodno uvojio Predstavnički dom parlamenta FBiH.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.