Vlada TK: Dogovorene aktivnosti na izgradnji Roditeljske kuće u krugu UKC-a Tuzla

27.08.2019 14:16
 

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila informaciju o izgradnji „Roditeljske kuće” u krugu Klinike za dječje bolesti JZU UKC Tuzla, kao i tekst Prijedloga Predugovora o osnivanju prava građenja između Vlade TK kao nosioca prava raspolaganja, JZU UKC Tuzla kao nosioca prava korištenja i Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” kao budućeg nosioca prava građenja.

Premijer Tuzlanskog kantona je ovlašten da u ime Vlade potpiše Predugovor o osnivanju prava građenja sa JZU UKC Tuzla i Udruženjem „Srce za djecu oboljelu od raka” Sarajevo. Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i JZU UKC Tuzla su zaduženi za pripremu materijala za sjednice Vlade TK i Skupštine TK. Potpisivanjem ovog Predugovora, ispunit će se prvi od ranije navedenih koraka i uvažili bi se zahtjevi donatora koji se tiču zadatog roka za započinjanje aktivnosti, a ugovorne strane obavezale na zaključivanje notarski obrađenog osnovnog Ugovora o osnivanju prava građenja u korist nosioca prava građenja u roku od 30 dana od dana stjecanja uslova za osnivanje prava građenja.

Daljnji koraci u realizaciji projekta izgradnje „Roditeljske kuće” bi se provodili u skladu sa obezbjeđivanjem imovinsko-pravnih preduslova potrebnih za realizaciju projekta. Podsjećamo, obzirom na primjetan trend povećanja broja djece koja boluju od malignih oboljenja, činjenicu da je postupak liječenja ove grupe pacijenata dugotrajan, težak i kompliciran, te da je sam postupak često preskup za mogućnosti porodica oboljele djece, Vlada Tuzlanskog kantona je stava da je realizacija ovog projekta od velikog značaja. Izgradnjom Roditeljske kuće bi se smanjili troškovi porodicama oboljele djece, a što je još bitnije, omogućio bi se boravak oboljele djece sa njihovim porodicama, što sigurno ima veliki značaj obzirom o kojoj kategoriji pacijenata se radi.

Ostale odluke

Vlada je na sjednici prihvatila Periodični izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2019. godine, Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2019. godine i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za period 01.01.-30.06.2019. godine. U prvih šest mjeseci ove godine prihodi i primici su ostvareni u iznosu od 172.133.502,47 KM, dok su rashodi iznosili 158.370.902,45 KM, te je evidentno da je Budžet ostvario tekući suficit u iznosu od 13.762.600,02 KM. Ovaj suficit je i očekivan, te će biti iskorišten za finansiranje i realizaciju programa koji su planirani u prvom polugodištu ove godine.

Analizirajući prihodovnu stranu može se uočiti da su prihodi od indirektnih poreza ostvareni u iznosu koji je za 8,67% veći od iznosa koji je ostvaren u istom periodu prošle godine. Porez na dohodak je također ostvaren u većem iznosu u odnosu na isti periodu prošle godine, i to za 14,61%. S druge strane porez na dobit preduzeća je ostvaren u manjem iznosu u odnosu na prošlu godinu i to za 6,92%Kada je u pitanju pozicija Tekuća rezerva, Vlada je u prvih šest mjeseci ove godine donijela Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluke o odobravanju sredstava u ukupnom iznosu od 25.207,00 KM, što u procentima iznosi 4,20% u odnosu na usvojeni Budžet Tuzlanskog kantona (planirani iznos 600.000,00 KM).

Vlada je utvrdila kriterije za sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona za period septembar – decembar školske 2019/2020. godine. Podsjećamo Vlada sufinansira 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu. Pravo na sufinansiranje prijevoza imaju učenici koji stanuju na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, te učenici sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona. Bitno je istaknuti da se vanlinijski prijevoz učenika može organizirati u slučaju nepostojanja redovnog linijskog prijevoza, a iznos ukupne ugovorene mjesečne karte ne može biti veći od iznosa mjesečne karte koju najpovoljniji prijevoznik obračunava za iste relacije i istu kategoriju korisnika usluga (učenici). Vlada je  odobrila unutrašnju preraspodjelu planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, a kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK.

Obzirom na imenovanje novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, a kako pojedini ministri čine i učestvuju u radu Ekonomsko – socijalnog vijeća, Vlada je danas imenovala ministra finansija Tuzlanskog kantona Suada Mustajbašića, ministra privrede Asmira Hasića, ministra za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđana Mićanovića i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Admira Hrustanovića kao predstavnike Vlade u ovom tripartetnom tijelu. Osim predstavnika Vlade, Ekonomsko – socijalno vijeće čine i predstavnici posodavaca i sindikata sa područja našeg kantona.

Vlada je  donijela odluku o odobravanju 3.000,00 KM Uniji civilnih žrtava rata i porodica civilnih žrtava rata Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

U cilju realizacije Programa kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava,  odobreno je ukupno 36.852,00 KM Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice. Za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005.-2025. odnose se 34.352,00 KM, a 2.500,00 KM je odobreno za nabavku kancelarijskog namještaja.

Donesena je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2019. godinu. Ovim izmjenama u manifestacije od interesa za Kanton uvršteno je obilježavanje „45 godina rada i djelovanja Gradskog pozorišta Živinice”.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je razriješila privremeno imenovani Upravni odbor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, te privremeno imenovala novi sastav Upravnog odbora ove ustanove. Također Vlada je privremeno imenovala Upravni odbora Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.