Video/Foto: Pogledajte kako brutalno izgleda novi Audi RS 6 Avant. Imamo detalje o njemu

23.08.2019 08:50
 

Novi Audi RS 6 Avant na tržište Njemačke i drugih europskih država dolazi do kraja 2019. Iz Audija navode kako ovim modelom Audi Sport otvara novo poglavlje u povijesti izvedbe modela Avant visokih performansi.

“Tijekom naše 25-godišnje RS povijesti, Audi RS 6 Avant je postao jedna od apsolutnih ikona s velikom globalnom bazom štovatelja”, kaže Oliver Hoffmann, direktor tvrtke Audi Sport GmbH, te dodaje da će se prvi put model RS 6 Avant nuditi i na tržištu Sjeverne Amerike.

A evo kako ga iz Audija opisuju.

Širok i snažan: vanjski dizajn

Oblik karoserije, jedinstven u segmentu, privlači pozornost na Audi RS 6 Avant i dok nije u vožnji. Ovaj RS model ima nedvosmisleno drukčiji dizajn u usporedbi s osnovnim modelom A6 Avant. Uz izuzetak prednjih vrata, krova i poklopca prtljažnika, svi su drugi dijelovi karoserije specifični za ovaj RS model. Karoserija, koja je sa svake strane proširena oko 40 milimetara sa širokim izvučenim lukovima kotača, ističe sportsku notu i prepoznatljiv karakter ovog Avant modela visokih performansi, a 22-inčni kotači naglašavaju privlačne proporcije.

Novi RS 6 Avant jedan je od prvih Audi Sport modela koji predstavljaju novi RS dizajnerski izričaj. Kompletni prednji dio se maksimalno razlikuje, što A6 liniji modela osigurava prepoznatljiv izgled. Uz novi poklopac motora, zajedno s istaknutim središnjim dijelom, RS 6 Avant koristi i prednja svjetla modela A7. Ona ne samo da imaju tanki naglašeno sportski izgled već je moguća i izvedba RS Matrix LED prednjih svjetala s laserskim dugim svjetlima sa zatamnjenim obrubom kao dodatnom karakterističnom značajkom ovog modela. Slično serijskim LED stražnjim svjetlima, ona uključuju dinamične pokazivače smjera i dodaju RS-u specifičnu svjetlosnu animaciju kada se vozilo zaključava i otključava.

Bočnom stranom dominira karakteristična Avant silueta – produženi prednji kraj, ravna linija krova i tanki D nosači, koji se oslanjaju na quattro bokove. RS specifični pragovi s umetcima na bokovima vizualnu ističu potisak prema naprijed. Dinamični stražnji kraj sastoji se od krovnog rubnog spojlera i RS specifičnog branika sa stražnjim difuzorom i dizajnerskim elementima u crnoj boji visokog sjaja. Prema opće poznatom RS stilu, RS ispušni sustav na obje strane završava s ovalnim kromiranim završecima ispušnih cijevi, a kao opcija je dostupan i RS sportski ispušni sustav s crnim završecima.

Vrhunski paket snage: motor

Motor 4.0 TFSI u novom Audiju RS 6 Avant razvija snagu od 441 kW (600 KS) i okretni moment od 800 Nm, koji se održava između 2.050 i 4.500 o/min. Za samo 3,6 sekundi ovaj karavan visokih performansi ubrzava od nula do 100 km/h. Za samo 12 sekundi RS 6 Avant doseže 200 km/h. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. Uz opcijski dinamični paket, ovaj RS karavan doseže 280 km/h ili čak 305 km/h s dinamičnim paketom plus.

Zahvaljujući 48-voltnom glavnom električnom sustavu, ovaj twin-turbo V8 kombinira maksimalne performanse s visokom učinkovitosti. U srcu mild hybrid sustava (MHEV) nalazi se remenom pokretani alternator-starter. Tijekom laganijeg usporavanja moguće je u odvojenu litij-ionsku bateriju pohraniti električnu energiju snagom do 12 kW. Makne li vozač nogu s papučice gasa pri brzinama između 55 i 160 km/h, pogonski sustav odabire jednu od dvije opcije.

Ovisno o situaciji u vožnji i postavkama Audi drive select sustava, novi RS 6 Avant obnavlja energiju ili krstari do 40 sekundi s isključenim motorom.

Pritiskom na papučicu gasa remenski alternator-starter ponovo pokreće motor. MHEV tehnologija omogućuje rad start/stop sustava pri brzinama ispod 22 km/h. U svakodnevnoj je vožnji na ovaj način moguća ušteda do 0,8 litara goriva na 100 kilometara. Tu je i sustav uključivanja cilindara prema potrebi (cylinder on demand (COD)) kao još jedna komponenta za povećanje učinkovitosti.

Ovjes

Karoserija novog RS 6 Avanta je 20 milimetara niža nego kod Audija A6 Avant sa standardnim ovjesom; pri brzinama od 120 km/h i višima spušta se za dodatnih 10 milimetara. Režim podizanja pri niskim brzinama po potrebi podiže vozilo za 20 milimetara. Vrlo široki raspon djelovanja RS sportskog zračnog ovjesa vozaču nudi slobodan izbor između udobnosti na duge pruge i maksimalnih performansi. Kao alternativa, dostupan je RS sportski ovjes plus s dinamičnom kontrolom vožnje (DRC). Ovaj sustav koristi čelične opruge i trostupanjske podesive amortizere, koji su međusobno povezani preko dijagonalnih uljnih linija i središnjeg ventila. Pri bržem ulasku u zavoj, ventili reguliraju protok ulja u amortizeru prednjeg kotača s rastegnutom oprugom, s vanjske strane zavoja. Oni povećavaju danu potporu i smanjuju naginjanje u stranu i naprijed-nazad. To omogućuje da RS 6 Avant bolje drži cestu i poboljšava upravljanje.

Nova generacija amortizera s integriranim kontrolnim ventilom osigurava puno uočljiviji raspon između individualnih režima Audi drive select sustava. Novi RS 6 Avant standardno dolazi sa sportskim progresivnim upravljanjem i direktnim prijenosnim odnosom. Sustav razvija značajno više povratne sile s većim kutom upravljanja za precizne povratne informacije s ceste. Njegov novorazvijeni servo sustav izravno povezuje vozača i cestu. Opcijski, uz dinamični paket i dinamični paket plus, novi RS 6 Avant dolazi s Internal dinamičnim upravljanjem svih kotača. On kombinira dinamično upravljanje na prednjoj osovini, koja koristi beskonačno promjenjive naprezajuće ležajeve, s odvojenim upravljanjem stražnjom osovinom s pužnim pogonom i vodilicama. Pri malim brzinama, stražnji kotači se okreću do pet stupnjeva u suprotnom smjeru u odnosu na prednje kotače. To skraćuje krug okretanja za jedan metar, što model RS 6 Avant čini agilnijim u gradskom prometu i oštrim zavojima.

Pri srednjim i visokim brzinama, stražnji kotači se okreću do dva stupnja u istom smjeru kao i prednji kotači, čime se poboljšava stabilnost, pogotovo pri nagloj promjeni smjera. Vozač može mijenjati karakter svog RS 6 Avanta koristeći Audi drive select sustav upravljanja.

Audi drive select dinamični sustav upravljanja utječe na upravljanje motorom i mjenjačem, na servo upravljanje, ovjes, dinamično upravljanje svim kotačima, quattro sportski diferencijal, zvuk motora i karakteristike automatskog klima uređaja. Režim RS2 specifično postoji kako bi se moglo pritiskom na tipku izravno utjecati na elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC).

Novi RS 6 Avant se standardno oprema s 21-inčnim naplatcima od lijevanog aluminija s 10 krakova u dizajnu zvijezde, koji su obučeni u gume dimenzija 275/35. Kao opcija su dostupni RS specifični kotači od 22 inča s 5 V krakova s gumama dimenzija 285/30, koji se mogu dobiti u srebrnoj boji, mat titan izgledu sa sjajnom obradom i sjajnoj antracit crnoj boji, sa sjajnom obradom. Čeljusti RS čeličnog sustava kočnica s ventiliranim i perforiranim diskovima (420 milimetara prednji, 370 milimetara stražnji) standardno su obojene crno i opcijski su dostupne u crvenoj boji. Uz opcijske RS keramičke kočnice, čeljusti dolaze u sivoj, crvenoj ili plavoj boji.

Njihovi diskovi imaju promjer od 440 milimetara (prednji) i 370 milimetara (stražnji). Novo razvijeni RS keramički sustav kočenja teži oko 34 kilograma manje od čeličnog sustava, čime se smanjuju neovješene mase. Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) uključuje sportski režim ili se može u potpunosti isključiti. Sportski i promjenjivi: unutrašnjost Pionirski dizajn unutrašnjosti orijentirane na vozača, s umetcima u boji aluminija i antracita, ističe sportski karakter novog modela RS 6 Avant. S vodoravnim rasporedom i podijeljenom trodimenzionalnom strukturom prednja ploča se čini lagana i uglađena. Korisničko sučelje potpuno digitalnog operativnog sustava ujednačeno je s čistim dizajnom prednje ploče. Gornji MMI na dodir osjetljivi zaslon skoro je nevidljivo integriran u arhitekturu prednje ploče.

RS Monitor prikaz vozaču pruža mogućnost da gornji zaslon prikazuje status temperature pogonskih komponenata, vrijednosti G ubrzanja zajedno s informacijama o tlaku u gumama i temperaturi. Na Audijevom virtualnom kokpitu, specijalni RS prikazi pružaju informacije o tlaku u gumama, momentu, snazi, temperaturi motornog ulja, tlaku prednabijanja, vremenima krugova, ubrzanju i G silama. Svjetlosno upozorenje vozača potiče da prebaci u viši stupanj kada se dosegne maksimalni broj okretaja motora.

Opcijski head-up zaslon također prikazuje nekoliko RS specifičnih grafičkih prikaza. Potpuno perforirani sportski kožom presvučeni upravljač, s ravnim donjim dijelom, s novim Internal većim aluminijskim RS ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa, uključuje višenamjenske tipke koje vozaču također omogućuju direktni odabir novih Audi drive select režima RS1 i RS2. RS i RS 6 logotipi ukrašavaju unutrašnjost na upravljaču, sjedalima i osvijetljenim pragovima prednjih vrata. Audi Sport amblem projicira se na cestu kada se otvore prednja ili stražnja vrata. Sportska sjedala u crnoj Perlnappa koži/Alcantari dolaze s RS utisnutim logotipom i romb uzorkom. Kao opcija, RS sportska sjedala su dostupna u perforiranoj Valcona koži sa saćastim uzorkom i RS amblemom.

Ova perforacija također prvi put omogućuje funkciju prozračivanja sjedala. Dva RS dizajnerska paketa, crveni i sivi, u unutrašnjost unose boje i dodatnu sportsku notu – s ovom opcijom, obrub upravljača, obrub ručice mjenjača i oslonca za koljena izvedeni su od Alcantare s kontrastnim šavovima. Paket zaokružuju sigurnosni pojasevi s rubovima u boji i RS podne prostirke. Umetci od karbona, prirodnog drva, sivo-smeđeg drva ili mat aluminija, dodatno povećavaju mogućnosti individualizacije. Novi RS 6 Avant je prostraniji nego prije. Prtljažnik ima kapacitet između 565 i 1.680 litara, a širina utovara između lukova kotača sada je 1,05 metara, što je za 14 milimetara više u odnosu na prethodni model. Djeljiv naslon stražnje klupe u omjeru 40:20:40, može se praktično preklopiti – rezultat toga je da je dužina prtljažnog prostora narasla na 1,99 metara. Serijski dio opreme su električno upravljani poklopac prtljažnika i polica prtljažnika. U kombinaciji s opcijskim komfornim ključem, senzori omogućuju otvaranje stražnjih vrata pokretom noge. Opcijska kuka za vuču se putem elektromotora može izvući ili uvući ispod stražnjeg branika. Također je kao opcija dostupan sustav pomoći upravljanja prikolicom sa stražnjom kamerom, koji vozaču pomaže u upravljanju prilikom vožnje u nazad i manevriranja s prikolicom.

Informacijsko-zabavni sustavi, sustavi pomoći, boje i materijali

Novi RS 6 Avant dolazi s bogatom opremom što se tiče udobnosti, povezivosti i sustava pomoći u vožnji. Na ovaj način, kombinira dosljednu sportsku notu s neograničenim sposobnostima na duge pruge i u mnogim situacijama pomaže vozaču. Dostupno je preko 30 sustava pomoći – uključujući adaptivni tempomat, pomoć na križanjima, upozorenje na izlazak iz vozne trake, upozorenje u zavoju i 360-stupanjske pakirne kamere s 3D prikazom. Ponuda boja za novi Audi RS 6 Avant uključuje trinaest boja, uključujući dvije RS specifične boje Nardo sivu i Sebring crnu, s kristalnim efektom, zajedno s ponudom pet mat boja. Kućišta vanjskih osvrtnih zrcala dostupna su u crnoj boji, u boji karoserije ili boji mat aluminija. Mat aluminij, crni i karbonski stilski paketi mijenjaju okomite umetke prednjih usisnika zraka, vodoravni aerodinamični razdjelnik, umetke pragova, krovne nosače i obrube prozora kao i ukrasni element stražnjeg difuzora. Audijevi prsteni i RS logotipi sprijeda i straga također mogu kao opcija biti izvedeni u sjajnoj crnoj boji u sklopu crnog i karbonskog stilskog paketa. Audi exclusive ponuda uključuje razne dodatne opcije prilagođavanja, piše Index.hr.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.