Vlada TK: Podrška mladima

20.08.2019 13:34
 

Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice „Podrška mladima”. Radi se o programima kojima će se omogućiti subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje, kao i finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskim udruženjima/neprofitnim organizacijama, a koji će za cilj imati unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu. Također dio sredstava planiran je i za izradu Strategije prema mladima Tuzlanskog kantona za period 2020-2024. godina. Ukupno planirana sredstva za ove namjene iznose 150.000,00 KM, a najveći iznos (100.000,00 KM) namijenjen je za program podrške stambenom zbrinjavanju, odnosno subvencioniranja kamata na stambene kredite mladih osoba.

Kvalitetniji uslovi za obrazovanje učenika sa poteškoćama u razvoju

Vlada je dala saglasnost na tekst Sporazuma o međusobnoj suradnji u realizaciji „Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH”, a kojeg će Ministarstvo obrazovanja i nauke TK potpisati sa Federalnim zavodom za zapošljavanje Sarajevo i Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Ovim sporazumom Federalni zavod za zapošljavanje se obavezuje da putem Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uplati 96.000,00 KM, a Tuzlanski kanton će osigurati 45.586,00 KM, čime će se omogućiti zapošljavanje 20 defektologa različitog profila u 20 redovnih osnovnih škola na 40% radnog vremena u periodu 1.9.2019. godine do 31.12.2019. godine, te u 20 redovnih osnovnih škola u periodu od 1.2.2020. godine do 31.5.2020.godine. Obzirom, da je Pravilnikom o odgoju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama u redovnoj osnovnoj školi, predviđeno i angažovanje odgovarajućih stručnjaka za rad sa djecom sa teškoćama u razvoju, realizacija navedenog Programa doprinijet će jačanju kadrovskih kapaciteta redovnih osnovnih škola u implementaciji sveukupne podrške učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Vlada je odobrila iznos subvencije troškova ishrane i smještaja studenata u studenskim centrima u FBiH. Radi se o 219,00 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova ishrane i smještaja (2 obroka) studenata sa područja Tuzlanskog kantona, a koji su smješteni u Studentski centar u Sarajevu, Studentski centar Univerziteta u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Univerziteta u Zenici. Subvencioniranje troškova vršit će se za period od 15. septembra 2019. do 15. jula 2020. godine, i to samo za one studenate koji prvi puta upisuju akademsku godinu. Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je ukupno 252.000,00 KM.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.