Edina Čengić ostala bez posla, pa pronašla ovo zanimanje: Uspjet ću bez pomoći države

17.08.2019 09:07
 

Čengić kaže da se morala kreditno zadužiti za nabavku sredstava za rad kao i ambalaže, ali se nada da će joj to, uz mnogo rada, truda i upornost, biti siguran izvor prihoda.

Proizvodnja hrane na tradicionalan način kao izvor prihoda i relaksacija

Kad je u maju prošle godine ostala bez posla, Edina Čengić iz Sarajeva nije dozvolila da je savlada očaj. Nije znala šta, ali jeste da nešto mora uraditi. Pokušala je s proizvodnjom džemova, ajvara, pekmeza, sokova i to na tradicionalni način. Sad je već ponosna na rezultate što ih postiže uz nesebičnu podršku porodice, kao i na činjenicu da to i ostali prepoznaju.

Ona za Fenu kaže da je ‘prve korake’ napravila u jesen prošle godine kad je na obiteljskom imanju u selu Dusine kod Fojnice proizvela prve tegle ajvara i bestilja. Oduševljeni kupci i pozitivni komentari bili su joj vjetar u leđa, motiv za dalje.

– Još sam početnik, itekako svjesna težine posla i konkurencije. Ipak, smatram da se kvaliteta mora prepoznati i da ću se uspjeti održati u ovom poslu, bez obzira što nemam podršku niti lokalne zajednice niti države – istaknula je za Fenu.

Čengić kaže da se morala kreditno zadužiti za nabavku sredstava za rad kao i ambalaže, ali se nada da će joj to, uz mnogo rada, truda i upornost, biti siguran izvor prihoda.

– Svjesna sam da tu nema velike zarade, ali taj posao radim s puno ljubav što ljudi sve više prepoznaju. Sve pravimo na tradicionalni način. Čisto je organski, bez hemije bilo koje vrste. Tako se smatram čuvarem naše tradicije i našeg zdravlja. Žao mi je samo što država nema sluha za te male i uporne ljude, koji se bore ovdje u i na svojoj zemlji, ne bježeći na zapad – poručila je Čengić.

Smatra da je za proizvodnju na tradicionalan način uistinu potrebno mnogo rada, vremena i posvećenosti, površnost ne dolazi u obzir. O tome je odavno razmišljala ali, kako je kazala, nije imala dovoljno vremena da bi to ranije i realizirala.

– Prepreka mi je bila i udaljenost jer su zemlja i plodovi u selu Dusina kod Fojnice odakle sam rodom, a živim u Sarajevu. Uz podršku porodice i dobru organizaciju, sve se stigne i uskladi. Tamo je još čista priroda. Koliko god se fizički umorim, toliko se psihički relaksiram. Priroda je čudo, daje nam snagu za dalje. Pronašla sam duševni mir, koji je svima nama neophodan – naglasila je za Fenu s ponosom Edina Čengić.

(TIP/Foto: Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.