Vlada TK o aktivnostima na izgradnji Centra za autizam u Tuzli

14.08.2019 12:56
 

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o realizaciji mjera na izgradnji Centra za autizam nakon usvajanja Elaborata i izrade projekta za izgradnju Centra.

Također, Vlada je  imenovala komisije za primopredaju novoizgrađenog objekta (depadansa) Centra za autizam i pregled dokumentacije o ispravnosti provođenja odabira izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i utrošku sredstava u iznosu od 300.000,00 KM koji je izdvojila Vlada TK za izgradnju Centra za autizam.

Imenovana je i interresorna radna grupa čiji je zadatak da do 15. septembra ove godine pronađe partnersku organizaciju koja će preuzeti aktivnosti obaveze i zadatke iz Generalnog sporazuma, odnosno Anexa sporazuma kojim će se regulisati eventualne izmjene i dopune, a koje je do raskida saradnje imala HO Hilfswerk Austrija International, kako bi se nakon prikupljanja preostalih neophodnih novčanih sredstava nastavak izgradnje Centra za autizam Tuzla mogao tehnički provesti.

-Ukoliko se do navedenog roka ne pronađe partnerska organizacija, interresorna radna grupa će u saradnji s resornim ministarstvima za rad, socijalnu politiku i povratak, zatim zdravstva te obrazovanja i nauke poduzeti sve aktivnosti oko nastavka i završetka izgradnje Centra za autizam Tuzla – saopćeno je nakon sjednice Vlade.

S obzirom na novo imenovanje članova Vlade TK, Vlada je danas izmijenila Odluku o imenovanju Komisije za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima-poginulim borcima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine u ratu 1992. – 1995. godine. Umjesto bivših ministara Huseina Topčagića i Enesa Gegića, Vlada je kao članove komisije imenovala nove ministre Sulejmana Brkića i Elvira Mujkanovića.

Donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o rokovima izmirenja internih obaveza transakcijskog računa budžeta TK prema posebnim podračunima u okviru Jedinstvenog računa trezora (JRT) Tuzlanskog kantona. Sagledavajući trenutno stanje likvidnosti budžeta Tuzlanskog kantona, Ministarstvo finansija TK je procijenilo da postoje uslovi da se u toku fiskalne 2019. godine dodatno angažuju dva miliona KM za izmirenje internih obaveza transakcijskog računa budžeta prema posebnim podračunima.

Ovim se ubrzava dinamika korištenja svojevremeno posuđenih namjenskih sredstava. Radi se o povratu sredstvima vodnih i naknada za korištenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe u iznosu od po 500.000,00 KM, kao i naknada za zaštitu okolice u iznosu od 1.000.000,00 KM, čime će se povećati i ovogodišnja izdvajanja i sufinansiranje projekata iz ovih oblasti.

Vlada je danas između ostalog odobrila 1.300,00 KM Ministarstvu za boračka pitanja, na ime zakupa prostora i centralnog grijanja prostora u iznajmljenom prostoru u svrhu uspostavljanja i vođenja Centralnog registra boraca, saopćeno je iz Vlade TK.

(TIP/Fena/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.