Foto/Bh. stručnjak u Holandiji: Šansa za IT kompanije iz BiH na Zapadu

14.08.2019 11:29
 

Jedan od vodećih stručnjaka u polju pametnih rješenja za održive energetske sisteme u poslovnim i stambenim objektima u Holandiji je Sarajlija Faris Nizamić. Na Univerzitetu u Groningenu u ovoj oblasti je stekao zvanje doktora nauka, a svoje iskustvo i znanje će imati priliku prenijeti na konferenciji dijasporskih investitora Reconnect 2019. sutra u Sarajevu.

Studirali ste na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, a onda odlučili studij nastaviti van Bosne i Hercegovine. Zašto baš Holandija?

– U toku studija, zajedno sa tadašnjim kolegama, osnovali smo lokalni komitet studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC LC Sarajevo), preko kojeg smo imali priliku da prvi put nakon rata putujemo širom Evrope.

Pametne zgrade

Od svih zemalja koje sam obišao, Holandija mi se najviše svidjela. Skoro svi stanovnici Holandije odlično govore engleski jezik, ljudi su otvoreni za nove kontakte sa ljudima iz drugih zemalja, a rad i trud se cijene i nagrađuju. Pored toga, u Groningenu sam našao univerzitet koji je bio na listi 100 najboljih svjetskih univerziteta, pa sam stupio u kontakt sa istraživačkom grupom koja se bavila temama za koje sam uvijek bio zainteresovan kao što je, na primjer, ušteda energije i vode u poslovnim i stambenim zgradama (uz pomoć naprednih tehnologija).

image
Faris Nizamić/ Privatni album

Jedan ste od osnivača i izvršni direktor kompanije Sustainable Buildings. Čime se ova firma bavi?

– Sustainable Buildings je naša prva kompanija koju smo moj poslovni partner Tuan iz Vijetnama i ja osnovali po završetku naših doktorata u Groningenu. Sustainable Buildings, ili u prevodu Samoodržive zgrade, kompanija je koja se bavi razvojem softvera za mjerenje potrošnje i proizvodnje energije, te unutrašnje klime u zgradama. Pored prikupljanja i obrade velike količine podataka o svakodnevnom funkcionisanju zgrada, uz pomoć našeg softvera moguće je optimizirati potrošnju energije koja se koristi za grijanje ili hlađenje zgrada, rasvjetu i druge potrošače energije. Cilj naše kompanije je da zgrade učinimo pametnijima (poput pametnih telefona) kako bi postale dio rješenja umjesto dijela problema klimatskih promjena. Glavna logika iza cijelog razvoja je da ne bismo trebali trošiti energiju kada nije potrebna, te da bismo trebali povećati proizvodnju energije u zgradama koliko god je to moguće.

Za tri godine postojanja, uspjeli smo razviti jedan od najboljih softverskih sistema za praćenje potrošnje energije na holandskom tržištu, steći više od 80 klijenata, te povezati preko 200 zgrada na naš sistem. Mimo toga, ostvarili smo strateško partnerstvo sa vodećom mjernom kompanijom u Holandiji, Fudura BV, koja je vlasnik više od 35% pametnih metara i drugih mjernih uređaja poslovnih i vladinih zgrada u Holandiji.

Koje priznanje biste istakli kao najznačajnije?

– Green Mind Award mi je posebno značajno priznanje jer smo ga osvojili dvije godine zaredom zajedno sa novčanom nagradom i jer je ono omogućilo da dođemo do inicijalnog kapitala za razvoj našeg softverskog prototipa i kasnije proizvoda.

image
Green Mind Award/ Privatni album

The Dutch Financial Times top 50 under 35 mi je također značajno priznanje jer je došlo kada ga nisam očekivao, a u trenutku kada mi je ponajviše značilo. Ovo priznanje dodjeljuje se svake godine za 50 novih mladih i talentovanih poduzetnika ispod 35 godina. Tim stručnjaka iz vodećih finansijskih novina pravi istraživanje u potrazi za mladim talentima koji se bave inovativnim produktima i uslugama koji na neki način poboljšavaju naše okruženje i rade na rješenju veoma važnih problema današnjice.

Koje su Vaše buduće ambicije u profesionalnom smislu?

– Moja ambicija je da rješenja koja smo razvili u Sustainable Buildingsu proširimo na što više zgrada unutar Holandije i svih drugih zemalja koje žele rješavati problem prekomjerne potrošnje u zgradama. Na taj način bismo povećali naš doprinos rješenju klimatskog problema, ali i dizanju svijesti svih nas koji utičemo na ovaj problem i koji možemo postati dio rješenja. Pored toga, poznajući potrebu za kvalitetnim IT rješenjima u Holandiji, te kvalitet usluga naših IT kompanija na Balkanu, imam želju da pomognem lokalnim IT kompanijama da svoje usluge plasiraju na tržištu Holandije i okolnih zemalja.

Investiranje u BiH

To su razlozi zašto sam nedavno pokrenuo novu kompaniju koja će se baviti povezivanjem kompanija iz zapadne Evrope koje imaju potrebu za kvalitetnim IT rješenjima sa kompanijama iz jugoistočne Evrope koje nude kvalitetna IT i druga rješenja.
Stoga bih želio iskoristiti ovu priliku da prvi put javno pozovem IT kompanije iz BiH i šire da stupe u kontakt kako bismo razmijenili informacije, te kako bih ih mogao zastupati kod potencijalnih klijenata u zapadnoj Evropi.

image
Sa Tuanom sam po završetku doktorskog studija osnovao našu prvu kompaniju / Privatni album

Imate li želju, na osnovu svog znanja i iskustva, pomoći svojoj domovini i na koji način mislite da biste mogli pomoći?

– Želja da pomognem svojoj domovini je neupitna. Trudim se pomoći na koji god način je to moguće, uzimajući u obzir moje znanje i trenutnu poziciju. Pored obezbjeđivanja dodatnog posla lokalnim kompanijama, počeo sam se baviti investicijama u lokalne inicijative koje imaju značaj za razvoj društva u BiH. Kao prvu inicijativu ovog tipa izdvojio bih​ Balkan Advanced Music Conference. Evidentno je da na holandskom tržištu trenutno ima dovoljno novca i investitora, te je samo potrebno da pokažemo ogroman potencijal koji imaju bh. kompanije i da osiguramo da strani investitori imaju zagarantovan povrat investicija kako bi se osjećali slobodnim da svoje buduće investicije usmjere u pravcu BiH.

(TIP/Izvor: mojabih.ba)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.