U BiH svaki 12. stanovnik legalno naoružan; Najveći broj registrovanog oružja u Tuzlanskom kantonu 37.689

11.08.2019 08:27
 

Službeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova govore kako su u Bosni i Hercegovini prošle godine legalno registrirana 278.272 komada oružja. Otprilike svaki 12. stanovnik BiH legalno je naoružan ako se uzmu u obzir već zastarjeli podaci iz posljednjeg popisa stanovništva, piše Klix.ba

Pred državnim parlamentarcima uskoro bi se trebalo naći izvještaj o radu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.  U ovom izvještaju navedeno je da je Koordinacijski odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH tokom prošle godine radio i na prikupljanju statističkih podataka o legalno registriranom oružju u BiH.

“Ova aktivnost je značajna zato što u BiH postoji 12 zakona o oružju zbog čega se u vezi s tim vode na različite načine i u skladu s različitim metodološkim pristupima”, piše u izvještaju Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.  Prema podacima iz izvještaja, najviše registriranog oružja bilo je u 2016. godini – 341.324 komada. Već 2017. godine ovaj broj pao je na 326.825 komada da bi u konačnici na kraju 2018. godine iznosio 278.272 komada oružja.

Na službenoj web-stranici Agencije za statistiku BiH navedeni su podaci o broju stanovnika u BiH koji su utemeljeni na popisu iz 2013. godine. Broj registriranog oružja govori da je skoro svaki 12. stanovnik legalno naoružan.  Najveći broj legalno registriranog oružja definitivno je zabilježen u bh. entitetu FBiH i on iznosi 169.584. Do ovog broja došlo se na osnovi podataka koje su dostavila ministarstva unutarnjih poslova iz deset kantona koji se nalaze u sastavu FBiH, objavio je Klix.ba.

Što se tiče kantona, najveći broj legalno registriranog oružja je u Tuzlanskom kantonu (37.689), Sarajevskom (28.149) i Srednjobosanskom kantonu (19.185). Ove kantone  slijede Unsko-sanski kanton (18.890), Hercegovačko-neretvanski kanton  (17.624), Zapadnohercegovački kanton (16.597), Zeničko-dobojski kanton (15.616), Bosansko-podrinjski kanton (6390), Posavski kanton  (4818) i Hercegbosanski kanton (4626).

Prema posljednjim procjenama Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH živi ukupno 2,196.233 osobe, što zapravo znači da je u prosjeku svaki 13. stanovnik ovog entiteta legalno naoružan. U bosanskohercegovačkom entitetu RS prošle godine legalno je registrovano 104.678 komada oružja, govore podaci Ministarstva unutarnjih poslova RS-a. Prema podacima statističkih agencija, na teritoriju RS-a žive ukupno 1,228.423 stanovnika, što znači da je u prosjeku svaki 12. stanovnik RS-a legalno naoružan.

U izvještaju su navedeni i podaci za Brčko Distrikt BiH koji govore kako je prošle godine u Brčkom registrovano 4010 komada oružja. U usporedbi s podacima o broju stanovnika može se doći do zaključka da je svaki 21. stanovnik Distrikta Brčko BiH naoružan. Posebno je važno istaknuti kako je nemoguće izdvojiti precizne podatke u odnosu na popis stanovništva i to zbog različitih metodologija, ali i promjene podataka u razdoblju od 2013. do 2019. godine (broj umrlih, broj punoljetnih osoba, državljana koji su se odselili i slično).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je u toku 2018. godine izdalo 125 dozvola za uvoz malog oružja i lakog naoružanja i 215 dozvola za izvoz malog oružja i lakog naoružanja. Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s Regionalnim centrom za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) i nadležnim institucijama u BiH je okončalo rad na izradi regionalnog upitnika te je izvješće o regionalnom istraživanju o SALW-u za razdoblje 2012. – 2016. godina na usuglašavanju kod nadležnih tijela u BiH, navodi Klix.ba.

“Cilj ovog regionalnog istraživanja je da se doprinese sveobuhvatnom i aktualnom razumijevanju izazova kontrole malog i lakog oružja u jugoistočnoj Europi, što će dodatno podržati relevantne institucije u primjeni politike kontrole naoružanja zasnovanih na činjenicama. Dobiveni rezultat će biti jasne preporuke za kreatore politike i stručnjake iz prakse za rješavanje ključnih izazova i podršku institucijama u procesu usklađivanju s obvezama izvještavanja proisteklih iz različitih međunarodnih ugovora i sporazuma”, piše u izvještaju.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.