Milovan Matić: Šta donosi platforma za uhljebljivanje? Najvažniji politički dokument na tri stranice

07.08.2019 09:28
 

Samo u BiH je normalno da 10 mjeseci nakon izbora, predstavnici tri pobjedničke stranke donesu najvažniji politički dokument, u kojem se nalazi samo 12 principa koji bi trebalo da odrede put jedne zemlje u naredne 3,5 godine.

Da zlo bude veće, u tih 12 tačaka koje će biti vodič za političko djelovanje, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović se obavezuju na poštivanje Ustava, poštivanje suvereniteta zemlje kojom će upravljati, provedbu sudskih presuda…

Ovakvi politički principi su toliko paradoksalni da jedino u BiH mogu biti dio nekakvog dogovora.

Inače, na jučerašnjem sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin bio šef misije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, postigli su dogovor u vezi sa formiranjem Savjeta ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Ovih 12 principa, naime, čine okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH u skladu sa Ustavom i prethodnim odlukama, rad Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH, implementaciju presuda, zastupljenost konstitutivnih naroda u institucijama, eliminaciju diskriminacije, rad na pristupanju EU, nastavak reformi, jačanje kapaciteta za borbu protiv kriminala, korupcije, terorizma itd.

Znači, potpisali su sve ono što bi trebalo da se podrazumijeva, što ne bi uopšte trebalo da bude predmet ikakvih pregovora i dogovora. U ovih 12 tačaka nema ničeg novog, ničeg što bi građanima ulijevalo neku nadu, ništa što bi dovelo do promjena na bolje i, na kraju, ništa što zaslužuje spajanje ruku u sportski pozdrav pred kamerom.

Zanimljivo je da se nakon potpisivanja ovog dogovora svoj trojici potpisnika stavlja gubitnički predznak u javnosti. Jednom da je pristao na NATO put, drugom da je od njega odustao, kao i od građanske BiH, a trećem da je ušao u vlast bez novog izbornog zakona.

A istina je da su ovdje jedini gubitnici građani Bosne i Hercegovine, dok će od ovog dogovora korist imati upravo potpisnici ove platforme, zajedno sa svojim političkim sljedbenicima, koje će uhljebiti na razne funkcije u narednom periodu.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže za BUKU da su nakon dogovora predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, svi profitirali, osim građana BiH.

“Ovaj put oni koji ništa nisu dobili su građani cijele BiH, kako oni u FBiH, tako i oni u RS. Činjenica je da kada uporedite sporazum o formiranju vlasti Kantona Sarajevo, samo jednog dijela unutar FBiH, vidjećete da taj sporazum ima 30 principa i oko 300 mjera. A ovaj sporazum za formiranje vlasti za čitavu BiH ima 12 nekih tačaka koje su razvukli na tri stranice”, kaže Marić.

Ona tvrdi da je najveći paradoks u svemu ovome što se Dodik, Čović i Izetbegović obavezuju da će poštovati Ustav, zakone, sudske presude i suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ponašaju se kao da je to njihova opcija, a ne obaveza. Nepoštovanje toga bi značilo odlazak u zatvor i sankcije. Međutim, oni to tako punih usta izgovaraju”, kaže ona.

Kako navodi, ovo je u suštini isti dokument koji je bio pred njima u martu, s tim da sad piše NATO u dokumentu, iako to ništa ne znači.
“Piše to, ali nije bitno. Važno je da se izađe u susret Izetbegoviću, da se NATO unese u dokument, a Dodiku da iako piše, da ga taj NATO uopšte ne obavezuje. Ovim je pokazano da je bitna samo forma, a ne sadržaj i oni nisu ponudili ništa konkretno. Sve su to floskule i kao svi dosadašnji dokumenti i sporazumi, ni ovaj ih ne obavezuje. Jer mi ne možemo da mjerimo da li se oni pridržavaju toga”, kaže Marić.

Politički analitičar Almir Terzić kaže da se ništa novo nije desilo potpisivanjem ovog sporazuma na političkoj sceni BiH. Navodi da smo još jednom samo svjedoci da nikakve programske koalicije, kada su u pitanju institucije BiH i sasvim sigurno vlast FBiH, neće dati rezultata u narednim godinama.

“Sasvim je sigurno da smo mi izgubili, ne samo ovu 2019. godinu, nego i period do novih opštih izbora 2022. godine”, kaže Terzić za BUKU.

“Koliko god politički predstavnici govorili da su postigli dogovor, on će biti doveden u pitanje onog trenutka kada uslijedi raspodjela pozicija u Vijeću ministara i na nižim razinama. Tu će se izgubiti dodatno vrijeme i efektivnog posla neće ni biti”, kaže naš sagovornik.

Mi već dugi broj ciklusa nemamo jasno definisane minimalne sadržioce onoga što su politički pradstavnici spremni da urade i to jasno govori da je njima samo bitno da raspodijele vlast, tvrdi Terzić i dodaje da je to jedina bit učešća u vlasti u posljednje dvije decenije, te da za građane BiH slijede teški dani i godine.

On navodi da će naredni period biti samo produbljivanje određene političke krize, jer će se upravo potpisnici ovog sporazuma teško dogovoriti ko će dobiti koje resore, pa ko će u okviru tih resora dobiti koje institucije…

“Mi imamo jednu sluđenu situaciju i bojim se da će ta želja za osvajanjem pozicije dominirati u narednom periodu. U Isto vrijeme, građani neće osjetiti nikakav napredak i boljitak, već samo političke krize. NATO i EU put sigurno neće sad biti prioritet, kao što nije bio ni do sada. BiH će ostati crna rupa na Balkanu”, rekao je Terzić.

(TIP/Izvor: Buka/Autor: Milovan Matić)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.