Kremast i sočan: Recept za rižoto od liganja koji teško možete zeznuti

19.07.2019 09:33
 

Dobar rižoto odlikuje kremoznost i sočnost, što je lako postići ako znamo tehnički pravilno skuhati rižoto. Za savršen je rižoto baš sve bitno. Bitan je odabir same riže, najčešće se radi o rižicarnaroli ili arborio, a prvi ključni korak kod kuhanja rižota jest tostiranje riže na dobro zagrijanoj tavi. Potom slijedi dodavanje vina radi kiseline, zalijevanje vrućim temeljcem sve do kraja kuhanja i na samom kraju mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca za kremoznu notu. A kako kuhamo rižoto od liganja „na crveno“? Saznajte u receptu!

Sastojci:

350 g riže (carnaroli ili arborio)
500 g očišćenih liganja
300 g konzervirane sjeckane rajčice
100 ml bijelog vina
2 režnja češnjaka
1 vezica svježeg peršina
1 l povrtnog temeljca
30 g maslaca
maslinovo ulje
sol

Priprema:

1. Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.

2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.

3. Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina i nastavite pirjati. Kad se malo reducira tekućina, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.

4. Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža na bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu riže koji koristite).

5. Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite s ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.