Foto: Većina predvođena strankom SDA ‘na mišiće’ izabrala članove rukovodstva Skupštine TK koji su ‘sami sebe predložili’?!

12.07.2019 15:28
 

Nova skupštinska većina koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, dva zastupnika SDP-a i jedan zastupnik PDA u nastavku konstituirajuće sjednice, koju su obilježili brojni prekidi zbog traženih pauza, u petak je imenovala novo rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona. Žarko Vujović (SDP) je novi predsjednik Skupštine TK-a, dok su za dopredsjednike izabrani Lejla Vuković (SBB) i Boris Krešić (DF).

Foto: TIP.ba

Hadžić (SDP):’Ismijavanje Ustava od strane SDA’

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževada Hadžića, ovakav izbor rukovodstva Skupštine TK je neustavan. ˝Ustav jasno i decidno kaže da jedini predlagač za rukovodstvo Skupštine može biti Klub Srba, Hrvata i Bošnjaka. Mi smo danas imali ismijavanje Ustava od strane SDA. Mimo Ustava neko izađe i predloži samog sebe bez da je održan klub. Na snazi su odluke da je prijedlog za Klub Hrvata Vedrana (SDP), a za Kub Srba Slađan (SDP). Te odluke nisu stavljene van snage. Mimo tih odluka i Ustava većina predvođena SDA je izglasala nekakvim zaključkom ljude koji su sami sebe predložili.To je politička poruka koja je vrlo opasna˝, rekao je za TIP Hadžić i dodao: ˝Preko institucija stranke pokrenut ćemo  apelaciju pred Ustavnim sudom FBiH. Imamo situaciju da najviši zakonodavni organ u TK ne poštuje Ustav˝.

Krešić je saopćio da je na sjednici Kluba Hrvata, on izabran za kandidata za rukovodstvo, dok je Vedrana Petrović (SDP), za govornicu i rekla da ona nije glasala za dnevni red sjednice Kluba Hrvata, pa stoga je još na snazi prethodni prijedlog po kojem je ona kandidatkinja. Žarko Vujović  je rekao da je na sjednici Kluba Srba on izabran za kandidata za rukovodstvo, iako  drugi predstavnik Srba u Skupštini TK Slađan Ilić nije prisutstvovao   sjednici.

Foto: TIP.ba

Suljkanović (PDA): ‘Kada imate ‘ruke’ mogu se i neustavne odluke izglasati’

˝Prisustvovali smo donošenju problematičnih odluka kod formiranja rukovodstva Skupštine, kod Kluba Srba i Kluba Hrvata. Mislim da je to nezakonito i neustavno. Međutim, kada imate ‘ruke’ mogu se i neustavne odluku izglasati˝, izjavio je za TIP poslanik PDA u Skupštini TK Jakub Suljkanović.

Čaušević (SDA): ’Imali smo najbolju namjeru’

Nova skupštinska većina, predvođena strankom SDA, tvrdi da se, mimo Ustava TK i poslovnika Skupštine može zaključkom predložiti kandidate iz reda srpskog i hrvatskog naroda, ˝Izabrali smo predstavnike iz Kluba Bošnjaka i onda smo došli u situaciju da ono što su prijedlozi ispred Kluba Srba i Kluba Hrvata nisu dobili potrebnu većinu na Skupštini TK. Imali smo najbolju namjeru da Srbi i Hrvati budu zastupljeni u rukovodstvu Skupštine TK. U tu svrhu predložili smo zaključak koji je omogućio Klubu Hrvata i Klubu Srba da na prijedlog jedne polovine delegiraju kandidate koji su dobili potrebnu većinu od strane Skupštine. Smatramo da procedura kao takva nije prekršena˝, istakao je za TIP  poslanik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

Foto: TIP.ba

Na novinarsko pitanje šta ako Ustavni sud FBiH poništi ovu odluku, Čaušević je odogovrio: ˝Šta, ako…ako. Poštuju se odluke takve kakve jesu˝.

˝Izabran sam u skladu sa Poslovnikom i pozitivnim zakonskim propisima u Tuzlanskom kantonu. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Demokratija je oblik vladanja u kome većina donosi odluke, tako je bilo i danas. Mi ćemo sigurno raditi ubrzano i drugačije u odnosu na dosadašnje. Radit ćemo na strogom poštivanju zakonskih propisa˝, kazao je Vujović, koji zajedno sa Huseinom Tokićem nakon ove sjednice u budućnosti neće biti dio Kluba poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

˝Jedino što mogu da kažem da je to dio koalicionog dogovora novoformirane skupštinske većine˝, izjavila je dopredsjedavajuća Skupštine TK  Lejla Vuković (SBB).

Foto: TIP.ba

˝Ne bih ja rekao da je ovo bilo na ‘mišiće’. Odblokirali smo Skupštini Tuzlanskog kantona i to nam je bio jedini cilj. Može se postaviti pitanje zašto do danas nije donesen Poslovnik klubova naroda u Skupštini TK i smatramo da se to što prije treba uraditi, da se više nikada ne može blokirati Skupština TK˝, rekao je dopredsjedavajući Skupštine TK Boris Krešić (DF).

Novoj skupštinskoj većini podršku je dao Bego Gutić (SDA), koji je proteklih dana bio u izvjesnom sukobu sa dijelom Povjereništva KO SDA TK i tvrdio da se formira privatna vlada Abdurahmana Hodžića zvanog Hodža (SDA) i Envera Bijedića (SDP), a zanimljivo je i  to da je od danas poslanik PDA u Skupštini TK  Smajo Mandžić dio skupštinske većine.

Nakon završetka konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona novi predsjednik Žarko Vujović sazvao je sjednicu hitnog karaktera na kojoj je sa 19 glasova “za”, šest protiv i devet uzdržanih smijenjena Vlada Tuzlanskog kantona i donesena odluka po kojoj će posao ministara privremeno preuzeti sekretari ministarstava. Prema nezvaničnim informacijama, mandatar za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona će biti Denijal Tulumović (SDA).

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.