Dijeta iz snova: Šest kila manje uz pizzu i sladoled

07.07.2019 09:46
 

Dijeta za mršavljenje koja uključuje svima draga jela, poput sladoleda i pizze. Ova “last minute” dijeta omogućit će vam da u dva tjedna izgubite prekomjerne kilograme i da kupaći kostim ovo ljeto odjenete bez nelagode.

Dvotjedna redukcijska dijeta koju vam predlažemo posebno je prikladna za osobe koje će je provoditi posljednjih radnih tjedana prije godišnjeg odmora, pa će većinu obroka pojesti izvan kuće. Naime, zbog zauzetosti uglavnom nemamo vremena za kuhanje toplih, zdravih obroka, pa u stankama za ručak često jedemo na brzinu i ne obraćajući pažnju na sastojke, pa tu propadaju sve dijete i dobre namjere da izgubimo suvišne kilograme ili održimo idealnu tjelesnu težinu.

Začini i dodaci po želji

U dijetalnom jelovniku koji vam predlažemo, osim pizze i sladoleda, predviđeni su i tostovi i sendviči, a začine i različite dodatke možete birati prema želji. Važno je samo da se strogo držite naputaka o količini. Na taj ćete način, čak i kad jedete izvan kuće i “s nogu”, uspjeti provesti ovu dijetu i ostvariti željeni gubitak kilograma.

Večera je u ovom režimu prehrane zamišljena kao glavni obrok koji ćete moći pripremiti u vlastitoj kuhinji, a bazira se na glavnom jelu i prilogu od povrća.

Osnovna pravila

Predloženi jelovnik isplaniran je za tjedan dana, no dijeta se može provoditi dva tjedna u kontinuitetu. Prikladna je za sve osobe koje žele skinuti manji višak kilograma, a ne boluju od nekih težih bolest, kao što su insuficijencija bubrega, dijabetes i slično. Jela koja su predložena mogu se mijenjati, odnosno, ono što je navedeno za ručak može se pojesti za večeru i obratno, a mogu se promijeniti i dani.

Osobe koje su inače jače fizički aktivne mogu se nastaviti baviti svojim sportskim aktivnostima, no preporučuje se dodati deset do 30 minuta šetnje svaki dan. Šetnja, po mogućnosti energičnim korakom, omogućava znatnu potrošnju energije, a zamara nas manje od ostalih sportskih aktivnosti. Osim toga, aktivira mišiće cijelog tijela i opušta.

Više varijanti obroka

Posebnost je dijete što predviđa više varijanti pojedinog obroka. Svaki dan možete izabrati između tri varijante doručka te po dvije varijante ručka (osim za vikend).

Tjedni jelovnik

Ponedjeljak

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak

* Prva varijanta: sladoled po izboru, može i sa šlagom.

* Druga varijanta: pecivo od 60 g sa 50 g pršuta ili kuhane šunke ili slanine ili sušene govedine ili pečene puretine.

* Napomena: u slučaju da za ručak odaberete sladoled, sredinom poslijepodneva možete pojesti 25 g krekera ili 20 g suhih keksa.

• Večera: bilo koja vrsta bijelog mesa (130 g vagano sirovo) s povrćem po izboru (osim mahunarki, krumpira i kukuruza) pripremljenim na žlici ulja. Taj prilog se može zamijeniti jednom sezonskom voćkom. Za večeru je predviđeno i 40 g kruha.

Utorak

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak

* Prva varijanta: porcija guste juhe od povrća (u kojoj može biti i mahunarki i krumpira), što znači duboki tanjur napunjen do gornjeg ruba; 30 g tjestenine začinjene umakom od rajčica i žličicom ulja; jedna sezonska voćka.

* Druga varijanta: trokut pizze (vrstu možete odabrati po želji) od otprilike 130 do 150 grama.

• Večera: 130 g (vagano sirovo) svježe ili zamrznute ribe s povrćem po želji (ali ne mahunarke, krumpir i kukuruz) pripremljenim na žličici ulja. Taj prilog možete zamijeniti i jednom sezonskom voćkom. Za večeru je predviđeno i 40 g kruha.

Srijeda

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak

* Prva varijanta: voćna salata (može i s kuglicom sladoleda i šlagom).

* Druga varijanta: tost sa sastojcima po želji.

* Napomena: Ako za ručak odaberete voćnu salatu, sredinom poslijepodneva možete pojesti i 25 g krekera ili 20 g suhih keksa.

• Večera: kajgana od jednog cijelog jajeta i jednog bjelanca pečena u neprianjajućoj tavi te za prilog povrće po želji (ali ne mahunarke, krumpir ili kukuruz) pripremljeno na žličici ulja. Za večeru je predviđeno i 40 g kruha.

FOTO: ISTOCK

Četvrtak

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak

* Prva varijanta: salata od krumpira (200 do 250 g) s rajčicama i mahunama pripremljenim na žličici ulja, 40 g kruha.

* Druga varijanta: sendvič po izboru.

• Večera: 130 g (vagano sirovo) svježe ili zamrznute ribe s povrćem po želji (ali ne mahunarke, krumpir ili kukuruz) pripremljenim na žlici ulja. Ovaj prilog možete zamijeniti jednom sezonskom voćkom. Za večeru je predviđeno i 40 g kruha.

Petak

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak

* Prva varijanta: 130 g (vagano sirovo) bilo koje vrste bijelog mesa s povrćem po želji (ali ne mahunarke, krumpir ili kukuruz) pripremljenim na žličici ulja. Taj prilog možete zamijeniti jednom sezonskom voćkom. Predviđeno je i 40 g kruha.

* Druga varijanta: 60 g peciva sa 50 g pršuta ili kuhane šunke ili slanine ili sušene govedine ili pečene puretine.

• Večera: 130 g (vagano sirovo) muzgavaca sa svježim, zamrznutim ili konzerviranim graškom (150 g) pripremljenim na žličici ulja.

Subota

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak: konzerva od 80 g tune (prije jela je ocijedite) s rajčicama ili salatom po želji. Taj prilog možete zamijeniti sezonskom voćkom po želji. Ručak predviđa i 40 g kruha.

• Večera: bruschetta pripremljena od 80 g kruha, žličice ulja, rajčicom i drugim povrćem po želji.

Nedjelja

• Doručak

* Prva varijanta: čaša djelomično obranog mlijeka (150 g), šalica kave zaslađena žličicom šećera, dvije ploške dvopeka koje se mogu zamijeniti sa 20 g suhih keksa ili 20 g kruha namazanog žličicom pekmeza ili meda.

* Druga varijanta: čaj ili šalica ječmene kave zaslađene žličicom šećera, tri ploške dvopeka koje možete zamijeniti sa 30 g keksa ili žitnom pločicom.

* Treća varijanta: jedan light jogurt (može i voćni) u čašici od 125 g i jedna sezonska voćka ili 20 g žitnih pahuljica.

• Ručak: 60 g tjestenine ili riže, žličica ulja, rajčica ili povrće po želji (povrće u kombinaciji s rižom ili tjesteninom pruža veći osjećaj sitosti). Jedna sezonska voćka.

• Večera: 60 g light sira (ili svježeg kravljeg sira) s povrćem po želji (ali ne mahunarke, krumpir ili kukuruz) pripremljenim na žličici ulja. Taj prilog možete zamijeniti jednom sezonskom voćkom. Za večeru je predviđeno i 40 g kruha.

Bez obzira na to koliko ste fizički aktivni, uz ovu dijetu dodajte 10 do 30 minuta energičnog hodanja svaki dan; hodanje aktivira mišiće cijelog tijela i omogućuje znatnu potrošnju energije, a zamara manje od ostalih sportskih aktivnosti. U ovom režimu prehrane večera je zamišljena kao glavni obrok koji ćete moći pripremiti u vlastitoj kuhinji, a bazira se na glavnom jelu i prilogu od povrća.

(TIP/Izvor: Gloria.hr/Foto: ISTOCK)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.