Vlada TK: Donesen Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019.

06.07.2019 07:59
 

Vlada Tuzalnskog kantona je donijela Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2019. godini čime je određena visina sredstava za pojedine modele novčanih podrški, kriteriji za ostvarivanje prava na novčanu podršku i plan raspodjele sredstava po oblastima i vrstama novčanih podrški. Za ove namjene u Budžetu TK za 2019.godinu je planirano ukupno 4.100.000,00 KM. Programom je, između ostalog, predviđeno da će korisnicima koji imaju registrovan obrt biti obračunat 20% veći iznos novčane podrške po jedinici mjere u odnosu na visinu novčane podrške planiranu ovim Programom u okviru modela podrške proizvodnji za animalnu i biljnu proizvodnju.

Prihvaćena Analiza u oblasti socijalne i dječje zaštite na području TK

Vlada je prihvatila i Analizu stanja u oblasti socijalne i dječje zaštite na području TK-a sa programom mjera. U 2018. godini Vlada je kroz budžet osigurala sredstva za realizaciju dva prava iz oblasti zaštite porodice sa djecom: pravo na osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja i pomoć nezaposlenim majkama porodiljama u prehrani djeteta do 6. mjeseci i dodatna ishrana za majke dojilje. Također, povećana su sredstva za isplatu prava na jednokratnu novčanu pomoć, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, ali je i dalje nedovoljan iznos kako bi se u potpunosti realizovalo pravo. Značajan dio prava koja se ostvaruju po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Tuzlanskog kantona realiziran je u potpunosti. Zbog neadekvatnog penzionog sistema i Zakona o PIO, uslijed kojeg su penzije svedene na minimum, penzioneri su jedna od najugroženijih kategorija stanovništva jer je najniža penzija u 2018. godini iznosila 348,00 KM. Procesa transformacije JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla nije u uslugu “Mali porodični dom“ nije okončan zbog nedostatka prostora nedovoljnih finansijskih sredstava. Za „Mali porodični dom“ obezbijeđeno je 100.000,00 KM, te nedostaje još oko 200.000,00 KM. Za izgradnju Centra za autizam Vlada Tuzlanskog kantona zajedno sa općinama je obezbijedila 381.000,00 KM i u toku je iznalaženje nedostajućih 169.000,00 KM, a potrebno je okončati i aktivnosti na iznalaženju partnerske organizacije za realizaciju ovog projekta. Kako se navodi u zaključcima Analize problem nezaposlenosti se negativno odražava na stanje u porodicama jer dovodi do socijalne isključenosti i siromaštva građana, što proizvodi dodatne pritiske u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja iz razloga što porodice nisu u stanju odgovoriti svojim funkcijama niti obezbijediti minimum socijalne sigurnosti svojim članovima. Socijalna politika je u zajedničkoj nadležnosti FBiH i kantona, ali je njeno provođenje u isključivoj nadležnosti kantona. Ovakav pristup ne osigurava ravnopravnost građana u ostvarivanja prava jer kantoni različito postupaju po ovom pitanju, a čime se krše i međunarodni dokumenti iz ove oblasti.

Program dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače

Vlada je dala saglasnost na Program dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja. U okviru Programa je predviđeno da Ministarstvo privrede, Federalni zavod za zapošljavanje i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona sporazumno rješavaju potrebe tržišta rada za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom, te na taj način doprinesu smanjenju broja nezaposlenih i zadovoljenju stvarnih potreba tržišta rada.

Programom će biti omogućeno poslovnim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona da ostvare pravo na sufinansiranje dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba po svom izboru, koje se vode na evidenciji Službe i nemaju znanja i vještine potrebne privredi Tuzlanskog kantona, da izabrane nezaposlene osobe, po uspješnom završetku dokvalifikacije/prekvalifikacije, zaposle i zadrže u radnom odnosu te na osnovu toga za period od dvanaest mjeseci ostvare pravo na refundaciju troškova obaveznih doprinosa odnosno dijela neto plate. Finansijska sredstva koja su potrebna za realizaciju Programa planirana su u iznosu od ukupno 158.000,00 KM. Iznos od 108.000,00 KM bit će obezbijeđen od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje putem Programa sufinansiranja zapošljavanja za 2019. (20 osoba X 12 mjeseci X 450 KM =108.000,00 KM), dok su sredstva u iznosu od 50.000,00 KM utvrđena u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. Programom je predviđeno da Ministarstvo sufinansira dio troškova obuke po jednom kandidatu u iznosu od 2.500,00 KM do 3.500,00 KM, u zavisnosti od postupka, što znači da bi do 20 nezaposlenih osoba dobilo mogućnost da realizuje dokvalifikaciju/prekvalifikaciju za certificiranog zavarivača i na taj način ostvari pravo na zaposlenje kod izabranog poslodavca. Poslovni subjekti koji-ostare pravo na dodjelu sredstava po ovom programu obavezno sufinansiraju preostali iznos troškova obuke i dodatne troškove za vrijeme obuke.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.