Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić donio odluku o raspuštanju KO SDP TK

06.07.2019 13:22
 

Na osnovu ovlaštenja koje mu pruža Statut Socijaldemokratske partije BiH predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, donio je odluku o raspuštanju organa Kantonalne organizacije SDP Tuzlanskog kantona i uvođenja Povjereništva u tamošnju organizaciju.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, Kantonalni odbor SDP BiH TK na svojoj sjednici od 1. jula 2019. godine, donio je zaključak da su “u skladu sa svojim kapacitetom otpočeli razgovore o uspostavi vlasti na TK sa partnerima”, te da će učiniti sve kako bi se vlada u TK uspostavila u što kraćem vremenskom periodu.

“Odmah nakon toga imali smo priliku vidjeti kako su otpočeli razgovori sa SDA čime su nedvosmisleno prekršene odluke i zaključci Glavnog odbora SDP BiH potvrđeni usvajanjem izvještaja o radu tog organa SDP BiH od strane delegata Kongresa. Uprkos svim jasnim činjenicama nisam želio žuriti sa bilo kakvim sankcijama očekujući da će ljudi u rukovodstvu KO shvatiti težinu odluke koju su donijeli, te da će odustati od njene realizacije. Umjesto toga, svjedoci smo da se povećava medijski pritisak, da se produbljuje jaz unutar organizacije i narušava jedinstvo na način da se međusobno sukobljavaju organizacije, da se vrši pritisak na pojedine zastupnice i zastupnike kako bi ih se privolilo da promijene svoju odluku”, naveo je Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH  smatra kako su KO i njegovo rukovodstvo donošenjem zaključaka oko formiranja vlasti u TK, a posebno otvaranjem pregovora sa SDA, potpuno svjesno i grubo prekršili odluke i zaključke Glavnog odbora SDP BiH donesene na 17. sjednici GO SDP BiH održanoj 9. februara 2019. godine, te na 18.sjednici održanoj 19. marta, koje je prihvatajući izvještaj o njegovom radu potvrdio i 7. redovni Kongres, kao najviši organ Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

˝Članovi rukovodstva organizacije su svjesni kako je Statutom SDP BiH propisano da Glavni odbor SDP BiH jedini ima nadležnost da donosi odluku o uspostavljanju koalicija sa drugim strankama, zbogčega su zaključci KO SDP TK izvan njihove nadležnosti, pa samim tim i ne mogu proizvesti bilo kakvodejstvo prema vani, ali ni unutra, prema članicama i članovima organizacija iz TK koji ih ne budu poštovali˝, navodi Nikšić.

Statutom SDP BiH, pored ostalog, propisano je da Predsjednik u hitnim slučajevima može donijeti odluke iz domena predstavljanja i zastupanja SDP BiH koje se temelje na odlukama i stavovima organa SDP BiH.

˝Imajući u vidu da sam trenutno jedini organ na nivou SDP BiH u punoj funkciji, s jasno utvrđenim pravima i obavezama, svjestan činjenice da ovakvim djelovanjem rukovodstvo KO, koje se ponaša kao autonomni potpuno otuđeni dio organizacije i na taj način nanosi sve veću političku štetu po SDP BiH,  svjesno krši odluke viših organa, narušava jedinstvo djelovanja u organizacijama i između pojedinih organizacija, iskoristio sam svoje ovlasti i donio odluku o raspuštanju organa KO SDP TK.  Dužan sam donijeti i mjere koje će osigurati nesmetano funkcionisanje organizacije. Zato sam donio odluku o imenovanju povjereništva i sa jasno definiranim zadacima utvrđenim u dispozitivu ove odluke. ˝Smatram da bi nastavak ovakvog djelovanja KO samo još više dodatno zbunjivao javnost, naše članove, simpatizere i glasače, što bi nanosilo političku štetu SDP-u, zbog čega sam donio odluke kao u dispozitivu koja stupa na snagu danom donošenja“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića.

Kao koordinator za rad povjereništva za TK i SDP BiH imenovan je Denis Bećirović što bi trebalo osigurati potpunu koordinaciju, pomoć i saradnju na ostvarivanju postavljenih zadataka.

Nakon raspuštanja organa Kantonalne organizacije u cilju osiguravavanja mjera za funkcionisanje organizacije imenovano je Povjereništvo KO SDP BiH Tuzlanskog kantona u sastavu:

 Hadžić Dževad, Kalesija, predsjednik kluba zastupnika SDP u Skupštini TK, šef povjereništva
 Dervišagić Edis, Gradačac, gradonačelnik opštine, član
 Helić Nusret, Gračanica, gradonačelnik opštine, član
 Ilić Slađan, Tuzla, dopredsjedavajući u Skupštini TK, član
 Hodžić Amila, Živinice, zastupnica u Skupštini TK, član
 Sejdinović Nisvet, Srebrenik, predsjednik gradske organizacije, član
 Čufer Zlatan, Lukavac, potpredsjednik Opštinske organizacije, član
 Karić Alen, Doboj Istok, zastupnik u Skupštini TK, član
 Todorović Nenad, Banovići, potpredsjednik KO, član
 Divković Ivo Tuzla, član Glavnog odbora SDP BiH, član
 Hasić Mujo, Gračanica, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, član
 Avdić Refik, Kladanj, član predsjedništva opštinske organizacije, član
 Selimović Admir, Sapna, član
 Hodžić Hajrudin, Teočak, predsjednik opštinske organizacije, član.

Odluku možete pročitati OVDJE.

(TIP/Autor. Adis Jašarević/Foto: Arhiva)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.