Berislav Jurič: Svjetski i novinarski standardi po aršinima Suda BiH

02.07.2019 09:00
 

Navikli smo u Bosni i Hercegovini na razne predstave, koje iz dana u dan pokazuju kako ove država, u kojoj je za sve potrebna veza, ustvari nema veze s vezom i da je skoro sve vezano uz državu jedna velika lakrdija i predstava licemjerstva. Nismo još uspjeli u ovoj zemlji vidjeti dosljednost, niti je itko ikada prstom upro u sebe i stao pred ogledalo odgovornosti. Balvan u vlastitom oku uvijek se umanjuje galamama na druge i sva se krivnja za sve zbog čega nam je ovako svodi na onoga drugoga.

Najnoviju predstavu – najprije za neumorne politike, a onda i za umornu javnost – upriličio je Sud Bosne i Hercegovine, koji je zaključio kako urednik dokumentarnog programa Bosanskohercegovačke televizije Tvrtko Milović “ne ispunjava svjetske standarde novinarstva” i lupio čekićem o stol, lupivši još jedan čavao u lijes zdravog razuma. Zbog toga je državna televizija, u čijem se dokumentarnom programu često mogu vidjeti i dokumentarci toliko stari da nemaju veze sa svijetom u kojem živimo, prekinula suradnju s urednikom i bacit će se na objavu novog oglasa kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osporio.

Nevjerojatno je, ako se stane na loptu u ovom blatnjavom terenu, da je jedna institucija u koju nitko nema povjerenje i koju svi oni što se bave analizama svrstavaju među najlošije karike presudila da netko ne posjeduje svjetske standarde za nešto. Trebalo bi nam mnogo prostora da izanaliziramo standarde, ako je uopće moguće analizirati standarde o kojima Sud Bosne i Hercegovine priča, a koje, uvjeren sam, ni sam ne poznaje. Jer da Sud Bosne i Hercegovine, kojeg se, čini se, treba potkovati da razumije i shvati, poznaje standarde, stao bi pred kakvo ogledalo i upitao samoga sebe: ispunjava li svjetske standarde?

Zašto je prazan državni zatvor?

Svatko će dobronamjeran i normalan, ako ne spada u one što imaju veze s vezom, zanijekati veze Suda Bosne i Hercegovine s normalnim standardima i zdravim razumom. Jer, da Sud Bosne i Hercegovine, koji se, očito, bolje razumije u novinarstvo nego u pravo, ima imalo obraza, prvo bi samoga sebe proglasilo institucijom dalekom od svjetskih standarda. Sjetit će se i oni kojima se ne da pamtiti kako je sve lupao Sud ove zemlje i kakve su sve presude začekićali sudovi u ovoj zemlji, čije pravosuđe odjednom ganja svjetske standarde.

Znaju i ptičice na granama da zatvore diljem zemlje popunjavaju drvosječe, dok se državni zatvor izgrađen po svjetskim standardima, zbog igara i igrica, još uvijek nije napunio krivcima kojima se sudi po “svjetskim” standardima. Zna svatko, pa i onaj koji zna da je najbolje ništa ne znati, kakve su se lakrdije održavale po sudnicama zemlje čije sudstvo lovi standarde i kakve će se lakrdije događati. Zna svatko – a zna to i svjetski a naš sud – kakve se pak predstave pred pravdom neće gledati.

Zato je čudno – da ne upotrijebim neku blesaviju riječ, jer je državni Sud zaslužuje kao i svo blesavo pravosuđe u Bosne i Hercegovine – da su se odjednom prelomila koplja standarda preko leđa urednika programa kojeg ionako nitko ne može od jada gledati. Svjetski su valjda standardi da svi oni koje se proziva za umočene prste u med, zavučene ruke u džep, kojima se s razlogom spočitava nerad i nered i koji se razvlače po člancima o korupciji i snimkama očajnika, odstupe i stanu pred ogledalo, obećavši javnosti da će poštivati svjetske standarde. A tamo negdje u svijetu, na kojeg se pozivaju kad je dokumentarizam i novinarstvo u pitanju, odstupi se i za manje stvari od onoga što se Sudu, Tužiteljstvu, sudovima, tužiteljstvima i pravosuđu u Bosni i Hercegovini spočitava.

Ministri do grla upleteni u mito i korupciju

Sjetit ćemo se da je pravosuđe gubilo dokazne materijale kao da su igračke, da su prešli preko samoubojstava konja, da su ministri – i bivši, i sadašnji, i vječni – upleteni do grla u mita i korupcije, slobodni kao ptičice i da nema presuda u predmetima koje bi ovu zemlju pokrenule prema naprijed, prema svijetu u koji se Sud Bosne i Hercegovine, kad to nekome zatreba, kune. Nije baš svjetski standard da se potkiva pravosuđe, da se trpaju ladice predmetima, da čovjek pred sudovima na svim razinama skoro 20 godina dokazuje da neki miljenici vladajućih žive bespravno u njegovom stanu, da se svjetske sutkinje svjetski gole sunčaju na prozorima suda, natapajući neradničkim znojem predmete do kojih im nije stalo.

No, stalo je sudu, toj još jednoj oštrici licemjerja, zaigrati na nečiju kartu, ne ulazeći na čiju, koja bi, ne ulazeći u razloge, zajahala dokumentarni program po, valjda, sudu svjetskim standardima. Ako je sudu i pravosuđu u ovoj zemlji već stalo do novinarstva i standarda, onda ne bi bilo loše da vidi kako se srozava novinarstvo, pretvarajući se u navijačke skupine i galamdžije po standardima kakvi postoje samo još u ratničkim, polupismenim plemenima. No, očito je da se među svjetske standarde suda i pravosuđa ne uklapa jednakost svih, pa se prešlo preko apsolutnog klimanja glavom, huškanja, lažnih vijesti i stavljanja meta na kolege, ljude i politike koji ne odgovaraju pratiteljima svjetskih standarda. Prešlo se, jer je to, valjda, svjetski standard informativnih programa, preko višednevnog zanemarivanja bijega ubojice iz zatvora.

S druge strane, Sud i sudovi u Bosni i Hercegovini misle valjda da je po svjetskim standardima zaplijene stanova oglašavati samo djelatnicima sudova, da ih kupe za sitan novac, da je po svjetski najveća kazna za korupciju tri i pol godine zatvora i da se likovi s debelim dosjeima šetaju slobodno, slobodnije nego što se šetaju sudski štovatelji nedokučivih svjetskih standarda.

Čekić ne lupa po licemjernoj glavi

Dok u svemu tonemo, neshvatljivo je da se tako banalan slučaj (jer ima važnijih stvari koje nas vuku na dno), poput uređivanja programa, za kojeg ionako nema novca, niti je kome stalo da ga ima, pretvorio u štovatelja svjetskih standarda, a da u svemu drugome možemo biti na svjetskom dnu i ispod njega. Čudno je da svjetske standarde u ovoj državi mora poštivati jedino Milović, a da ih ni država ne poštuje. Pa čak ni one trećeg svijeta.

Licemjerje, ta ogavna osobina koja ukopava sve oko nas u živo blato zvano postdaytonska Bosna i Hercegovina, daleko je iznad svjetskih standarda i dokazivo je puno lakše nego novinarsko poznavanje svjetskih standarda. No, sudski čekić neće lupiti sam sebe po licemjernoj glavi. A trebao bi.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Autor: Berislav Jurič)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.