Priznanje za prof. dr. Samira Delibegovića: Tuzlanski hirurg pozvani predavač na kongresu u Španiji; Dr.med. Zlatan Mehmedović, hirurg iz Tuzle, dobijanjem tromjesečne edukacije u laparoskopskom centru u Holandiji potvrdio razvoj endoskopske hirurgije u BiH

28.06.2019 09:37
 

Na 27. kongresu EAES-a (Evropskog udruženja endoskopskih hirurga) održanom od 12. do 15. juna 2019. godine u Sevilli (Španija), dva pozvana predavanja imao je Prof.dr Samir Delibegović iz Tuzle. Njegova predavanja o temama: “Nekomplikovani apendicitis može se najbolje tretirati antibioticima ili  laparoskopskom apendektomijom”  i “Toaleta tokom kopmplikovanog apendicitisa mora se učiniti sa više od  1 litre fiziološke otopine” rezultat su proučavanja ovog najčešćeg hirurškog entiteta.

Predsjednik kongresa EAES Sevilla 2019, Salvador Morales-Conde u svom pozdravnom govoru rekao je da su u njegovoj profesionalnoj karijeri dvije riječi vodile njegov život: inovativnost i entuzijazam. Takođe je istakao da je Evropsko udruženje endoskopskih hirurga uvijek donosilo najnovije inovacije u hrurgiji i organizovalo veoma uspješna okupljanja eminentnih predavača i različitih stručnjaka u ovoj oblasti.

Da je u cijelom svijetu inovativnost i entuzijazam jako bitan potvrđuje i prof. dr. Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini razvojem udruženja i organizovanjem Prvog kongresa endoskopskih hirurga BiH, koji će se održati od 6. do 8. septembra 2019. godine u Sarajevu. Prof. dr. Delibegović istiće da je postavljeni cilj kongresa u Sarajevu diskutovati o rezultatima najnovijih istraživanja, prikazati iskustva iz prakse i otvoriti nove puteve za integrisanje različitih endoskopskih metoda. Pored toga, veoma je važno i uspostavljanje saradnje i kontakata sa kolegama iz endoskopske hirurgije iz regije i cijelog svijeta koji se ostvaruju u okviru održavanja kongresa.

“Veliko je zadovoljstvo i podrška Evropskog udruženja endoskopskih hirurga, dolaska na kongres u Sarajevo predsjednika EAES-a Andrea Pietrabissa, te predavača Popa Dorin iz Švedske, Nader Francisa iz Engleske, Iotr Mysliwieca iz Poljske i Marek Soltesa iz Slovačke, sa aktuelnim i zanimljivim temama˝, istakao je  prof. dr. Delibegović.

Dva priznanja Udruženju endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini

Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini dobilo je dva priznanja na 27. kongresu EAES Sevilla 2019. Pored izvanrednog programa kongresa sa stručnim predavanjima, radionicama, poster prezentacijom i nizom drugih sadržaja, održana je redovna skupština EAES-a (Evropskog Udruženja endoskopskih hirurga).

Na skupštini je izvršena primopredaja predsjedanja EAES-om, prof. Jaap Bonjeru je prestao mandat, a ulogu predsjednika EAES-a preuzeo je prof. Andrea Pijetrabissa. Osim toga, na redovnim skupštinama obavlja se i izbor članova drugih tijela ovog prestižnog udruženja. Zahvaljujući svojim rezultatima postignutim do sada i prisustva u značajnim aktivnostima u Edukacioni komitet EAES-a je izabran prof.dr. Samir Delibegović, subspecijalista abdominalne hirurgije Klinike za hirurgiju JZU UKC Tuzla i predsjednik Udruženja endoskopskih hiruga u Bosni i Hercegovini (UEHBH/AESBH).

Drugo priznanje bosanskohercegovačkom udruženju odnosi se na dr.med. Zlatana Mehmedovića, takođe, hirurga iz Tuzle, koji je dobijanjem tromjesečne edukacije u laparoskopskom centru u Holandiji potvrdio razvoj endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini i njenog udruženja. Ovo je bila i prilika da predsjednik EAES-a Prof. Andrea Pietrabissa izrazi podršku kongresu AESBH, koji se održava od 6. do 8. septembra u Sarajevu, te potvrdi svoj dolazak i spremnost da pomogne AESBH-u u razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.