Jasmin Imamović: ‘Kongres je dostojan jubileja od 110 godina kontinuiteta SDP-a i trijumf je njegove snage’

25.06.2019 08:22
 

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Jasmin Imamović smatra kako je Kongres partije pokazao da je SDP prava vrijednost za Bosnu i Hercegovinu te je govorio o suštinskim promjenama Statuta usvojenih na Kongresu stranke.Imamović je u razgovoru za Klix.ba kazao da je Kongres obilježila snaga demokratičnosti SDP-a.

“Kongres je dostojan jubileja od 110 godina kontinuiteta SDP-a BiH, trijumf je snage SDP-a i dokaz da je SDP vrijednost za Bosnu i Hercegovinu koja traje, a prave vrijednosti su upravo one koje traju. Kongres su obilježili veliki broj delegata i demokratska atmosfera, a imali smo čak i vrlo glasnu manjinu. Ali, kada je došlo do suočavanja svih delegata vidjeli smo kako se neki prijedlozi podržavaju, a neki ne”, rekao je Imamović za Kix.ba, podsjetivši da je SDP jedina stranka koja djeluje po principu “jedan član – jedan glas” za izbor predsjednika.

Na Kongresu SDP-a usvojene su i izmjene Statuta partije na kojima je radio Imamović. On kaže da je u izmjenama ključno bolje i direktnije vezivanje Glavnog odbora partije, predsjednika i predsjedništva za gradske i općinske organizacije.“Gradske i općinske organizacije moraju izvršiti odluke Glavnog odbora i Predsjedništva partije, jer nema više toga da moraju izvršavati odluke kantonalnih rukovodstava. U statutu je brisana odredba koja je davala skoro pa neograničenu moć predsjednicima kantonalnih organizacija. Prema mom mišljenju, to je najznačajnija promjena, jer sam član SDP-a BiH i gradske organizacije partije. Imam bh. i lokalni patriotizam i to je ono što treba biti direktna komunikacija, a ne da se razvijaju neki kantonalni patriotizmi i odvojene kantonalne politike, što može biti cijepajući faktor i izolator državnog vrha partije od članstva”, naveo je Imamović.

On je kazao da sada očekuje da članovi rukovodstva Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a BiH budu zaduženi za različite lokalne organizacije partije širom BiH, kako bi osigurali bolju sinergiju s općinskim i gradskim organizacijama.Imamović navodi da je izuzetno važno da je ova partija u svom Statutu uspjela sačuvati način izbora predsjednika partije u kojem učestvuju svi članovi po principu “jedan član – jedan glas”, čime se uspjela sačuvati titula najdemokratskije stranke u BiH.

“Vrlo uvjerljiva većina sa više od dvije trećine delegata je odlučila da se taj princip ukine kada je riječ o nižim organizacionim nivoima. Ostajemo šampioni demokratičnosti u smislu načina izbora predsjednika, ali ne treba da se s tim principom ide do kraja i u kantonalne, regionalne, gradske i općinske organizacije, a kako bi se na konferencijama, kao što je to bilo prije u SDP-u i svim strankama regije, odlučivalo o predsjednicima na nižim nivoima”, dodaje Imamović.
Statut SDP-a nije izmijenjen u dijelu koji je predviđao uvođenje zamjenika predsjednika, jer je usvojen amandman Denisa Bećirovića.

Imamović kaže da je uvođenje zamjenika predsjednika partije bio organizacioni prijedlog, ali kako se to poklopilo s unutrastranačkim izborima, on je previše personaliziran zbog žestokih izjava određenih kandidata u predizbornoj kampanji.“Njihova kampanja je bila toliko žestoka da smo mnogo vremena počeli gubiti na objašnjavanje svega toga. Zar da najmultikulturalnija stranka u BiH mora objašnjavati šta je nacionalna ravnopravnost? Najglasniji u napadima su bili oni koji su predlagali koaliciju s jednom od jednonacionalnih partija – SDA. S obzirom na to da se sve previše personaliziralo, Denis Bećirović, koji nije želio da njegovo ime bude bilo kakav kamen spoticanja, bio je veoma uporan u tome da obrađivač povuče ovaj prijedlog za izmjenu Statuta. Taj prijedlog je povučen, a što se tiče Bećirevićevog ugleda u SDP-u, on je pokazan tajnim glasanjem delegata na Kongresu, koji su mu dali najviše glasova za Glavni odbor”, zaključio je Imamović. Osim Glavnog odbora i izmjena Statuta ova partija dobija i nove članove Nadzornog i Statutarnog odbora.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.