Video/Foto/Kojović i Nikšić potpisali sporazum o osnivanju BH bloka

20.06.2019 10:58
 

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS), Nermin Nikšić i Predrag Kojović, potpisali su danas u Sarajevu formalni dokument o osnivanju BH.bloka.Sporazumom se tehnički definiše njihova međusobna saradnja unutar tog političkog saveza.

Blok je otvoren za saradnju i pridruživanje drugih stranaka koje njeguju iste ili slične vrijednosti, unutrašnju strukturu i ideale izražene u Programskim opredjeljenjima Bloka, navodi se u potpisanom dokumentu. Kojović je po potpisivanju izjavio da se sljedećeg mjeseca može očekivati objavljivanje političkog manifesta BH.bloka.

Nikšić je kazao da su unutarstranački izbori i kongresi ove dvije stranke usporili sam proces formalizacije BH bloka. „Učinit ćemo sve da na iskrenim odnosima i saradnji kakvu već imamo između SDP-a i Naše stranke proširimo BH blok otvorimo prostor za pristup drugim političkim partijama, planiramo aktivnosti širom BiH, razgovore sa građanima. Želimo BiH učiniti normalnom zemljom gdje će mladi ostajati, gdje će biti svejedno kako se ko zove ako je dobar čovjek i stručnjak“, kazao je Nikšić.

Kojović je istakao kako je Naša stranka ostvarila suštinski dobar odnos sa SDP-om, a da su namjerno radili sporo kako se ne bi dogodilo da se brzo raspadne.„Ovo je tehnički sporazum koji reguliše funkcionisanje Naše stranke i SDP-a u BH bloku, koji omogućuje pridruživanje BH bloku koji će ulaskom postati potpuno ravnopravni članovi. Nije cilj BH bloka da okupi samo građane koji su socijaldemokrate ili socijalliberali, ovo je pokušaj da se okupe Srbi, Bošnjaci, Hrvati i građani BiH koji smatraju da ova zemlja sada nije ono ni za šta smo se borili u ratu, ni ono što treba da bude. BiH može puno bolje od ovoga što živimo danas“, kazao je Kojović.

On je kazao da postojeći sistem samo nas dodatno dijeli, tjera u svađu i proizvodi masovno siromaštvo. „Svako ko je spreman da razgovara o boljoj, građanskoj BiH dobrodošao je u BH blok.“ Kojović je kazao da je sretan što danas otpočinje demokratska politička revolucija u BiH.

Na pitanje šta će podrazumijevati politički manifest Kojović je kazao da će njime pokušati dati odgovore na pitanja koja hronično i stalno muče. “Volio bih da na tom skupu budu i naši neistomišljenici, ali ljudi koji su spremni na jedan otvoreni dijalog i zajednički cilj a to je BiH u Evropskoj uniji i po standardima EU. Ako se slažemo oko bitnih pitanja put BiH u NATO, put BiH u EU, uvođenje standarda EU, e to treba da budu naši partneri i pozivam ih da se pridruže. O svim razlikama možemo razgovarati, ali prvo ravnopravnost svih na svakom pedlju teritorije i granice BiH i njen put u euroatlantske integracije”, kazao je Kojović.

Nikšić je dodao da nemaju želje mijenjati druge političke partije i da im nameću neku ideologiju. “Želja nam je okupiti sve one koji žele raditi na integraciji BiH, a ne na podjelama. Pokupio sam sjajnu sintagmu od jednog mladog rukometaša koji je kazao da smo “ovdje tri naroda jedna duša”. Mi smo braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini. Učnit ćemo sve da širimo tu ideju po BiH”, kazao je Nikšić. Obojica predsjednika su istakla da postoje već kontakti sa drugim subjektima, građanima, pojedincima o pristupanju BH bloku.

Sporazum koji je potpisan u Sarajevu prenosimo u cjelosti:

Opredijeljeni za izgradnju Bosne i Hercegovine kao pravedne demokratske države koja svojim građanima i građankama osigurava najvišu razinu međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda,

Odlučni da produbljujemo, razvijamo i jačamo međusobne veze i saveze među političkim snagama koje Bosnu i Hercegovinu vide kao stabilnu, razvijenu građansku državu,

Mi, dole potpisani predsjednici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Naše stranke, zaključujemo

SPORAZUM O OSNIVANJU
BOSANSKOHERCEGOVAČKOG BLOKA

1.
Bosanskohercegovački blok (u daljem tekstu: Blok) osnivaju i čine stranke
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Naša stranka (NS). Blok je otvoren za saradnju i pridruživanje drugih stranaka koje njeguju iste ili slične vrijednosti, unutrašnju strukturu i ideale izražene u Programskim opredjeljenjima Bloka.

2.
Svrha osnivanja bloka je koordinirano političko djelovanje stranaka članica bloka u
izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i političkom aktivizmu na svim razinama, sa ciljem: konačne uspostave jednakopravnosti građana i naroda Bosna i Hercegovine na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine dokidanjem svih oblika diskriminacije građana i građanki Bosne i Hercegovine utvrđenih brojnim presudama domaćih sudova i Evropskog suda za ljudska prava, razvoja i jačanja demokratskog društva i inistitucija Bosne i Hercegovine, ekonomskog i općeg društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, kao i političkog poražavanja retrogradnih političkih snaga koje zagovaraju i sinhronizovano djeluju na planu podjele države Bosne i Hercegovine, a što će dovesti do ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u i Evropskoj uniji.

3.
Na sastancima Bloka stranke predstavljaju njihovi predsjednici ili osobe koje oni ovlaste i oni/e predstavljaju Vijeće Bloka (Vijeće).
Vijeće raspravlja i odlučuje na sjednicama. Za održavanje sjednica potrebno je prisustvo svih članova/ica Vijeća. Izuzetno, uz pismenu saglasnost odsutnog člana/ice Vijeća, organ može da zasjeda i odlučuje bez njenog/govog prisustva.
Na sjednicama se vodi zapisnik koji vlastoručnim potpisom ovjeravaju sve članice Vijeća.

4.
Odluke unutar Bloka u pravilu se donose konsenzusom na sjednicama Vijeća. Sve strane će uložiti maksimalne napore za postizanje konsenzusa pri odlučivanju.

Kod donošenja odluke o davanju saglasnosti na pristupanje Bloku drugih stranaka, nužan je konsenzus stranaka članica bloka.

5.
Odluke Bloka donesene po principima iz člana 4. su konačne i obvezujuće za sve stranke unutar Bloka. Pod uslovima navedenim u prethodnom članu, Vijeće Bloka donosi odluke o sljedećim pitanjima:
– principima i načinu nastupa na izborima;
– predlaganju zakonskih rješenja i/ili uvjetima i načinu glasanja o predloženim zakonskim
rješenjima u zakonodavnoj vlasti od strane političkih subjekata koji nisu članovi/ice Bloka;
– djelovanju i saradnji među strankama članicama Bloka u izvršnoj vlasti, što uključuje
međusobnu podršku, saradnju i koordinaciju rada i raspolaganja kapacitetima unutar
izvršnih organa vlasti;
– načinu, obimu i principima saradnje s političkim subjektima koji nisu članovi/ice Bloka;
– drugim pitanjima za koja se procijeni da postoji potreba za izjašnjenjem ili koordiniranim
djelovanjem Bloka.

6.
Vijeće donosi odluku o uspostavi jednako ustrojenih organa odlučivanja Bloka na nižim razinama administrativnog organizovanja i djelovanja, koji djeluju po principima definisanim članom 4. sporazuma.

Vijeće ima pravo i ovlaštenje da svojom odlukom preinači, ospori ili poništi odluku
donesenu unutar Bloka na nižim razinama, a sve prema principima utvrđenim u članu 4. sporazuma.

7.
Stranke su saglasne da izabrani i imenovani zastupnici/e članica Bloka djeluju
koordinirano na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti, onda kada je to moguće.

8.
Potiču se organizacije stranaka da na svim razinama u javnosti jedinstveno nastupaju pod nazivom Bosankohercegovački blok, te da javno djelovanje, istupe i saopštenja kreiraju i organizuju pod ovim zajedničkim nazivom, svugdje gdje za to postoji konsenzus.

9.
Stranke članice Bloka traže od vlastitih članova da u javnosti ne iznose negativne stavove ili u javnom prostoru poduzimaju druge aktivnosti kojima se narušava jedinstvo Bloka.

10.
Političke stranke koje čine Blok zadržavaju pravo autonomnog unutarstranačkog organizovanja i odlučivanja u svim stvarima koje nisu predmet ovog sporazuma.

11.
Ovaj sporazum je predmet prethodne potvrde na nadležnim organima subjekata osnivača Bloka, a stupa na snagu danom njegovog potpisivanja.

(TIP/Nap/Foto: Edina Nurikić/BHRT)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.